Få farver i haven – nu

, ,

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_ikea

 

Vi skriver maj, men måske er din have endnu lidt trist og forsømt uden ret mange farver? Det er der råd for med en hurtig feberredning i form af kulørte havemøbler, puder, hynder og andet tilbehør. Hvad angår blomster, buske og urter kan det også nås endnu, hvad enten du er til farveeksplosion eller friske, grønne nuancer!

 

Det er maj måned, og måske har du endnu ikke nået at få gjort ret meget ved haven? Til trods for årstidens friske, grønne blade på buske og træer og græsplænen, som gror hurtigt, er der ikke mange farver at skimte nogen steder. Men sommeren står for døren, og noget må gøres for med kort varsel at skaffe noget miljø, hygge og stemning ind i haven!

Der er flere muligheder, som fås i forskellige prisklasser og ambitionsniveauer. Et sted at sætte ind er terrassen, hvor havemøbler kan udskiftes, males eller suppleres med kulørt udstyr i form af hynder, puder, duge, parasoller, lygter og meget mere, som giver hele indtrykket et løft.

Og så er der beplantningen, hvor der sagtens kan gøres en del i det sene forår. Du kan stadig nå at plante stedsegrønt, så haven har ”pels på” nu, næste forår og næste igen. Hold dig især til det enkle og frodige, råder have- og landskabs arkitekt Pernille Danielsen, Vangede. Hun foreslår rododendron (som både er stedsegrønne og blomstrer), buksbom, taks og kirsebærlaurbær. Når det gælder rododendron, kan de købes nu, mens de er godt i gang med blomstringen.

Du kan vælge at plante flere arter ud, som løbende blomstrer og afløser hinanden.

”Se også på græsser, som er det nye sort. Så har du glæde af aks i grønne og rødlige nuancer helt frem til næste forår. Og så er der flerårige stauder og buske, som blomstrer nu. Dem kan du også sætte i jorden, så haven beriges med farver straks”, siger Pernille Danielsen.

Disse tiltag har mange fordele i forhold til i panik at købe sommerblomster i urtepotter og plante dem ud i bede eller krukker i haven. Sommerblomster kalder havearkitekten for ”tjubang”, der giver et flor og stærke farver her og nu. Til gengæld er levetiden kort, prisen høj og bøvlet stort. Så det er en fordel at tænke lidt længere frem og investere i noget blivende.

 

Tæt på siddepladsen

Tænk også i hvor du placerer de nyindkøbte planter i blomst. Mest glæde af dem får du tæt på siddepladsen på terrassen, i forhaven hvor du går til og fra huset og ved køkkenvinduet, som du ser ud af flere gange dagligt. Så kan de grove buske bo i baghaven, hvor familien meget sjældent sætter sine ben:

”Med det travle liv, vi lever, har de færreste overskud til kæmpe prydhaver, hvor alting er holdt tip top. Derfor bør man koncentrere sig om arealerne ved og omkring terrassen og placere sit bed dér”, foreslår Pernille Danielsen

I mens haven er frisk, ny og grøn her i maj, er det en god idé at tænke et halvt år frem. Til december vil man glædes over, at man i tide plan-tede for eksempel en Kejserbusk, som blomstrer om vinteren, når alt andet er visnet bort. På samme måde med prydløg, der lige som andre løg, lægges om efteråret for at dukke op i maj måned næste år. Har man mod på dyrkning af den mexicanske højlandsplante Dahlia, vil man glædes over den frodige og meterhøje blomster i august-september.

 

Tone i tone eller?

Haveglæden er det vigtigste, men der er et par detaljer, det er gavnligt at tænke over: Matcher farverne på de mange nye blomster, man over hals og hoved planter ud? Skal farveholdningen i blomsterne være tone i tone eller snarere kontraster til hinanden? Skulle det gå galt, er det dog ikke værre, end at planterne kan fjernes og et nyt valg foretages nu eller senere. For skaden er trods alt ikke så stor, lyder det fra Pernille Danielsen, som tilføjer:

”Mange vælger blomster med øjnene mere end med fornuften. Men det kan gå hen og blive surt og give nogle ærgrelser. Det vigtigste er faktisk, at man vælger de rigtige planter til voksestederne. På en bagende varm terrasse uden adgang til at suge vand, kan skyggeplanter ikke overleve. Det er også en god idé at undersøge, om havens jord er leret eller sandet og huske det, når planter vælges, så de ikke går ud”, råder Pernille Danielsen, som har endnu en pointe, når iveren efter at få haven opdateret her og nu med kort varsel, er på sit højeste:

”Jeg vil sige, at frodighed er mindst lige så væsentlig som farver. Krydderurter ser grønne, lækre og hyggelige ud og dufter dejligt. Ligesom bær fra bærbuske ikke kun er til pynt men også til gavn og nydelse. Krydderurter kan jo spises i salater og smides på grillen. Og så fås de temmelig store til en billig penge”.

 

www.pernilledanielsen.dk

 

 

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_Takshæk og buksbomhæk udgør havens %22Skellet%22

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_Staudemiljø_m.Lupin_20110701wf9r1044

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_Staudemiljø_blå_20110701wf9r0977

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_Planter til tør skygge i forhave 

FET_Liebhaverboligen_Haveliv_Have_Farverihaven_Hjertetræets blade i slut maj - dekorativt træ på terrassen