Rå storbystil i urbane rammer

Midt i Københavns mest charmerende, gamle kvarter ligger Henriks og Mariannes urbane lejlighed, som er  indrettet med fransk industrialisme, rå murstensvægge og en snert af New Yorker-loft.

 

FET_URBAN-1

Både entré, køkken, spisestue og stue er i samme rum og giver derfor en meget urban New Yorker-stemning. Stilen er fransk industrialisme blandet med retrolamper, klassisk design og unikke vintagefund. De to lænestol i læder er arvestykker, og lampen ved siden af er fra Contrast. 
 
FET_URBAN-27

Hvem bor her

Hvem: Henrik Kirkegaard, 31 år, investeringsrådgiver i Sydbank. Marianne Matzon, 30 år, sælger og visuel merchandiser i Vero Moda. Felix på 13 måneder.
Hvad: Lejlighed på 146 m2.
Hvor: Det Indre København.
………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Det første man møder, når man besøger Henrik Kirkegaard og Marianne Matzons lejlighed midt i København, er en charmerende smal baggård, der leder tankerne hen på Paris og Rom – og når man kommer op ad trapperne til hoveddøren på 1. etage, træder man direkte ind i et åbent rum med murstensvæg, hvor køkken, spisestue og stue er indrettet. Et rum, der i sin urbane råhed minder om noget, der kunne ligge i New York.

 

Hver sit ekspertområde på indretningen

Vi befinder os altså i en lejlighed og en ejendom, som i høj grad emmer af internationale storbyer verden over. Og parret, der bor her, er da også primært inspireret fra deres mange rejser:

”Når vi er ude at rejse og går rundt i de små stræder, så bliver vi inspireret. Det er tit de små detaljer, som vi falder for,” fortæller Henrik. Rollerne, for indretningen i lejligheden, er også skarpt fordelt, simpelthen fordi de hver især har øje for hver deres del af indretningen.

”Jeg står for de små detaljer, og Henrik står for alle de større projekter i lejligheden – sådan overordnet set. Vi er fælles om det, men det er ikke altid, at vi er enige, og så må man lave lidt lobbyarbejde. Helt overordnet har vi den samme holdning til, hvordan det skal være, og vi kender også til hinandens grænser. Vi interesserer os begge for indretning, så vi diskuterer tit, hvad vi gerne vil have,” fortæller Marianne. Farver er eksempelvis et område, hvor de ikke altid er enige; Henrik er nemlig meget til pangfarver, og det er Marianne ikke. Parret har derfor indgået et kompromis:

”Vi kan godt lide det matte look begge to, men skaber så lidt dynamik med et par farvesplash hist og her. Det er vi begge to enige om klæder vores indretning,” fortæller Henrik.

 

Perfekt uperfekt

Parret har boet i lejligheden i 5 år og faktisk lavet næsten alt om, siden de flyttede ind. Henrik nyder at sætte ting i stand, og så går begge meget op i, at indretningen er personlig. Og næsten som et mantra, fortæller Henrik, er det er vigtigt,

at alting ikke er perfekt i deres hjem:

”Vi er hoppet lidt med på det franske industri-look, men det må bare ikke passe for perfekt sammen. Vi plejer at sige, at det skal være perfekt uperfekt. Det skal overraske, og det gør heller ikke noget, det provokerer lidt.”

Det ses med det samme, hvad parret mener, når man kigger nærmere på deres ting. For nok finder man designklassikere i hjemmet, såsom de rå Tolix-stole, men det er sat sammen med unikke genbrugsfund som farverige kasser og en kabeltromle af træ. Men den største overraskelse, af dem alle, er saunaen ved badeværelset. Det er ikke ofte, man ser sådan et wellness-rum i en københavnerlejlighed.

”Saunaen er vores yndlingssted i hele lejligheden,” fortæller Henrik. ”Det er et godt frirum, hvor der er ro, tid til at snakke og ingen telefonopkald og sms’er, der skal besvares.”

 

Finurligheder frem for design

Der er fyldt med finurligheder og overraskelser i hjemmet – det er ikke kun saunaen, der er helt unik. Som det sidste nye er Henrik netop blevet færdig med at bygge en Dirch

Passer-seng i et gennemgangsrum, så der nu altid er plads til overnattende gæster. Og så har Henrik netop erhvervet et par kufferter i en antikvitetsbutik, der nu bliver brugt som tv-bænk i stuen. Og ligesom Henrik er Marianne også tit på jagt efter nye vintagefund til lejligheden:

”Vi går meget op i at opbygge vores indretning over tid, og derfor bliver vi heller aldrig helt færdige med at indrette os – der er altid noget, vi kan lave om på. Men for at få den personlige stemning i lejligheden, kigger vi meget i antikvitetsbutikker, hvor vi ofte finder fine og unikke ting til hjemmet. Jeg falder eksempelvis ofte for gamle lysestager af guld, som dem vi har stående på spisebordet. Dem finder jeg også mange af på loppemarkeder, for den slags ting, i ny stand, interesserer mig faktisk ikke. Derfor vil du heller aldrig finde en klassisk Georg Jensen pyntegenstand i blank sølv her. Det passer slet ikke ind i vores indretning, selvom den måske i sig selv er pæn. Men så er vi tilbage til udgangspunktet; det skal være perfekt uperfekt, og man skal overraskes af detaljerne. Det er vores mantra,” fortæller Marianne.

 

FET_URBAN-8

Hvert rum bærer præg af parrets forkærlighed for fransk industrialisme, ligesom her i spisestuens vindueskarm, hvor en fin vintagelampe fra Jieldé giver ekstra kant til indretningen. Lampen er købt i en antikvitetsforretning i Larsbjørnsstræde i det indre København, og dåsen er fundet på et loppemarked.
 
FET_URBAN-5
Den lyse stue, i den ene ende af det store rum, inviterer til hyggestunder i den store Hay-sofa – og lænestolen er købt i England. Sofabordet har Henrik sat i stand, efter at parret fik en gammel kabeltromle af en håndværker. Den er nu blevet slebet og sat på hjul og kan fungere som et sofabord. Kasserne er fundet forskellige steder på Ravnsborggade, champagne-spanden er købt hos K & Co., og uret på væggen er fra Notre Dame.
 
FET_URBAN-21
Køkkenet, som er fra Kvik, kan næsten minde om en ny, smart café i København med sine rene linjer, store tavle samt den rå murstensvæg. Helhedslooket bliver både varmt, urbant og vedkommende. Køleskabet er fra Smeg, og ovnen er fra Siemens.

 

FET_URBAN-25

Tavlevæggen bruges både til at skrive huskelister og små beskeder på. Skabet her er fra et loppemarked, og kaffemaskinen, Dream, er fra Ascaso.
 
FET_URBAN-16
Der er synergi i indretningen – de forskellige rum i mellem. Som her, hvor trækasserne på væggen komplimenterer spisebordet og den antikke stol, som Marianne har arvet fra sin olde- mor. Sengen er en Juno-seng.

 

FET_URBAN-17

Lille Felix’ bøger er sat nydeligt op i en antik trækasse, fundet i Ravnsborggade i København. Ved siden af svinger Kay Bojesen-aben sig sammen med fine træfigurer fra Tiger.
 
FET_URBAN-12
Det er måske ikke lige til at se det, men dette er faktisk et gæsteværelse. Inde i skabet er nemlig en seng, som man med et snuptag kan slå ned. Henrik har sammen med en ven selv tegnet det og sat det op, hvilket var et større projekt. Men nu er der altid plads til overnattende gæster hos parret. De gule kasser er fra Mant i Strædet, og den gule lampe er fundet på et loppemarked og herefter malet gul.
 
FET_URBAN-20
Som noget helt unikt for en københavnerlejlighed, finder man i badeværelset en sauna, som er et af parrets yndlingssteder i lejligheden. Bogstaverne er fra Wiingaard på Gothersgade, tæppet er fra Hay, og ligeså er håndklæderne.

 

FET_URBAN-18

Soveværelset er sparsomt indrettet, men stadig i den rå, minimalistiske stil, som præger hele lejligheden. Sengen har parret selv lavet ud af træbjælker, tavlelak og ben, som de har slebet med sandpapir og lagt i saltvand for at få et råt look. Trækasserne er fundet forskellige steder i København, og lampen i hjørnet er fra Ikea.
 
FET_URBAN-19
Natbordet består af vintage trækasser, og her er de pyntet op med dekorative kaktusser samt et par læsebriller.
 
………………………………………………………………………………………………………………………….

Henriks & Mariannes fem bedste indretningstips

1. Pas på med ikke at købe alt på én gang – find det rigtige over tid.

2. Der må gerne være noget funktionalitet over din indretning, så det også fungerer i hverdagen.

3. Pas på at det ikke bliver for sterilt og perfekt. Bryd rammerne!

4. Dæmpefunktion på lyset fungerer godt i de store rum, som man oftest opholder sig i. Lys gør rigtig meget ved indretningen og skaber hurtigt stemning.

5. Brug tavlelak – til alt! Brug det til maling, for det giver en virkelig flot overflade og skær.

………………………………………………………………………………………………………………………….