Ø-oplevelse med gratis glæder

Øen Porto Santo byder med ni kilometer gylden sandstrand, stilhed ud over det sædvanlige og i tilgift også gratis golf –  på pusterum for både sind og pengepung.

 

FET_Porto_Santo_P1150781

 

Flyet fra Danmark er ladet med gråt guld.

De er alle næsten 60 plus og bærer på enorme golftasker. En del af dem har været her før, og andre har hørt om øen fra venner og tænkt, at det var da en god deal. For det er ferie med gratis golf. På en rigtig god bane. I et klima, som er dejlig varmt – året rundt.

Øen hedder Porto Santo. Og er en nærmest gold ø midt i Atlanterhavet, som engang i tidernes morgen blev opdaget af Columbus, men siden har ført et liv, som nærmest kun er  de lokales hemmelighed.

Ikke mange fra resten af verden kender dens eksistens, men blandt portugisere er den et hit. Fodboldstjernen Ronaldo har et hus her og elsker at besøge øen, og en af grundene er den enorme sandstrand, som næsten fylder hele sydkysten af øen.

Hele 9 kilometer lang er den, med det fineste gyldne sand og det reneste vand, som oftest ikke skaber andet end børnevenlige bølger.

Den enorme række af ofte grimme turisthoteller bygget direkte på stranden glimrer også ved deres totale fravær. Hvilket gør, at stranden er smuk i sin gudsskabte natur, med lidt klitter, solstole og kun lyden af havets brusen.

Nyt all-inclusive-koncept

Det er denne stilhed og denne naturlighed, som er øens trækplaster. Foruden goldbanen, som ligger højt oppe – midt inde på øen og som fra flyveren af nærmest er den eneste grønne plet, man kan få øje på. Og disse to ting i kombination – en fantastisk dejlig golfbane og en gylden sandstrand –

det er de to ting, som et dansk charterrejsebureau har sat sammen til en nyskabelse inden for all inclusive konceptet og kaldt det for ”Ø-all-inclusive”.

”Ø-all-inclusive” går nemlig i al sin enkelhed ud på at feriegæsterne – ud over naturligvis all-inclusive mad og drikke i forskellige kategorier – også har ubegrænset green fee på øens golfbane, gratis kan låne cykler på hotellet, har gratis adgang til wellness, spa og tennis, og i øvrigt også er velkomne på de gratis vandreture ud på øen, som rejsebureauet tilbyder.

På Porto Santo bor de danske gæster på hotellet Vila Baleira. Her er store rummelige værelser, og ditto lejligheder, to restauranter, som serverer rigelig og god mad, og en håndfuld barer – både i hotellet, ved poolen og ved stranden. Ikke opulent og ikke overdådig luksus, men fint og alt nok, og ikke større end at man let kan finde rundt og forbi det smukke poolområde og ned til den private strand, hvis man er til de blå bølger og den smukke strand.

 

FET_Porto_Santo_P1150774 FET_Porto_Santo_P1150765

Poolområdet på hotel Vila Baleira ligger i en smukt anlangt have  

 

Golf og fremragende mad

Udenfor hotellet går en lille bus direkte op til golfbanen, og det er hittet for de fleste gæster i de tidlige formiddagstimer og om eftermiddagen.

Golfbanen er 6,5 kvadratkilometer stor og består af en 18 hullers par 72-bane, en 9-hullers par 3-bane, en driving range, chipping green og putting green. Den ligger højt, med svimlende udsigter både ud over havet og over den nærmest vulkanagtigt udseende ø med forrevne basaltklipper og dybe slugter. Søer, kuperet terræn og kløfter gør, at banen er pænt udfordrende, og den er da også tegnet af den anerkendte arkitekt og selv dedikerede golfspiller, Severiano Ballesteros, som i 2002 skabte denne bane som sin sidste – med udsøgt hensyntagen til både miljø og natur.

En restaurant med den smukkeste udsigt ligger også på samme golfbane og er et must, hvis man er til ypperlig gourmet. Endda til yderst rimelige priser. Efter portugisisk skik er der efter danske forhold enorme mængder mad på tallerkenen, men ærlig talt – hvem er ikke bare en lillebitte smule træt af petitfour-små anretninger…?

Efter golfen og en god frokost er der dømt afslapning for de fleste her på Porto Santo. For det er i virkeligheden det, som er øens største aktiv, når man først har fået øje på det. En tur ved stranden med en god bog og udsigt til Atlanterhavet, en hyggelig drink ved poolen, måske et slag tennis eller bare en gå- eller cykeltur på de gratis af slagsen – på Porto Santo er tempoet helt nede, og det er det, det hele handler om.

Her er kun en af hver ting. Et apotek, en tankstation, kun en af hver butik, et lægehus og en helikopter, som flyver den syge til Madeira – den nærmeste ø, hvis man bliver meget syg. Et lille stille sted, som i virkeligheden stadig lever det samme liv, som man har gjort det i århundreder.

 

FET_Porto_Santo_P1150805

Golfbanen er beliggende højt – midt inde på øen.

FET_Porto_Santo_P1150799

FET_Porto_Santo_P1150816

Det er arkitekt og golfspiller Severiano Ballesteros, der har tegnet golfbanen.

 

Livet på Porto Santo

I  øens hovedby, Vila Baleira, modtager små, venlige, hvide huse med brostensbelagte stræder den fremmede. Her er ingen monumentale bygninger, men et lille museum indrettet i det hus, hvor Columbus angiveligt boede, da han fandt øen, et smukt lille torv, en fin kirke, og nogle få restauranter og barer. De unge på øen drikker det lokale sprut-hit Poncha, en slags stærk punch der fås i mange varianter, og spiser de hjemmelavede brød, Bolo Do Caco, der minder om en slags pizza lavet af kartofler med fyld af hvidløg, ost, skinke og bacon, og som smager helt vidunderligt.

Man kan let gå ind til byen, enten hele vejen langs med stranden eller på selve vejen, men man kan også tage på rundtur på denne mærkværdige ø, hvilket er stærkt anbefalelsesværdigt, selvom – hvor underligt det end lyder man sagtens kan få en uge til at gå fint blot ved at opholde sig i hotellets omgivelser og på golfbanen.

Porto Santo blev officielt opdaget i 1418, og myten siger, at det var en enkelt medbragt gravid kanin, som er den oprindelige årsag til øens goldhed. Kaninen og dens hurtigtvoksende afkom åd simpelthen alt grønt på øen, men den sande forklaring er i virkeligheden nok en anden. Hvor sydkysten domineres af den smukke lange sandstrand, er nordkysten anderledes rå og barsk, med utilnærmelige, stejle og forrevne klipper, og mod øst er landskabet tæt på ørkenagtigt. Klimaet er tørt og ensartet året rundt, her er varmt både sommer og vinter, og øen lider undertiden af vandmangel. For at afhjælpe tørken, holde på fugtighed efter regn og bekæmpe jorderosion blev der derfor i 1960’erne plantet en del nåletræer, som nu er vokset til små skove. Også det danske Hedeselskabet har plantet træer på Porto Santo i årene 1990 – 93, og den dag i dag uddeler øens Forstvæsen gratis træer til udplantning.

 

FET_Porto_Santo_P1150740

Torvet er fint med små restauranter

FET_Porto_Santo_P1150720

Livet leves stille i Vila Baleira

 

På besøg hos en samler

Det barske liv på Porto Santo kan allerbedst ses, hvis man begiver sig ud på en køretur tværs over øen. Landskabet er betagende på sin egen golde måde, og flere smukke udsigtspunkter passeres på vejen over til øens største landsby, Camacha, som virkelig har en nørdet seværdighed at byde på.

I midten af nærmest ingenting har senor José Cardina for egne midler og med egne hænder bygget et etnografisk museum, som fortæller hele historien om det hårde liv for at skaffe mad på bordet på den golde ø.

Hakker, spader, vindmøller, trætrug, kar, økser, save og alskens andet inventar er samlet i José Cardinas fine museum, hvor hver eneste ting er så smukt restaureret, at man ikke tror sine egne øjne. 10 år måtte han vente, inden han fik færdigbygget museet, og ventetiden bedrev han bl.a. med at fremstille minimodeller af de gamle redskaber, bygge fantastiske dioramaer og tro kopier af fontæner i sten og træ, som også er udstillet i museet.

Museet er et vidnedsbyrd om en perfektionistisk mands livsværk med at skildre sin ø´s historie, og i tilknytning til  museet har Cardina også en produktion af den fineste Madeira-vin, som han sælger af. Flaskerne står inde i museet, men hvis man kommer på god fod med ham, kan man være heldig at blive inviteret med om i baglokalet – hvor vintønderne står – og her få smagsprøver på de bedste af årgangene.

Vinstokkene kan man se i hans lille vingård. Et mærkværdigt syn, for her i Porto Santos tørre, golde jord, nærmest kravler vinstokkene hen ad jorden. Tørre og søde druer, men gode. Og gode er i øvrigt også Carmachas to restauranter – Estrela do Norte og Torres – hvis man får lyster ud over det ”all-inclusive”.

 

FET_Porto_Santo_P1150845

José cardina harselv bygget sit etnografiske museum

FET_Porto_Santo_P1150853

Gamle redskaber er restaureret til perfektion

 

Rejsefakta

Primo Tours (www.primotours.dk) flyver til Porto Santo fra Billund,
og fra København flyver Folkeferie.dk (www.folkeferie.dk). Selve flyvetiden er omkring 4, 5 timer og fra i år kan man komme til Porto Santo året rundt minus august måned.

Begge rejsebureauer tilbyder konceptet med “all-inclusive”,  som bl.a. indebærer greenfee og bustransport til Porto Santo Golfe, gratis vandreture, gratis cykel-leje, gratis tennis og spa på hotellet Vila Baleira. All-inclusive-konceptet kan i øvrigt tilkøbes i flere kategorier, alt efter hvor meget mad og drikke man ønsker inkluderet. Der er udelukkende danske guider på hotellet.

Klimaet på Porto Santo er tørt og tempereret med gennemsnitstemperaturer på 23 grader om sommeren og 19 grader om vinteren. Den sparsomme nedbør som øen får falder mest mellem november og marts, men det regner kun i kort tid ad gangen. Der bor ca. 5000 mennesker på hele Porto Santo. Fra øen er der direkte færge til Madeira, men man kan også flyve – næsten lige så billigt.