Huset fortjener en nostalgisk jul

Gitte Thornborg Smeds over 200 årige hus midt i et nyere parcelhuskvarter er indrettet med lutter gamle ting og møbler. Så selvfølgelig er julepynten også i den gamle stil med hvidt, sølv, glimmer og grønt skåret i naboens skovhave!

 

FET_Boligreportage__Q8A1509_1

FET_Boligreportage__Q8A1494

 

Her bor

Gitte Thornborg Smed, 45 år, frisør og brugskunsthandler
Nicolai Smed, 40 år, pædagog
104 m2 landhus i Skibby fra cirka år 1800

 

Da Gitte Thornborg Smed og hendes mand for ti år siden så det over 200 år gamle delvist lerklinede hus i udkanten af Skibby, følte hun, at huset råbte ”hjælp mig”. Der havde boet en alenepige med en masse rod. Siden har parret genopbygget vægge med råddent bindingsværk i de hyggelige, lavloftede stuer og lavet flere andre renoveringer. Det er tilmed blevet til en overdækket terrasse til ophold udendørs under tag. Også i juletiden, hvor parret og deres gæster godt indpakket i overtøj og tæpper nyder te og gløgg med stearinlys omkring.

Nu, hvor det meste er færdigt i det gamle landhus, har Gitte overskud til at gøre ekstra ud af julepynten. Den er dels hjemmelavet og dels kommet ind via egen butik tilknyttet hendes frisørsalon i Jægerspris et kvarters kørsel væk. Pynten er både antik og nyt i gammel stil, som dels er arvet og købt af private og på loppemarkeder eller til butikken i Jægerspris.

”Før boede vi i lejlighed i en boligblok fra 1970´erne i Frederikssund. Dengang havde vi en lidt anden stil. Men i dette historiske landhus ville det være synd ikke at holde julepynten i nostalgisk stil”, synes Gitte, som suverænt står for hjemmets julepynt.

”En del af julepynten er i virkeligheden slet ikke juleting. Det er tværtimod sølv, fattigmandssølv og forskellige tekstiler med julemotiv til viskestykker og pudebetræk. Og så er her minijuletræ, fyrretræsgrene med duft af harpiks og meget mere.

”Min fødselsdag 30. november bruges altid på at pynte op. Det er det, jeg har mest lyst til netop den dag. Mange af materialerne finder jeg i naturen, mens grene af fyr og blågran er fra naboens skov af en have!”.

Juleaften tilbringer Gitte og Nicolai hos hendes bror og hans familie. Det bliver en tradi-tionel sammenskudsjul, hvor Gitte og Nicolai medbringer and og mandelgave til glæde for alle.

 

FET_Boligreportage__Q8A1375

Stuehjørnet består af hørbetrukne møbler fra Ikea og Ilva. De øvrige ting og møbler er loppefund mm. Adventskransen er af nedfaldsgrene er med kogler, prismer og røde glashjerter arvet fra farmor. Suppeterrin og opsats er pyntet med lys og gran.

FET_Boligreportage__Q8A1428

FET_Boligreportage__Q8A1423_1

FET_Boligreportage__Q8A1389

Gitte har købt nogle gamle husnumre til væggen over skænken. Her står parrets lille juletræ med pynt og lys i selskab med lys, gamle æsker, stjerner, hjerter mm.

FET_Boligreportage__Q8A1418_1

FET_Boligreportage__Q8A1421_1

FET_Boligreportage__Q8A1416_1

Købmandsdisk, flueskab og brødkasse af flet findes på køkkenets ene væg. Æsker og krukker er gamle.

FET_Boligreportage__Q8A1413

FET_Boligreportage__Q8A1405

På et stort skærebræt hænger små krydderiglas i snor, pyntet med gran.

FET_Boligreportage__Q8A1396

Skænken med glaslåger bruges til porcelæn og glas og står ved spisepladsen nær køkkenet. En gammel kost kan også bruges som juledekoration sammen med portvin i krystalflaske, spejle og fransk lilje af sten.

FET_Boligreportage__Q8A1437_1

Spisepladsen består af en gammel kirkebænk og bord med dug fra Isabella Smith. 

FET_Boligreportage__Q8A1432

FET_Boligreportage__Q8A1429_1

FET_Boligreportage__Q8A1400

På egetræskommoden står en klassisk Heiberglampe, engel og lysestage. Træskiven på væggen er et gammelt skærebræt.

FET_Boligreportage__Q8A1403

En skabslåge er baggrund for julepynt på væggen i spisestuen. Det stiliserede træ med lav på ståltråd er Gittes værk. Den øvrige julepynt har hun også lavet og pyntet med fyr fra naboens ”haveskov”.

FET_Boligreportage__Q8A1376

Det nyere badeværelsesmøbel med matteret glas gemmer husets duge. Madonna, stjerne mm markerer også julen

FET_Boligreportage__Q8A1382

Soveværelset holdt i hvidt er også julepyntet med fyrregrene, kogler mm. Den polstrede stol med krøluld har formentlig 100 år på bagen eller mere.

FET_Boligreportage__Q8A1384

Julepynten består af antikke kors og englevinger. Den 100 år gamle kjole af hørlærred står som dekoration på ginen.

FET_Boligreportage__Q8A1385

På radiatoren hænger antikke mamelukker fundet på et loppemarked. Frisen i vinduet er ny i gammel stil.

FET_Boligreportage__Q8A1426_1

Gitte bygger selv juleengle af gamle og nye materialer. Planten er en hjerteranke.

FET_Boligreportage__Q8A1393

Chaiselongen er fra en anden tid. Den bruges som hvilested i den travle juletid. I vinduet hænger gamle kageforme med bånd og hæklede mellemlægsservietter. En antik perlekæde hænger på lampeskærmen.

FET_Boligreportage__Q8A1398

På stangen under den gamle hylde hænger glashjerter med ”God jul”.

FET_Boligreportage__Q8A1378

I gangen ud til haven står antikt fuglebur på en ældre, afskallet blå grøn kommode. Her lever zebrafinker og kanariefugle. Oliventræet er pyntet med gamle hæklede mellemlægsservietter.

FET_Boligreportage__Q8A1457_1

Ved hoveddøren modtages man af en gammel tønde, vinkasse, frugtkasser, bænk, vaskebræt og minijuletræ. 

FET_Boligreportage__Q8A1452_1

Afskallet bænk med lygter, mos, gran og kastanjer.

FET_Boligreportage__Q8A1450

Den overdækkede terrasse udgør endnu et møbleret rum. Her sidder Gitte og Nicolai alene og sammen med gæster og drikker te og gløgg. 

FET_Boligreportage__Q8A1448_1

FET_Boligreportage__Q8A1444_1

FET_Boligreportage__Q8A1445_1

Den gamle franske jernseng er dækket med vattæpper og puder. Kirken på bakken er fra nettet af genbrug bygget af en ældre, kreativt ægtepar med kobbertag fra deres gamle skur.

FET_Boligreportage__Q8A1481