Køkkenlåger af sten og metal

Messing og marmorfronter, armaturer i sortmalet stål og bruneret messing. Vaske af granit og porcelæn. Og hele herligheden oplyst af champagnefarvet LED-lys. Det er nogle af de nye køkkentrends.

FET_Køkkentrends_Form-45-messing-og-natur-eg-skuffer

Messing uden på og natur-træ inde er en af tidens nye køkkentrends. 

 

Helt hvide køkkener er ude. Sådan ser indehaver af Multiform Lyngby (og snart Grønningen i København) Lene Halse det. For hende er valget af køkken afhængigt af husets arkitektur og indretning, så der er en sammenhæng. Desuden stilles der stadig større krav til kvalitet, fordi køkkenet ikke længere er et separat rum bag en lukket dør, men en integreret del af spisestue og stue:

”Køkkenet er en metropol og et samlingssted, hvor man dyrker sine interesser, tager vare på sin sundhed, opdrager børn, hygger med sine gæster m.m. Kravene er derfor mere end at være funktionelt. Den visuelle oplevelse og de rigtige materialer er vigtig.”

Bæredygtighed, hvor miljøet skånes, og en investering for de næste 30 år er med i overvejelserne, når beslutningen om et nyt køkken tages.

Ifølge Lene Halse læner mange sig op ad den klassiske, nordiske møbel- og designtradition, som det lækre køkken er en forlængelse af.

Nye materialer

Multiform fokuserer i øjeblikket på nye materialer med fokus på detalje, såsom gennemgående, planskåret finer, hvor årerne hænger sammen hen over skufferne. Det er låger, som skæres i 45 grader, så bordpladen ikke ligger oven på, men flugter med toppen af fronterne.

”Bæredygtighed er noget, vi og vores kunder går op i. Derfor sælger vi ikke mahogni,  men andre ikke-truede eksotiske træsorter som palisander og teak. De er langtidsholdbare, og produktionen af dem forurener ikke. Oppe i tiden er også bejdsede træsorter som eg, der leveres i flere nuancer af grå, sort og hvid ved hjælp af farvepigmenter,” forklarer Lene Halse, som selv er møbelarkitekt.

Flere køkkenlåger er beklædt med messing og sort metal monteret på møbelplader. Dette kan være kombineret med malede højskabe, som matcher med vægfarven for at give lethed med for eksempel lysegrå væg som baggrund. Samtlige hvidevarer er skjult for at understøtte æstetikken.  Emhætten kan være skjult i induktionskogetoppen, i bordpladen, i væg eller loft. Stenkøkkener med låger beklædt med marmor er det nyeste. Her bruges udfræsede sten med karakter og kant og dramatiske navne som Melly Gray, Sahara Noir og Guatemala Verde.

Skræddersyet skuffe

Skuffer er skræddersyede efter den enkelte kundes behov for højde og diverse rum. Skufferne er massive af eg, sortbejdset eller røget eg eller ahorn. Det ergonomiske med arbejdshøjde og det logistiske i forhold til tilgængelighed er vigtige parametre for eksempel ved affaldssortering.

”Armaturet er blevet et smykke og en skulptur, der skal være godt designet, fordi det er så synligt på den rene bordplade. Materialerne er børstet messing med 22 karat guld, sort matlakeret stål eller bruneret messing. Vasken skal have sammenhæng med bordpladens nuance og er ikke som tidligere af stål men derimod af granit, porcelæn, silgrant og corian,” forklarer Lene Halse.

”Lys er altid med i vores projekter som skaber hygge og helhed i køkkenet. De nye LED-lamper fra Modular giver et fantastisk champagnefarvet lys med stemning og atmosfære. Lamper skal placeres hensigtsmæssigt og ikke på rad og række. Belysning fortæller historie og skaber sanselighed ved for eksempel at fremhæve armatur eller maleri,” lyder det fra Lene Halse.

Hun anbefaler tre slags lys i køkkenet: 

Ekstern rumbelysning, lys over arbejdsbordet og lys med fokus på for eksempel en højskabsvæg, ovn og vinkøleskab. Og så skal der lysdæmper og regulering på samtlige:

”Køkkenet skal være enkelt, minimalistisk og grafisk. Der må ikke ske for meget, for så virker det rodet og kaotisk. Køkkenøen er uundværlig og som en Padoras æske med indhold gemt inde i skufferne. Køkkenet er en vigtig og central del af hjemmet, hvor begejstring for at lave mad og være sammen med familien betyder alt. Det er samlingspunkt i en travl hverdag”.

 

Marmortyper

Marmor med karakter og kant vil fremover kunne ses på køkkenlåger.
De har dramatiske navne som Melly Gray, Sahara Noir og Guatemala Verde.

FET_Køkkentrends_Melly-Grey

FET_Køkkentrends_Sahara-Noir

FET_Køkkentrends_Verde-Guatemala

 

FET_Køkkentrends_InterieurKortrijk-Multiform_7488

Vasken af messing koster 42.500 kr. hos Multiform, og armaturet fra Dornbracht, som passer til, koster lidt over 23.000 kr.

FET_Køkkentrends_Multiform-Hellerup13768

Den skulpturelle vandhane i køkkenet fra Dornbracht findes blandt andet i en model af børstet stål.

FET_Køkkentrends_Form-45-med-sortbejdset-skuffe

Køkkenet i bejdset eg med store skuffer rummer det, overskabe rummede før – og mere til.

FET_Køkkentrends_WB1063371

Et Multiform køkken med ø, højskabe mm af eg koster i omegnen af 330.000 kr. afhængigt af udstyr mm. Materialet kan eksempelvis være lys eg og bejdset eg.

FET_Køkkentrends_WB1063351_aaben_skab

FET_Køkkentrends_wb252015

FET_Køkkentrends_Form-1-hvid-eg-skuffe

FET_Køkkentrends_Quooker_Fusion_Square_Gold

Quooker Limited edition square med combi beholder.
Blandingsbatteri og kogende vandhane i én, med alle fordelene ved det velkendte Quooker. Bortset fra det 24kt. gyldne finish forbliver det slanke design af Quooker- hanen den samme. Vejledende pris: 25.000 kr.