Det er mig, der står lige ved siden af stjernen

,

Et band skal have sit kor, en musical sine dansere, et skuespil sine biroller. Velsyngende Rikke Hvidbjerg er efterspurgt som hende, der giver Tivoli-revyen fylde, spiller op til Sandy i ”Grease”, synger backup til Linda P og – her til november – bakker de gale englændere op i Crazy Christmas Cabaret i Glassalen.

 

FET_RikkeH_Side_001

 

Som en del af det første hold på Det Danske Musicalakademi i 2003 har Rikke Hvidbjerg været lidt af en isbryder for uddannelsen. Siden har hun været med til at bevise, at uddannelsen udfylder et behov i den danske teaterverden, for hun har været på scenen lige siden:

– I den her branche skal man være forberedt på, at man ikke starter på toppen, siger hun. – Det tager tid at få arbejde i branchen. Man skal sige ja til de tilbud, der kommer. Jeg boede i en kuffert de første 5-6 år, men jeg havde jobs. Ikke de fedeste, men dem, der skulle til for, at jeg kom op ad stigen.

– Ikke alle kan ende på førstepladsen, fortsætter Rikke. – Jeg har aldrig hovedrollen, men gerne en stor birolle, og det kan jeg godt lide. En lille rolle giver chance for at blive lagt mærke til. Og castet på en musical er jo et team – også danserne i tredje række. Hvis vi ikke havde dem, så blev det ikke en STOR forestilling

 

Still crazy after all these years

Rikke har ofte siddet på tilskuerpladserne og drømt om at spille de roller, hun sad og så på scenen. Rollen som Roxie eller Velma i ”Chicago” har hun endnu til gode, men …

– Jeg så første gang en Crazy Christmas Cabaret, da jeg var i starten af 20’erne og tænkte, at det ville jeg pisse-gerne være med i. Det var plat, men intelligent.

Det ønske gik i opfyldelse sidste år, selv om Rikke ikke taler engelsk som en indfødt. Vivienne McKee kan nemlig sagtens skrive en enkelt rolle ind med dansk accent. Men selvfølgelig havde Rikke nerver på:

– Det er fysisk hårdt at spille Crazy Christmas Cabaret, og for mig er der en sprogbarriere. For de andre er engelsk deres modersmål. Jeg har aldrig boet i udlandet, så jeg måtte forberede mig. Men jeg følte mig hele tiden velkommen. Jeg var lidt forberedt på, hvordan tingene foregik. Julie Steincke, der var med året før, havde fortalt mig om det, og jeg havde snakket med Kathrine Falkenberg (som jeg skal spille sammen med i år). Jeg vidste, at de var som én stor familie, men jeg spekulerede da på, hvordan jeg ville passe ind.

– Jeg er også vant til, at instruktøren fortæller mig, at ’nu skal du gå derhen’. Vivienne McKee er mere, ’det finder du ud af, og så giv den gas!’ Det var svært for mig i starten. Hvis noget ikke virker, så ryger det ud. Det gælder om at være hurtig, hvis man vil redde sine replikker. Det var noget, der skulle læres, og de andre hjalp mig.

– Viv får også ideer undervejs. Sidste år var vi nogenlunde halvvejs i spilleperioden, da hun kom og sagde, ’kan du ikke lige sige sådan-og-sådan i den scene?’ Det kunne jeg selvfølgelig. Jeg var virkelig nervøs over det, men det virkede!

Det er nærmest Rikkes mantra, at man skal kaste sig ud i det: – Jeg er positiv og har ja-hatten på. ”Ja, det skal vi da – vi prøver!” Jeg gør ting, og så må vi se, hvad der sker.

 

Mumiens forbandelse

Årets Crazy Christmas Cabaret hedder ”Don’t Touch Nefertiti”, og netop Rikkes evne til at kaste sig ud I tingene gør, at hun har researchet lidt i Ægypten og pyramider.

– Jeg var i Ægypten for mange år siden med min tidligere kæreste. Vi havde købt en uspecificeret rejse til 2.500 kroner. Vi endte i en ørkenby, bygget udelukkende til turisterne. Der var overhovedet ingenting i den by, og hotellet var virkelig ’uspecificeret’! Der var kakerlakker, og vi kunne se myg tværet ud på væggene. Der skulle vi være i to uger!

– Det er måske den værste ferieoplevelse, jeg nogensinde har haft. Jeg fik 16 myggestik første nat! Vi havde ikke ret mange penge, men til sidst ofrede vi at tage den lange tur til Kairo og fik set pyramiderne. Så hvis du spørger mig, om jeg har været i Ægypten, er svaret et JA!

 

Barcelona og camping-minder

– Ellers er mit foretrukne rejsemål storbyer; steder, hvor man kan gå og gå og hele tiden opleve nye ting. For år tilbage var jeg i Barcelona, og det er en by, jeg skal se igen. Der er både gammel by og ny by og strand. Og mad! Min kæreste ved en masse om mad. Han tjekker restauranterne på forhånd!

– Barcelona er absolut en af mine bedste rejseoplevelser … men jeg har også et minde om en tur med min far og mor og min kusine. Vi var i Italien i 14 dage på camping. Den tur snakker min kusine og jeg stadig om – vi var af sted, vi var teenagere, og vi fik lov til at gå ud på egen hånd …

Siden har Rikke opgraderet en smule – ikke mindst hvad angår boligen, når hun rejser:

– Jeg elsker hoteller. Jeg rejser meget, og det er lidt luksus at komme hjem til en redt seng og bare kunne stå op og så er morgenmaden klar. Derimod er jeg ikke glad for at flyve. Jeg lader det ikke stoppe mig, men jeg flyver altid med en spænding i maven, og jeg er lettet, når jeg er nede på jorden igen.

 

20 år med Pink Ladies

Er Rikke Hvidbjergs kærlighed til engelsk humor gammel, så er hendes forbindelse til ”Grease” af endnu ældre dato. Hun var med, da den seneste opsætning åbnede for udsolgte huse i Aarhus i sidste måned, og er med på den landsdækkende turné. Her spiller hun for femte gang, siden hun debuterede i den rolle i Herning Kongrescenter som 17-årig, Marty, en af Pink Ladies.

– Da jeg var elev på Det Danske Musicalakademi spil-lede jeg ganske vist en anden rolle. Men jeg var Marty i opsætningen lavet af Vejle Musikteater og Aarhus Musikhus og igen ved opsætningen i Tivoli for fire år siden og ved den første genopsætning. Denne gang tænkte jeg egentlig, at nu ville de ikke ringe, for jeg var blevet for gammel. Men makeup kan gøre meget.

– Næste gang bliver det nok i rollen som lærerinden, griner Rikke.

Den eneste Ene

I mellemtiden har hun også spillet med i musical-versionen af ”Den eneste Ene”, og hun indrømmer, at hun er en romantisk pige:

– Jeg tror, at den eneste ene findes, men samtidig kommer det an på, hvor man er i livet. Vi udvikler os hele tiden, så det handler om den eneste ene på det sted i livet, hvor man er. For godt 15 år siden fandt jeg den eneste ene, og vi var sammen i ti år. Nu er jeg sammen med en ny mand, som er den eneste ene for mig. Vi vil det samme. Selvfølgelig har jeg også en drøm om at få et barn på et tidspunkt.

 

Sang på mange måder

Også karrieremæssigt kan den samme drøm have mange afskygninger:

– Jeg har været med i et band og skrevet sange og drømt om at lave et album, men jeg har aldrig fået taget mig sammen. Min drøm er at få lov til at synge. Og måske en overgang at bo og arbejde i udlandet og lære et andet sprog. Overordnet vil jeg gerne blive ved med at gøre det, jeg gør.

– Jeg har en tanke om måske at undervise i sang og stemmetræning for mennesker med specielle behov, måske lære dem at lave en musical.

At være ’korpige’ behøver heller ikke være kedeligt for en musicalskuespiller som Rikke Hvidbjerg. Ud over at have spillet sammen med Linda P i ”Den eneste Ene”, har hun lagt kor til hendes cd og hendes releasekoncert i sidste måned.

– Linda laver jo nogle frække, vidunderlige tekster, siger Rikke. – Releasekoncerten var totalt udsolgt, så måske gør vi det igen.

 

Rikke vender tilbage

Ellers står den på prøver til ”Don’t Touch Nefertiti”, og Rikke glæder sig. Hun syntes, det var forfærdeligt at sige farvel til sin crazy teaterfamilie i januar.

– Men sådan har jeg det altid efter en lang produktion. Jeg har altid en tro på, at vi skal ses igen og snart arbejde sammen igen. Jeg synes, det er gået hurtigt siden januar. Vi ses på Facebook, og jeg har set Vivienne og de andre på scenen flere gange. Men det er svært at holde kontakten med alle.

Rikke regner med, at Vivienne McKee vil give sine skuespillere lektier for i form af seriøs indsigt i det gamle Ægypten, mumier og så videre, for traditionen tro bliver forestillingen sikkert spækket med historiske facts – mellem ordspil af varierende elegance og plathed og iøjnefaldende sangnumre, hvor de kan finde en undskyldning for det. Ellers må hun i gang med en god stak gamle gyserfilm. Hvem ved: måske gør Rikke Hvidbjerg som mumien … og vender tilbage.

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rikke Hvidbjerg_00B7977

Blå bog

36-årige Rikke Hvid-bjerg er uddannet på Det Danske Musicalakademi i 2003 og har medvirket i en lang række musicals siden og sunget kor for bl.a. Sanne Salomonsen, Szhirley, Anna David og Rasmus Seebach. Hun har medvirket i de to seneste Tivoli-revyer, ”Tam-Tam” i Glassalen og er lige nu på turné med ”Grease”. Rikke bor på Frederiksberg sammen med sin kæreste Peter.

Rikke vender tilbage på Crazy Christmas Cabaret-holdet i ”Don’t Touch Nefertiti” den 7. november i Glassalen i Tivoli.

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rikke Hvidbjerg__00B7783

FET_Rikke Hvidbjerg__00B7921

 

………………………………………………………………………………………………………………….

 

Rundt om Rikke

Når Rikke går i byen – hvor går hun så hen?

Jeg er lidt en øl-pige, så det er ofte ’brune værtshuse’. Jeg elsker at gå på Axelborg Bodega for at møde vennerne over en god, stor fadøl. Jeg går ikke sådan rigtigt i byen, men Axelborg ligger dejlig tæt på Tivoli, hvor jeg tit arbejder, og så er det nemmest sådan. Ellers er det jo altid dejligt med en kaffeaftale.

 

Hvad skal du så spise og drikke?

Jeg elsker skaldyr – det kunne være på Oysters & Grill på Nørrebro. Der skal hvidvin til.

 

Hvad er din yndlingsmusical?

Jeg er helt vild med ”Chicago”. Jeg elsker sangene og dansene. Den gad jeg godt spille med i. Og ”Dr. Jekyll & Mr. Hyde” – den skal jeg se til vinter.

 

Hvilken slags musik lytter du til?

Rock og Country. Det sidste slapper jeg godt af til; Emmylou Harris, Johnny Cash f.eks.. På rocksiden f.eks. Muse.

 

Hvem – i hele verden – kunne du drømme om at synge duet med?

Mange … Bono (U2 er et af mine yndlingsbands), Aretha Franklin (men det ved jeg ikke, om jeg tør – hun ville totalt over-shine mig) og Stevie Wonder (åh … det samme)

 

Dit bedste sted i København/tre steder du vil vise en turist?

Christiania. Og jeg ville tage dem på en kanalrundfart. Og til en forestilling på Operaen eller på Republique. Så ville de se både det vilde, det smukke og noget kultur. Lidt af det hele.

 

Har du en hobby, som intet med  musical og performance har at gøre?

Jeg elsker at se boligannoncer! At se, hvordan folk bor. Og det gælder både kolonihavehuse og godser.

 

Har du en ting, der betyder noget særligt for dig?

Det er en ring, som jeg har fået lavet. Jeg var i Afghanistan med Livgardens Musikkorps, og i den forbindelse købte jeg en diamant dernede. Nu har jeg fået lavet en ring til den. Jeg har fået den designet hos Stinne Holm i Stefansgade, og den er virkelig MIG.

 

Du går aldrig ud ad døren uden … hvad?

Min iPhone! Jeg ville gerne sige, at jeg var et offline menneske, men jeg er et online menneske. Jeg er freelancer, så jeg skal være opdateret, og derfor skal jeg altid være på et netværk, der duer.

 

Hvad er den ypperste luksus for dig?

At jeg har en mand, der ALTID laver aftensmad til mig. Han ELSKER at lave mad, og jeg gider ikke rigtig. Tid til en lækker ansigtsbehandling er også godt.

 

Hvordan holder du dig i form?

Jeg sørger for at spise sundt – OK, når jeg er på ferie, ryger der lige nogle vingummibamser ned – og jeg holder mig i form ved at løbe. Men det giver altså også god kondition at være med i en forestilling.

 

Hvad er dit største kiks på scenen?

Jeg skulle åbne en dør i kulissen, og så faldt den af hængslerne. I stedet for at slippe den holdt jeg fast og prøvede panisk at få den sat fast igen. Folk grinede – selv om det var en alvorlig scene. Det glemmer jeg ikke.

 

…………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_RikkeH_Side_098

FET_RikkeH_Side_143