Udadvendt slot med restaureret barokhave

,

Ledreborg er kendt for sine slotskoncerter og livsstilsmesser. Med godsejer Silvia Munro, født Holstein-Ledreborg, fik stedet i 1990 en moderne leder, som erkendte, at nye tider kræver nye indtjeningskilder.

 

FET_Ledreborg_IMG_2631

 

Ledreborg fra 1649 ved Lejre hed oprindeligt Lejregård og har været Holstein-Ledreborg familiens domicil siden 1739. I dag er slottet et eksempel på 1700-tallets bygnings- og landskabs- arkitektur i Norden. Den såkaldte hovedgård blev bygget om og udvidet på kanten mellem barok- og rokokostil i naturskønne omgivelser i 1740-49 af lensgreve Johan Ludwig Holstein. Til opgaven valgte han tidens toparkitekter J. C. Krieger, Niels Eigtved og Lauritz de Thurah. Godset har nu været i Holstein-Ledreborg-slægtens eje i næsten 300 år inklusive møbler, gobeliner, antikke genstande og over 600 malerier, der som noget unikt er intakte og næsten uberørte i slottets gemakker siden slottets opførelse. Også det gamle slotskøkken med kobberkedler og brændekomfur i kælderen står som i fortiden og vises frem ved guidede rundvisninger.

Fra riddersalens sydvendte vinduer er der udsigt til en dyb ådal, hvori parken er designet i det stærkt bakkede terræn, anlagt af arkitekt og barokgartner J. C. Krieger i 1742. Herfra fører en syv km fredet lindeallé mod nord til Roskilde – Danmarks længste allé. Slotsparken har for få år siden gennemgået en genskabelse  og fornyelse ved landskabsarkitekt Schønherr med fokus på de karakteristiske terrasser foran slottet. Parken var oprindeligt i barokstil men blev, som mange andre slots- og herskabshaver, omlagt til et landskabeligt, romantisk haveanlæg efter engelsk forbillede. I 1901-05 genskabte den daværende lensgreve Johan Ludvig parken baseret på barok, denne gang dog mindre detaljeret.

Ved restaureringen af parken, som tog tre år og stod færdigt i 2007, var ideen på én gang at genskabe det historiske barokanlæg, skabe fornyelse ind i vor tid og være praktisk i forhold til nutidens behov og muligheder for relativt nem vedligeholdelse. Renoveringen omfattede genop- retning af skrænter med terrasser samt springvand, spejldam og sandstensstatuer. På en skråning er anlagt bassin med huleformet bagvæg af granitblokke, hvorfra et vandfald strømmer malerisk ned.

Borg i sumpen

Inklusiv gården Skullerupholm råder Ledreborg over knap 1600 hektarer i et landområde, som allerede i middelalderen var hjemsted for en borg i et sumpet terræn med mange mosehuller.

Ledreborg drives stadig med traditionelt skov- og landbrug men er i dag først og fremmest kendt for sine Slotskoncerter i samarbejde med DR i august og for Livsstilsdage på Ledreborg i maj. I sommerhalvåret kan bestilles betalte guidede rundvisninger på Ledreborg for 20-25 personer. Disse giver mulighed for at se salene, det gamle køkken, fangehullet og slotskirken. Godset tilbyder også at holde bryllupsfester, golf, teambuilding, gallamiddage, konferencer, bueskydning, lerdueskydning, vin- og ølsmagning, trætopklatring og svævebane i trætoppe, falkonéropvisning og andre skræddersyede arrangementer.

Parken er åben 1.maj-31.oktober kl. 11-16 men lukket under koncertweekenden i august.

1.maj-30.september holdes guidede rundvisninger mod forudgående aftale. Herunder en rundvisning, hvor der bydes på et glas champagne, mens guiden fortæller om aneportrætterne i slottets private Familiesal i østfløjen, som ellers ikke er åben.

 

FET_Ledreborg_20081002_14

FET_Ledreborg_Silvia-&-John

Silvia Munro (født 1958) er nummer fire af lensgreve Knud Holstein-Ledreborgs syv døtre. Hun og hendes skotske mand John har drevet slottet siden 1990 med fokus på andre indtægtskilder end kun landbrug og skovdrift (han er landbrugsuddannet). Her ses de med deres to hunde, en golden retriever og en skotsk hjortehund. Parret har fire børn, hvoraf den næstældste, Alexander på 31, skal drive slottet videre. Ledreborg Fonden blev skabt af Silvia Munros far for at bevare bygningens indbo.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

En barndom på Ledreborg

Godsejer Silvia Munro er hofjægermester og kammerdame men bruger ikke titlerne.

Hvor længe har du boet på Ledreborg?

Jeg er vokset op her, men var væk fra jeg var 19 til 32 år. I 1989 kom jeg hjem og overtog slottet.

Hvor var dit barndomshjem?

Vi boede i sidefløjen, kaldet vestfløjen, mens vores farmor boede i stuehuset.

Var der lokaler, som kun blev brugt ved særlige lejligheder?

De finere sale oven på i hovedbygningen og Familiesalen var kun til fint brug.

Havde I tjenestefolk?

Rengøringshjælp og barnepige, da vi var helt små. Senere au pair, da vi jo var syv børn.

Hvad var jeres forældres job/hverdag?

Min far var dybt beskæftiget med driften af Ledreborg. Desuden var han politiker og besad mange poster, mens min mor var hjemmegående.

Var din opdragelse mere ”fornem”/restriktiv end andre børns?

Nej tværtimod havde vi frie tøjler, på nær når det kom til fester og drenge. Men det var vi nok ikke ene om.

Gjorde I andre ting end andre familier?

Dengang var det ikke så almindeligt at rejse udenlands. Men det gjorde vi, da min mor er fra Luxembourg.

Vidste du, at du måske skulle overtage Ledreborg?

Nej det kom pludseligt.

Hvad sagde dine kammerater til dit usædvanlige hjem?

De var noget forundrede. Først da gik det op for mig, at jeg boede i et anderledes hjem.

Så de med særlig ærefrygt på dig/jer?

Da de opdagede, at jeg ikke gik med krone og lang kjole men lignede dem, forsvandt den slags ret hurtigt.

Hvad var det bedste ved at være barn på et slot/gods?

At bo på landet omringet af pragtfuld natur er det bedste. 

Har du som barn og teenager ønsket at bo i et almindeligt parcelhus?

Nej det tænkte jeg aldrig over.

Har du nogensinde overvejet at leve en borgerlig tilværelse med 8-16-job?

Det har jeg prøvet, da jeg var lærer og cyklede til arbejde. Når opgaverne og kravene tager overhånd, kan jeg godt drømme mig tilbage til de mere faste rammer i hverdagen.

Har du en særlig pligtfølelse over for dine forfædres værk?

Ja bestemt.

Kan man risikere at leve i fortiden på grund af de historiske omgivelser?

Nej det er der absolut ingen risiko for.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Ledreborg_Ledreborg,-juletræ,-25-11-2010-02

FET_Ledreborg_Slotskirke-vinter

Ledreborg udvikler konstant nye driftsområder, som ”Juledage på Ledreborg” de to sidste weekender i november. Her vil gæsterne få en stemningsfuld juleoplevelse med sang og musik og mulighed for at købe julegaver og -pynt. 

 

FET_Ledreborg_Livsstilsdage

Herregården Ledreborg ligger med udsigt over en dyb ådal. Den oprindelige barokhave blev for nogle år siden ført tilbage til fordums storhed og samtidig ind i nutiden, praktisk anlagt til slotskoncerter, livsstilsmesser og andre udadvendte aktiviteter.
Her kan man deltage i teambuilding, klatre i trætoppe og se slottets indre på guidet tur og meget mere.