Stress ned på Samsø

Først var det bæredygtighed, økologi og vindmøller, som var ”in” på Samsø. Nu er det sindets indre fred, en sjæl i balance og nærværs-træning i et stresset liv, som øen tilbyder sine mange besøgende.

 

FET_Samsoe_yoga4

 

Bladene nærmest klirrer som glasklokker i vinden. En sagte, klingende raslen, der hvor skoven er tæt, og når vi er i åbent landskab – en højere, og nærmest bjældelignende susen.

Vi går stille på den bløde skovbund. Har fået besked på ikke at snakke sammen, og det i sig selv er mærkeligt. Vi fniser lidt, for vi er to vennepar, som har kendt hinanden i mange år, og nu er vi på weekend-tur – og det plejer i hvert fald ikke at gå stille for sig!!!

Men i år har vi besluttet at ville prøve noget nyt. Og er derfor taget på tur med Joan Birk, som er lydterapeut her på Samsø, der i de senere år er blevet et nyt dansk centrum for alternative terapiformer. Alt lige fra yoga, lyd og stemmehealing, kurser i permakultur, tantra, meditation og mindfullness og en hel masse andet derimellem tilbydes nu på øen året rundt – hvis man skulle få brug for et pusterum i en trængt hverdag.

Ingen hokus-pokus

”Jeg kalder det ikke for mindfullness, men derimod for nærværs-træning.” siger Joan Birk.

”For nærvær er det, det hele handler om, når vi har det svært i livet, er stressede eller kede af det. Så handler det om at finde roen inde i sig selv igen, og her er stilhed et rigtig godt redskab til at skabe rum for at mærke sig selv. Der er sådan set ikke så meget hokus-pokus i det.”

Og sådan går vi så i stilhed.

Først igennem en skov, lytter til alle lydene, ser de smukke vådområder ved Stauns Fjord, mærker den friske luft, ser en bi suge honning fra en blomst, smager på et modent bær fra en vild busk og mærker hjertet slå. For det er bl.a. noget af det, der sker, når vi går i stilhed. Vi mærker egen puls, mærker en ny intimitet imellem os, sanser det ydre landskab og i allerhøjeste grad også det indre landskab – os selv.

Efter ca. 8 kilometers gåtur med udsigt til skiftende landskaber slutter vi af i Langøre kirke, en lille landsbykirke på toppen af en bakke og med vid udsigt. Her sidder eller ligger eller står (for vi må gøre, hvad vi vil) vi så med lukkede øje og lytter, mens Joan Birke opfører en lydhealings-koncert for os.

Lyden fra en tibetansk syngeskål slår tonen an, og til den synger Joan så de smukkeste toner. Hendes stemme bliver ganske enkelt en forlængelse af syngeskålens toner. Indimellem bruger hun også en indiansk tromme, der lyder som et hjerteslag, og en vindklokke med nærmest engleagtig lyd, og tilsammen skaber hele dette lydrum en fantastisk fornemmelse af ”egenhed” i én selv, en fornemmelse af at være en del af et større hele – det lille menneske i den store natur, og en fantastisk ro breder sig i hele kroppen.

 

FET_Samsoe_P1150352

Vi går i stilhed gennem sindets landskaber

FET_Samsoe_P1150343

Lydhealer Joan Birk fører os gennem Samsøs landskab.

FET_Samsoe_P1150377-kopi

FET_Samsoe_P1150381

Alt i yoga-tøj, vindklokker og synge-skåle fås i Charlotte Schultz´s butik.

FET_Samsoe_P1150371

Til lydhealingkoncert i Langøre Kirke.

 

Samlingens og energicentrenes ø

Siden vikingetiden har Samsø været præcis i Danmarks midte. Og øen har da også sit navn, fordi det i hine tider var her, at alle konger og beslutningstagere mødtes  – på samlingens ø, deraf navnet Samsø. I dag er øen på ingen måde et politisk samlingspunkt mere, men blot én blandt mange andre danske øer – og så alligevel ikke.

For selvom her både er swingerklub og et stort foreningsliv, og ”Jørgen” fra Kims Chips reklamerne bor her sammen med en masse almindelige samsinger med ølkasse bag på knallerten, så er Samsø også et samfund, der i de senere år har tiltrukket mange alternativt tænkende mennesker.

Kreative sjæle, som har haft brug for at søge væk fra stress og jag, og som i en periode af livet har søgt og stadig søger efter et andet liv og har fundet det på netop Samsø. En af de mest kendt er bl.a. rocklegenden Lars Muhl, som tidligere har boet på Samsø, da han for snart 20 år siden skiftede musikscenen ud med et mere tilbagetrukket liv som forfatter og metafysiker.

Og netop Lars Muhl har bl.a. i bogen ”Hjertets Stilhed – Samsøs kraft” kortlagt øen ud fra teorien om chakraer, yogaens teorier om kraftcentre i kroppen og fundet Samsøes 7 chakraer – øens energicentre i landskabet. Øverst på Samsø ved Issehoved findes bl.a. således ifølge Lars Muhl Kronechakraet, ved Stauns Fjord (i midten af øen) er Hjertechakraet, og helt nede på sydspidsen ved Brantingborg skov findes så Rodchakraet.

 

FET_Samsoe_P1150470

Landskabet ved Issehoved er øens ”kronechakra.”

 

Champagne-yoga og retreats for stressramte 

Teorierne om ”disse naturens energicentre” får vi oplevet den næste dag sammen med yogalærer Annette Meldgård, som vi har booket en champagne-yoga lektion hos. Og befinder os derfor pludselig næste formiddag på toppen af Samsø – på Issehoved – hvorfra udsigten synes, som om det er hele verden, vi har udsigt til. Et særegent landskab med så megen vidde, at øjnene næsten ikke kan rumme hele bredden i udsynet.

Liggende på yogamåtter får vi nu et glas champagne hver og laver så yoga-øvelser med glasset i hånden. Og får også lov at drikke champagnen, for Annette fortæller, at ideen med champagne-yoga faktisk er lidt et festligt indslag, man kan købe til eksempelvis en polteraften, men yogaen i det hele er god nok. Glasset fungerer fint sammen med øvelserne, og dejligt er det at mærke, at selvom yoga for nogle mennesker kan synes lidt for ”helligt”, så kan det også være skæg og ballade og samtidig gøre rigtig godt i både sjæl og krop.

Til daglig driver Annette sit yoga-center (Samsø Retreat) på Ørngård, en stor, stråtægt slægtsgård, som hun har lejet af Brantingborg Gods. Her kan man komme på retreats med forskelligt indhold – bl.a. et retreat for stressramte, hvor man udover yoga, meditation både inde og ude i Samsøs natur, ophold og vegetarisk forplejning også deltager i workshops, hvor man får redskaber til bedre at kunne håndtere og reducere stress i hverdagen  – både derhjemme og på jobbet.

 

FET_Samsoe_P1150416

FET_Samsoe_P1150443

Champagne-yoga på Issehoved med yogalærer Anne Mette Meldgård, som har et yoga-center på gården Ørngård.

 

Balsam for sjæl og legeme 

”Livet er smukt, hvis man gør, hvad man vil”. Citatet stammer fra Samsøs største livskunstner – kunstmaleren Ulrik Witt, som sammen med sin kone Johnna også driver en lille antik-butik – faktisk i parrets eget hjem, hvor alt man ser kan købes. Ulrik Witt er klart et besøg værd, hvis man har lyst til en anden form for livsvisdom og indsigt, end den man lige kan se i sig selv via øens mange terapiformer –  og det samme gælder et besøg på Samsøs absolut allersmukkeste restaurant, Ilse Made.

Ilse Made er en gammel ombygget gård beliggende med frit udsyn til marker og Kattegat for enden af grunden, hvorpå gyldenbrune køer græsser i aftensolen, så smukt og fredfyldt som noget guldaldermaleri. Stedet er så absolut terapi for både sjæl og romantik i sig selv, og maden gør kroppen mindst lige så godt som en gang yoga. Blot på en lidt anden måde og for en langt kortere stund…. Men magisk er stedet – hvilket også den hellige kilde Ilse Made kilde nede ved stranden ud for restauranten bevidner: I en rund udhulet egetræsstamme, som kan dateres tilbage til bronzealderen, springer en kilde med det pureste ferskvand, selv om kilden kun ligger godt en meter fra det salte vand i havet….

 

FET_Samsoe_P1150339

Udsigten fra restaurant Ilse Made er terapi for både sjæl og krop.

 

Kildevand og havbad

Efter en udsøgt middag drikker vi derfor samme aften vand fra den ferske kilde og kører derefter hjem til vores hotel – Strandlyst, som ligger i byen Ballen. Her har vi boet, siden vi ankom, og nydt godt af det søde værtspars omsorg og hjælpsomhed. Strandlyst er et lille hotel – med smukt indrettede værelser i en slags annekser, stilen er naturligvis østens mystik – og har man lyst til morgenbadning, ligger der en nøgenbadestrand skråt overfor. Vi dypper os derfor næste morgen i det kolde vand og smutter bagefter lige en tur i hotellets meget hyggelige og lækre lille sauna-anneks for igen at få varmen.

En sjælelig weekend på mange planer på en dansk ø er slut. Nu tager vi hjem til jobbet og hverdagen, klogere på nye ting og oplevelser vi har fået herovre, og tænker, at det skal vi prøve en anden gang igen. For ud af Samsøs mere end 10 forskellige tilbud ud i alternative terapiformer har vi blot prøvet to – og vi har virkelig fået mod på mere…

Samsø kan nås med færge fra både Sjælland og Jylland. Rederiet FÆRGEN sejler fra Kalundborg til Ballen. Fra Jylland sejler Samsø Rederi fra Hou syd for Århus til Sælvig midt på øen.

 

FET_Samsoe_P1150332

Den hellige Ilse Made Kilde er et særegent syn. 

 

Yogacentre m.v. på Samsø:

Viften af alternative tilbud på Samsø er lang. Tjek de forskellige steder hjemmesider og find det, som passer bedst. De fleste steder skræddersyer også gerne sessioner efter behov og ønsker:

Yogamo
www.yogamo.dk  – har både retreats, hold, kurser og events.

Samsø Yoga skole
www.samsøyogaskole.dk – har åbne hold og drop in yoga.

Shri Kali Danmark
www.shrikali.dk

Mellem-rummet
www.mellem-rummet.dk – har en masse retreats, hvor det oftest er gæsteundervisere, der er tilknyttet.

Center for Indre Frihed
www.innerfreedom.dk  

Dansebjerg
www.dansebjerg.dk – et retreatsted, som man kan leje.

Lydterapi v. Joan Birk
www.facebook.com/openheartvoice. I afsnittet ”Om” finder man kontaktoplysninger.

Tantra
www.tantravaerkstedet.dk

Healing
www.360graderterapi.dk, dybdegående healing, kirurgisk healing

 

Udover disse tilbud findes også nogle yogaundervisere, som ikke har eget lokale.
Kontakt evt. www.visitsamsoe.dk for oplysninger om andre behandlere.

 

Yogatøj
– Charlotte Schultz er designer og skrædder og har en butik med yogatøj.

Se mere på www.charlotteschultzdesign.dk

 

Sov og spis godt i sindets landskaber:

Ønsker man ikke at bo og spise på yoga- og retreat-centrene,
er nedenstående hoteller og restauranter anbefalelsesværdige:

Strandlyst
www.strandlystsamsoe.dk  – lille luksushotel med havbad og sauna.

Ilse Made
www.ilsemade.dk – romantisk og beliggende med den smukkeste udsigt.

Vadstrup 1771
www.vadstrup1771.dk, 1700-tals bondegård med vidunderlig have.

Restaurant Skipperly
www.skipperly.dk – serverer flot smørrebrød mv.

Ved kæret
www.vedkaeret.dk – feinschmekker-restaurant med særlig stemning og vært

Restaurant SAK
www.saksamsoe.dk, med i White Guide

Kunst og antik:
Se mere om Ulrik Witt på www.ulrikwitt.com