Boligreportage fra Horneby

I sommerhus hele året
Mette Sangill har sammen med kæreste og håndværkere moderniseret sit nyerhvervede sommerhus i udkanten af Hornbæk. Det er blevet et lækkert helårsegnet hus med store rum indrettet med møbler og tilbehør, der så vidt muligt er købt i lokale butikker.
Hornbæk er ikke fremmed for Mette Sangill, der som barn tilbragte alle somre i sin families sommerhus i kystbyen. For nylig har hendes datter, som driver Salon Rømeri centrum af Hornbæk, og børnebørnene trukket hende permanent til Hornbæk. Den nye bolig er et sommerhus, hun som pensionist har lov til at bo i året rundt:”Jeg har prøvet et par store husrenoveringer i min tid. Så dette var bestemt ingenoverdreven renovering. I øvrigt havde jeg en lejlighed at bo i, mens der var byggerod her”, fortæller Mette Sangill nyerhvervelsen, der havde været lejet ud i en periode, før hun kom til. Mest glad er hun forhusets store, reelle rum og ikke mindst underetagens stue, spisestue og køkken i ét. For ikke at tale om overetagens alrum med åbent til kip og plads til kreative sysler og det store, nordvendte soveværelse, hvorskråvæggene er udnyttet til nye klædeskabe så tøj, sko og udstyr kommer af vejen bag praktiske skydelåger.
Solgte sine tidligeremøbler
Siden indflytningeni sommerhuset, har Mette Sangillskiftet hovedparten af møblerne fra sin forrige bolig i et historisk byhus i Helsingør ud. Hun synes egentlig, et hus som dette kan indrettes både med nyt og gammelt og med en kombination af begge. Selv har hun købt en gammel slagbænk og malet den sort og har desuden slebet bordpladen fra et gammelt arbejdsbord til et meget personligt spisebord med nye bukkeben under. Flere møbler er købt i lokale butikker, som Mette Sangill har sat sig for at støtte, lige som hun så vidt muligt prøver at bruge andre lokale håndværkere. Hvis hun ikke kan finde de møbler, hun søger i det lokale, tager hun dog også gerne til Sverige, hvor hun har købt sin nye hjørne sofa og et par gulvtæpper.

”Jeg ordner megetselvsåsom at slå græsset og male huset udvendigt denne sommer. Jeg maler kun den nederste del og får håndværkere til at kravle op på stillads og malet det høje. Minebørn har været lidt bekymrede for, om jeg i fremtiden kan overkommeden store græsplæne og tage trappen til første sal. Men jeg vil ikke lægges i graven allerede og er villig til at flytte igen, hvis jeg om nogle år ikke mere kan magte opgaven. Jeg er blevet vant til at flytte og kan pakke alting ned på en uge”.
Mette Sangill, 71, pensioneret beskæftigelsesvejleder.Kommer fra Lyngby, har boet i Helsingørs gamle bydel i flere år og derefter i en lejlighed i Hornbæk, før købet af sommerhus i kystbyen.Huset i Horneby i udkanten af Hornbæk er 133 m2 i to etagerpå en 850m2 grund.Det er oprindelig et gasbetonhus med fladt tag fra 1971 men blev bygget om for ti år siden med førstesal, nyt badeværelse, træbeklædning, nye vinduerm.m.I foråret 2022 har underetagen fået lagt nye, massive fyrretræsgulve, der er bygget gæstetoilet stueetagen og køkkenelementerne fra den tidligere ejer er blevet nylakeret i hvidt.Kommende planer er at male huset sort, få opsat nyt hegn, male vinduer og få træterrassen renoveret. Køkkenet fra den tidligere ejer er nylakeret hos en industrilakerer og er lige som det fritstående Ikea-bord forsynet med sort plade, som Mette Sangill selv har malet og behandlet med skibslak.

Bordpladen har engang været brugt på et værkstedog er for nylig blevet slebet. Stolene er fra Witzke Designi Helsingør, og tæppet er fra Day & Night i Helsingborg, mens de renoverede Frederiksberg gadelamper er købt privat.
I et hjørne ved køkkenet findes trappen med gråmalede trin op til førstesalen.Da Mette Sangill ikke kunnefinde den rette sofa herhjemme, tog hun til Helsingborg og fandt den i butikDay & Night. Sofabordene er fra Bord & Bænk i Hornbæk og puffen fraDay & Night.Lampen med de mange nylonsnore er fra Queenmill i Hornbæk. Det store grå vitrineskab til porcelæn og glas er lavet på mål og købt hos Living Goodies i Virum.Bag gæstetoilettet findes en lille baggang med vaskemaskine og tørretumbler bag forhænget og et gammelt bogskabtil linned.Mette Sangill har fået bygget gæstetoilet bag stuen i underetagen.Overetagen er kommet til flere år efter, at huset blev bygget i 1971. Her er åbent til kip og en lys og sommerlig møbleringPå første sal har Mette Sangill god plads til at dyrke sin kreative interesser for syning og maleri.Under skråvæggene på første sal findes husetsbadeværelse. Håndklæderne fra Lexington er fra den lokale butik Krusemynte.

Køkkenvinduet har fået glashylder til kryddersnaps,grønne planer og samlingen af antikke chifoner.
Det lyse soveværelse med Lexington-sengetøj og skabe under skråvæggene med praktiske skydedøre har udsigt mod nord. Mette Sangill kommer fra Lyngby og har boet en årrække i Helsingør. Nuhar hunkøbt et sommerhusi Hornbækmed tilladelse til at bo der året rundt som pensionist. Det blå husskal males sort denne sommer. Mette Sangill klarer selv en del af arbejdetog får en maler tilresten.