Unik bolig med gamle byggematerialer

Unik bolig med gamle byggematerialer

Med genbrug fra ældre bygninger kan boligen få personlighed, og som sidegevinst spares miljøet for bortskaffelse af en masse affald. Men vær opmærksom på for slidte materialer, som ikke lever op til nutidens krav og kan indeholde gifte stoffer.

Man kan genbruge både sine egne og andres byggematerialer. Gamle køkkenskabe kan gøre nytte til opbevaring i skuret, bordpladen kan blive arbejdsbord eller udekøkken, og gamle vinduer kan ende som drivhus. Ældre døre kan på nogle bukke få nyt liv som spisebord til terrassen, buffet ved bålpladsen, plantebord, arbejdsbord i carporten eller malerbord til mindre dekorationsopgaver. Af brugte gulvbrædder kan bygges højbed, legehus eller sandkasse. Ja selv udtjente gardiner kan gå igen som solsejl eller legehusgardiner.

Krukker til haven, dørhåndtag eller terrassebrædder – genbrug betaler sig og kan tilføre boligen noget personligt i forhold til den splinternye standardvare. De mest almindelige steder, danskerne får fat i genbrugsbyggematerialer, er via familie, venner og kolleger. Genbrugsbutikker og loppemarkeder er andre steder men især, hvis det er møbler og boligudstyr, man søger. Dertil kommer portaler og steder på internettet som DBA, Gul & Gratis, Facebook Marketplace og diverse FB-grupper. Endelig er der de kommunale genbrugsstationer, hvor private i mange kommuner kan hente eller købe brugte genbrugsmaterialer.  Således kan man i hver tredje kommune finde brugte tegl, rør, brædder, fliser, klinker, håndvaske og beslag m.m.

Fordele ved genbrug

  • Der er penge at spare, da brugte byggematerialer er billige eller gratis.
  • Man medvirker til mindre spild af ressourcer.
  • Det er muligt at finde materialer med patina, som passer til gamle huse – og som ingen andre har!
  • Gamle byggematerialer passer ind i eksisterende bygningsdele.

Ulemper

  • At få nok mursten, brædder m.m. kan være et problem. Det kræver, at man er fleksibel eller kan vente til det rette dukker op.
  • Det er ikke altid til at kende kvaliteten af materialerne.
  • Måske lever de gamle byggematerialer ikke op til nutidens krav og godkendelser.
  • Der kan være farlige stoffer som bly, asbest og PCB på gamle byggematerialer. Det skal selvfølgelig tjekkes.

Bygningsdele fra nedrivninger

Genbyg har siden 1998 solgt brugte byggematerialer, som opkøbes blandt andet fra nedrivninger og sælges videre til forbrugerne. Via webshop køber kunderne brugte døre, vinduer, lamper, gulv, dørgreb og andre materialer, som får nyt liv efter at være blevet nedtaget på en nænsom måde. Både private og professionelle køber gedigne byggematerialer, gammelt håndværk og forskellige unikaer, som kan bidrage til stil og atmosfære i andre bygninger end dem, de oprindelig kom fra. Når bygninger rives ned eller bygningsmaterialer udskiftes kan smukke bygningsdetaljer og håndværksmæssig kvalitet bevares og materialernes levetid forlænges nye steder. Det kan blandt andet spare miljøet for meget af det affald, bygge- og anlægsbranchen producerer. Genbyg er de seneste ti år gået ind i forskellige upcycling-projekter blandt andet med indretning af restauranter og butikker. Firmaet laver design af genbrug i eget savværk og produktionshal. Som for eksempel 1.800 m2 vægpaneler af genbrugstræ til Copenhagen Towers i Ørestaden.

Brugte byggematerialer har mange fordele såsom pris, bæredygtighed og mulighed for at bo med noget nostalgisk, anderledes eller tidstypisk.