Tibetansk nøgle til evig ungdom

Øvelser kendt under betegnelsen ”De fem tibetanere” er blevet et must, hvis man vil holde sig rask i en høj alder og styre uden om dårligdomme.

Kilde til evig ungdom som også dyrkes af 100-årige. Det siges fem uskyldigt men temmelig krævende gymnastik-øvelser at være. Landet rundt udføres de både af private og på yoga- og pilateshold. ”De fem tibetanere” er på ti år blevet yderst populære i Danmark og i hele Den Vestlige Verden. Det er ikke uden grund, siger tilhængerne af den oldgamle form for yoga udviklet og forfinet af buddhistiske munke i Tibet. Hemmeligheden er gentagelse af en lille serie simple øvelser, som dagligt udføres af millioner af mennesker. De beskriver, hvordan de oplever større styrke og energi efter at have praktiseret øvelserne i bare få uger. ”Tibetanerne” kræver intet udstyr (bortset fra en yogamåtte til liggende øvelser) eller særligt tøj og kan udføres hvor som helst ude og inde på bare 20 minutter. Målet er at komme op på 21 øvelser pr. dag startende med tre gentagelser, hvorefter der trappes langsomt op hver anden uge i løbet af et par måneder. Øvelserne demonstreres på flere videoer på nettet.

De fem tibetanere bunder i tibetanske munkes traditioner om energistrømme og livsenergi. Filosofien er, at sygdom og dårligdomme er symptom på, at kroppens energistrømme er blokerede. Ved dagligt at udføre de fem øvelser skulle blokeringerne forsvinde, så livsenergien igen kan strømme frit med helbredelse til følge. Efter få ugers træning skulle man opnå mere energi, føle mere ro i sindet, føle sig yngre, få en slankere og fastere krop og et styrket immunforsvar, blive migræne og andre hovedpiner samt gigt- og ledsmerter kvit, være bedre til at koncentrere sig og fokusere, føle mindre stress, blive stærkere og mere smidig, sove bedre og vågne udhvilet. Intet mindre.

Oberst opsøgte lamaer

Det, som mange mener er ungdommens kilde, kom først til Den Vestlige Verdens kendskab, da den pensionerede engelske oberst Bradford sidst i 1930’erne rejste til Himalaya-bjergkædens fjerneste dale og efter lang tids søgen fandt munkene, som introducerede ham til øvelserne. Efter måneders ophold i klosteret vendte obersten hjem og fortalte om sine oplevelser til sin amerikanske ven Peter Kelder. Han udgav siden flere bøger om lama-munkenes øvelser som kilde til bedre helbred og ungdommelighed højt op i alderen.

De Fem Tibetanere er i to bind og har solgt i over to millioner eksemplarer.

Øvelserne har den fordel, at de kan laves hvornår og hvor som helst, det passer – alene eller på hold sammen med andre. De kan laves på alle tider af døgnet men altid med mindst tre gentagelser af hver øvelse. Efter en uge kan antallet sættes op med yderligere to gentagelser til 5, 7, 9 og så videre. Selv hvis man er i meget god form, bør 21 gentagelser ikke overskrides, da det siges at give ubalance i energistrømmene. Har man svært ved nogen af øvelserne, bør man lave så mange som muligt og gå videre til næste øvelse – i fagsproget kaldet rite. 

Rite 1

Stå op med armene ud til siden. Drej rundt om dig selv i urets retning i flere omgange. Træk vejret tungt for at undgå svimmelhed.

Rite 2

Læg dig på ryggen med armene ned langs siden. Løft hovedet og træk hagen mod brystet, mens du løfter dine strakte ben lodret. Sænk herefter ben og hoved langsomt ned. Træk vejret ind når du løfter og pust ud, når du sænker. Er øvelsen for hård, kan benene bøjes under øvelsen.

Rite 3

Sæt dig på knæ, så kun knæ og tæer rører underlaget og med hænderne på baglåret. Træk hagen mod brystet ved at bøje hovedet fremover. Bøj hovedet bagover, svaj i ryggen og kom tilbage i udgangsposition. Træk vejret ind på vej bagover og pust ud på vej tilbage.

Rite 4

Sæt dig med strakte ben og sænk hagen mod brystet. Ryk hovedet så langt tilbage som muligt og løft kroppen op i bro ved at spænde alle muskler og ånde ind. Slap af i musklerne og kom tilbage til startposition under udånding.

Rite 5

Læg dig på maven og sæt hænderne på underlaget ud for skuldrene. Stræk derefter armene, så kun tæer og hænder rører underlaget. Bøj hofterne og løft bagdelen, så kroppen former en pyramide. Bøj dig derefter frem igen under en dyb indånding og ånd ud på vej frem.

Se instruktioner på www.de-fem-tibetanere.dk