Det moderne fiskerhus

,

En landgang på mere end 100 år. Det lille fiskerhus i Agtrupvig nær Kolding har siden de første spadestik i 1878 været udsat for lidt af en ombygning.

Huset ved vandkanten har haft besøg af arkitektoniske visioner og afrikanske drømmesyn. Lys, luft og 28 tons sandsten er opskriften på den moderne oase, hvor ægteparret Lisette og Jørgen Fredelund har deres daglige gang.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_1

 

I Agtrupvig nær Kolding lige ned til vandkanten, ligger det hus som ægteparret Lisette og Jørgen Fredelund købte i 1989, da de begge kun var 22 år gamle. Huset som parret købte dengang var et lille fiskerhus fra 1878 på blot 85 kvadratmeter.

Dengang havde huset mange små og mørke rum med små sprossede vinduer der ikke tillod meget sol at trænge ind.

Sådan ser huset ved vandkanten ikke ud mere. Nu er huset totalt renoveret fra fundament til kvist, og byder nu på 250 lyse og luftige kvadratmeter, med en åben forbindelse imellem stue og første salen, kun brudt af en gangbro, der forbinder den nordlige del af huset med den sydlige.

Forvandlingen fra lille gult fiskerhus fra 1878 til en opdateret version har også været mange år undervejs. Processen startede allerede i 1989, da Lisette og Jørgen flyttede ind. De ville udnytte husets overetage og begyndte derfor ombygningen på egen hånd og udvidede fra 85 kvm. til 140 kvm.

I 1992 rejste parret til Borneo i et år, og lod ved denne lejlighed en veninde og hendes kæreste bo i huset imens. Da parret igen var på dansk jord, og tilbage i huset, begyndte overvejelserne at melde sig om huset skulle sættes til salg.

Lisette fortæller, at huset simpelthen var for trist, mørkt og at hun og

Jørgen savnede lys og luft.

Men de kunne ikke give slip på fiskerhuset, så i stedet for at sælge, satte de nogle år senere arkitekten Jesper Therkildsen fra Vejle på sagen, så han kunne give et bud på hvordan huset kunne bygges om og ud, så de kunne få den lys og luft de havde savnet.

’’Da arkitekten kom med sine bud på hvordan huset kunne se ud, var nogle af dem for moderne, drømmen var at huset skulle have stråtag og sprossede vinduer, sådan som det oprindeligt havde haft, så vi kunne bevare det bondehusagtige udvendigt, og få et moderne hus indvendigt’’ fortæller Lisette.

Så sådan blev det. Men for at huset alligevel skulle have et moderne og stilrent twist, tilføjede Jesper Therkildsen en kube af sortmalet lærketræ på 1. sal på den ene side af huset og i stueetagen mod syd, de områder som rummer husets to badeværelser. Den sorte kube går igen i den 60 kvm. store garages arkitektur.

Da den indvendige del af huset skulle tegnes og indrettes, havde arkitekten foreslået at der blev monteret betonfliser i det meste af huset, da han vidste at Lisette efterstræbte at have en indretning der var både maskulin og havde stramme rene linjer. Lisette fortæller at hun altid har haft en svaghed for natursten, så hun ønskede at gulvene skulle være autentiske og rustikke uden at gå på kompromis med det maskuline udtryk.

Fra 2001 til 2004 bliver planerne sat på standby, da familien igen blev udstationeret, denne gang i Kenya. I forbindelse med at organisationen, som Lisette dengang arbejdede for, skulle ombygge deres domicil i Nairobi, stødte hun for første gang på Mazeras natursten, som hun med det samme forelskede sig i.

Stenen havde præcis de karakteristika som Lisette havde eftersøgt; de kunne tåle det danske klima og kunne anvendes både inde og ude. Så som souvenir gav Lisette og Jørgen sig selv 28 tons afrikanske sandsten som blev lagt i store dele af huset, og på terrassen omkring.

I det hele taget bærer huset præg af kærligheden til Afrika, som familien opbyggede imens udstationeringen stod på.
Men også en kærlighed til design i den rå og reneste format fra flere forskellige steder i verden.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_15

Til huset hører en privat badebro, som familien gør stor brug af hver sommer. Træterrassen som vender mod vandet, kan gøre de lyse sommeraftner endnu længere, da aftensolen går ned lige på den modsatte side af fjorden.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_13

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_12 FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_11 2

De store krukker der er placeret rundt i haven er lavet på bestilling i Kenya, og fragtet hjem sammen med familiens flyttegods da de rejste tilbage til Danmark.
På den store terrasse er der nedgravet et lille spejlbassin med guldfisk.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_11

Kube i sort lærketræ, som var arkitektens idé for at tilføre huset et mere moderne twist.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_3

De lyse sofaer fra Bullfrog har vip- og drejbare ryglæn der gør at man kan bruge sofaen som chaiselong når man ligger og betragter sejler livet på fjorden.
 
FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_4
 
Sofabordet er lavet af jernbanesveller fra den første Østafrikanske jernbane.
Flyglet er et arvestykke fra Jørgens barndomshjem og betontrappen er special-designet til byggeriet og fremstillet på Randal cementvarefabrik i Fredericia.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_2
 
Den store og lyse stue har overalt døre der fører ud til terrasserne der omgiver huset 360 gra-der rundt. Det der nu er stuen var oprindeligt hele boligen. Spisebordet Cirkante er fremstillet hos Tranekær furniture og stolene på hjul er fra Monza. Zebraskindet er Jørgens hjembragte trofæ fra Sydafrika
 
 
FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_16 FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_5
 
Det runde køkken er fra Italienske Sheer og det første af sin slags monteret i hele Skandinavien. Kuplen over køkken-øen fungerer som emfang, men kan lukkes ned så køkkenet står som en lukket kugle. I øen er der desuden 4 kogezoner, 3 champagne- kølere og en dobbelt vask. Reolen bag øen hører med til designet og indeholder diverse køkkenremedier i de store skuffer og skabe i midten. I hver gavl er der hvidevarer som ovn, opvaskemaskine, køleskab og fryser og desuden dybe skabe til opbevaring

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_8 FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_8 2

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_7 test

Mosaikken på badeværelset er lavet efter Andy Warhols fortolkning af Mickey Mouse og er bestilt hjem fra USA på mål hos 3scoreinc.com.
De cylinderformede håndvaske er fra Alape i Tyskland.

 

FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_10

Udsigten ud over Kolding Fjord fra badeværelset.
 
FET_Liebhaverboligen_Boligreportage_Skarre Strandvej_9 
Afrikansk touch i soveværelset. Bænken under Tv’et og sengebordene er hjembragt fra Kenya, og er beklædt med brunt bøffellæder. Shoowa puderne på sengen er ligeledes hjembragt fra Afrika. Badekarret og håndvasken på badeværelset er begge fra Kuma. Det væghængte toilet er af mærket Alessi One.
 
Lisette Fredelund
 
Lisette driver sit firma Fredelund ApS fra hjemmekontoret. Firmaet har eksklusiv forhandling af Mazeras sandsten, Clever Kitchen mini-køkken samt Spiral Cellars vinkældre til nedbygning i gulvet. Jørgens kontor er mobilt da han rejser en del i forbindelse med sin virksomhed Prestige Aircraft Consulting der handler med fly i Business Jet segmentet.