Boligreportage: Højt oppe på Frederiksberg

Personlig indretning i højhuset

Der er ikke meget liebhaver over de fem lidt anonyme og meget høje betonblokke, som de fleste har set fra Roskildevej til eller fra byen. Ikke desto mindre er det lykkedes Vanja Carlsen at indrette sig personligt, kreativt og bæredygtigt i en lejlighed på syvende sal her på Frederiksbergs sydlige forpost, hvor to af hendes tre døtre stadig bor hjemme.

Efter at være flyttet ud af et historisk byhus i Helsingør, hvor Vanja Carlsen selv er født, kom hun og døtrene til Frederiksberg. De flyttede direkte ind i kaos og byggerod som følge af en større renovering af områdets ejendomme med blandt andet nye vinduer og nye køkkener. Samtidig satte Vanja Carlsen lejligheden i stand med hjælp fra sine døtre og en håndværkerven, som malede lofter, sleb gulve, fjernede gammelt tapet og malede samtlige vægge.

”Det var noget af en opgave, da de tidligere beboere havde ladet stå til i en årrække. Men med stædighed kommer man langt, det har jeg tidligere erfaret”, fortæller Vanja Carlsen.

Hun valgte også nye dørhåndtag, ny bruser og nye lædergreb på de indbyggede klædeskabe samt et par vægge i betonlook, som hun selv udfører efter en teknik med at blande sand i plastikmaling.

Spisebordet har tilhørt Vanja Carlsens far og stod i hans hjem fra før, hun blev født. Det har før været både orange og blåt. De ældre stole og bænken er genbrugsfund, mens lamperne monteret på drivtømmer er hjemmebygget.

Gentagende forandringer

Lejlighedens møblering, som er meget personlig og præget af genbrug, kan i høj grad kaldes bæredygtig. ”Det andre kasserer, ser jeg som guldet”, lyder det fra Vanja Carlsen, som solgte næsten samtlige af sine oprindelige møbler fra Helsingør for at begynde på en frisk her på Frederiksberg. Siden har hun fundet, fået og købt andre gamle møbler, hvoraf flere er malet for at sætte et personligt præg. Vanja Carlsen kan nemlig ikke leve med det konforme, bygger også gerne møbler og lamper og ser ofte det smukke i det, andre vil smide væk. Og så kan hun lide det rå og skrammede, som hun kan præge:

”Lejligheden er lidt anonym efter min smag. Men på ét punkt er den unik. Vi er helt oppe ved trækronerne, og der kommer så meget sol ind, at lyset i rummene er overvældende”, lyder det fra Vanja Carlsen, som altid er gået all in i renoveringer, uanset om hun hurtigt skulle flytte fra en bolig kort efter.

”Jeg kan ikke lade være med at style og indrette og bliver også jævnligt kontaktet af venner, som har brug for min hjælp.  Selv er jeg god til at give slip på fortiden og skille mig af med det gamle. Ting og møbler har sin tid, og derefter begynder jeg forfra med noget nyt”.

Den største væg i stuen er malet i betonlook, hvor almindelig maling er blandet med sand for at opnå struktur. Grenen med drømmefanger er hjembragt fra Bornholm i Vanja Carlsens bil. Sofabordet har hun fået gratis. Kommoden var Vanja Carlsens mors, da hun flyttede hjemmefra som 15-årig og var Vanja Carlsens første møbel, da hun selv flyttede hjemmefra i en alder af 17.

 

I lejligheden holder hun sig til den blågrønne farveskala. Men på en familiegård på Bornholm, hvor hun tilbringer megen tid med familien, er der frit slag i alle farver:

”Når det kommer til boligindretning, ved jeg altid, hvad jeg vil. Jeg er handlekraftig og besidder et sejt drive, når jeg får ideer. Så kan det ikke gå hurtigt nok med at føre dem ud i livet. Men uanset hvad jeg finder på, og hvor gamle møbler jeg bor med, skal her være pænt og ryddeligt”, siger Vanja Carlsen.

Indretningen er ikke statisk her i huset, hvor især stuen ofte bliver ommøbleret og nymalet i andre nuancer:

”Jeg er glad, når jeg indretter. Jeg ser muligheder i det meste og tager gerne grene og drivtømmer med hjem fra naturen og finder en ny måde at bruge dem på”.

Det grønmalede møbel med låge og puderne er købt på loppemarkeder. Bag boghylden er drivtømmer fra Bornholm, hvor familiens andet hjem ligger.

 

17-årige Kayas værelse findes bagest i lejligheden. En ramme fra ejendommens renovering er brugt til at opnå alkovestemning. De antikke fliser er fra Egypten og købt hos Genbyg.dk De skal bruges på familiens gård på Bornholm.

Naturmaterialer er vigtige i en bolig langt fra naturen. I entreen har Vanja Carlsen brugt drivtømmer og grene til at sætte liv i det lidt anonyme rum.

Frida på 20 bor i et lyst værelse med gamle ting fra genbrug som et lille telefonbord, spejl og bænk.

Årstidens blomster er uundværlige i vindueskarmen. Den gamle bakke og skålen er fundet via Facebook.

Oprindelig har her givetvis været badekar, som nu er konverteret til brus. Originale vægfliser og terrazzogulv fra 1950´erne er dog bevaret.

Ud over at indrette for sig selv, hjælper Vanja Carlsen også venner, som ikke selv kan se mulighederne i deres bolig.

Her bor

Vanja Carlsen, 49, kunstner, tidligere model, maler, sanger m.m. Opvokset i Helsingør, på Christiania, i Grækenland, England samt på Thurø, Svendborg og Bornholm.

Bor med døtrene Frida, 20, og Kaya, 17. Olivia, 24, er gift og flyttet hjemmefra.

Familien Carlsens lejlighed i boligområdet Søndermarken med vejene Magnoliavej og Borgmester Fischers Vej ligger i det sydlige Frederiksberg op til Valby.

Bebyggelsens fem punkthuse er opført i 1951-55, præmieret af Frederiksberg kommune og er for nylig hovedrenoverede. Der er i alt 434 lejligheder med 2-8 værelser i 14 etager plus Penthouse med udsigt til det nærliggende højhus Domus Vista fra 1969.

Selv i dag er punkthusene fra 1951-55 høje med deres 14 etager og Penthouse. Familien Carlsen bor på syvende sal med elevator!