ET HELT ANDET ISRAEL

Jerusalem, den hellige stad, alle religioners vugge og alle konklifters moder. Dér tør vi virkelig ikke rejse hen, for sådan ser det indre billede af Israel ud i mange menneskers bevidsthed. Men landet syd for Jerusalem har utrolig meget andet at byde på end lige netop konflikter og uro. Snup en flyver og oplev suset i ”Mellemøstens New York”, Tel Aviv. Fald i søvn til tusindvis af stjerner i Negev på det vildeste luksushotel med udsigt til verdens største geologisk, naturskabte ørkenkrater, og slut af med at snorkle eller dykke med delfiner i Eilat.

Liebhaverboligen guider her til tre fede oplevelser i Israel –så langt fra verdenspolitik og stenkast som noget.

 

FET_Israel_P3070072

 

“In Jerusalem they pray, but in Tel Aviv we play” (I Jerusalem beder de, men i Tel Aviv morer vi os).

Min taxichauffør smiler smørret over sine egne ord, mens vi langsomt ruller afsted ud i Tel Avivs tusmørke, hvor høje skyskrabere i hvidt og sølv lyser op mod en eventyrblå himmel, og bruset fra Middelhavets bølger akkompagnerer bilernes sagte susen.

Der er kun godt 70 kilometer i fysisk afstand mellem Israels nye hovedstad Jerusalem og storbyen  Tel Aviv. Men i psykisk forstand er det at komme til Tel Aviv som at komme til en anden verden.

Her kører livet for fuld hammer døgnet rundt. Her jogger, shopper og cafe-latter de moderne israelere og lever hver dag, som var det den sidste.

Ikke mange storbyer kan det samme som Tel Aviv, når det kommer til tilbagelænet liv for moderne og især unge mennesker. Ud mod kysten ligger store hoteller side om side med kilometervis af hvide sandstrande, der strækker sig fra det pulserende centrum og ud til den oldgamle havneby Jaffa, hvor især kunstnerne holder til i flotte gallerier indrettet i de gamle huse.

I tidligere tider var Tel Aviv og Jaffa to adskilte byer, men i dag er de vokset fuldstændig sammen og ”skillelinjen” udgøres bl.a. af det charmerende Carmel marked (frugt og grønt), bohemekvarteret Neve Tzedek og loppemarkedet, som både har overdækket bazar og udendørs rodemarked, hvor bl.a. russiske indvandrere sælger ud af deres gamle indbo.

”Tel Aviv er en boble, der kun repræsenterer sig selv. En dekadent ø i et Israel, der på mange måder ellers er en rejse tilbage i tiden”. Sådan er byen bl.a. beskrevet i Politikens guidebog ”Turen går til,” og sandt er det. Pink City er nemlig et andet navn for Tel Aviv, for netop her er det også, at bl.a bøsser og lesbiske har Mellem- østens største fristed, og byen er indtil flere gange kåret som verdens absolutte homohovedstad.

Store boulevarder, skyggefulde træer og cykler i massevis. Hvad cykling angår, minder Tel Aviv på mange måder om København, og bycykler er det sidste nye. Så snup en tur på jernhesten ned langs indre bys boulevarder og nyd ikke mindst den store koncentration af Bauhaus-arkitektur, som netop Tel Aviv er så rig på. Godt 4000 huse blev opført  i årene 1931-56, og i dag er de naturligvis på Unescos verdensarvliste, som den største samlede ”Bauhaus-by” i verden.

 

FET_Israel_P1160590

Cykler er et populært transportmiddel i Tel Aviv, og naturlivis er der også bycykler til turisterne.

 

FET_Israel_P1160609

Boheme-kvarteret Neve Tzedek er et yndet sted at gå på cafe.

 

FET_Israel_P1160576

Jordbær på Carmel Markedet fås året rundt.

 

FET_Israel_P1160617

 

På Luksushotel i Negev-ørkenen.

Udsigten er ubeskrivelig og overvæld- ende. Så langt øje rækker, er der ørken i brune, gule, sorte, røde og beige nuancer. Ikke flad som andre ørkener, men som et dybt, dybt krater fuldt af store og små bjerge, men uden synlig vegetation overhovedet. Tørt og goldt og alligevel ubeskriveligt smukt. Ikke mindst når solen går ned og kaster sine sidste stråler mod kraterets sider og får det til at lyse i alle nuancer. Sådan er udsigten over ørkenkrateret Maktesh Ramon, det største af sin slags i verden.

Netop her – på den yderste kant af naturfænomenet, er luksushotellet Beresheet bygget. Klyngende sig til kraterkanten tilbyder hotellet den ultimative oplevelse af et af Negev-ørkenens største vidundere, det godt 40 kilometer lange, 9 kilometer brede og 300 meter dybe Maktesh Ramon-krater, som intet har med meteornedslag eller vulkanudbrud at gøre. Krateret er dannet ved simpel erosion, en udhuling skabt gennem 200 millioner år, resultatet af Negev-ørkenens forvandling fra hav til ørken. I hele verden findes kun seks kratere magen til, de fem af dem alle i Israel, mens Sinai-ørkenen i Egypten kan mønstre et enkelt lille ét. Geologer fra hele verden valfarter til stedet, men det samme gør også mange astronomer, for nattehimlen over krateret er aldeles sort og næsten uden baggrundsbelysning og derfor det smukkeste sted at se i tusindvis af stjerner.

Vil man bo på Beresheet Hotel, er det om at booke i god tid. Her er næsten altid fuldt belagt, og billigt er det heller ikke, men oplevelsen er til gengæld unik. Direkte på kraterkanten ligger hotellets store lobby,

en restaurant med udsigt over krateret samt en udendørs swimmingpool med den samme fantastiske udsigt. ”Værelserne” består af små separate huse – alle med udsigt over ørkenen også, dog ikke beliggende direkte på kraterkanten, men stilheden, ørkenluften, stjernerne, støvet og den specielle fornemmelse i at bo i ultimativ luksus i midten af et vildt ørkenlandskab fås ikke meget bedre.

Det er den stenrige engelsk-jødiske Lewis familie, som har bygget hotellet. Familien ejer i forvejen luksushoteller i store dele af verden, i Israel alene 18 hoteller.

En af de allermest populære ting at gøre, når man er ved Maktesh Ramon-krateret, er naturligvis at tage på jeep-safari ned i krateret. Dygtige guider med de rigtige biler (læs: Landrovers) tager hellere end gerne nysgerrige turister på tur ud i det bjergtagende landskab, og fortæller også om det dyreliv, som trods nær-mest dødelig tørke året rundt, alligevel formår at leve hernede.

Byen, som ligger ved krateret – for der ligger skam en by – hedder Mitzpe Ramon, og den er tja… underlig. Den ligner en forladt mineby, men har faktisk et rigtig fint oplevelsescenter, Mitzpe Ramon Visitor Center, som fortæller alt om kraterets opståen, og i tilgift også historien om Israels første astronaut, som desværre tragisk døde, da Space Shuttle Columbia STS-107 kolliderede med jordens atmosfære på vej ned fra turen i rummet.

 

FET_Israel_P1160307

Beresheet Hotel er bygget direkte på kanten af Maktesh Ramon-krateret.

 

FET_Israel_P1160313

Fra Beresheet hotellets store udendørs terrasse er der vid udsigt over hele krateret.

 

FET_Israel_P1160369

Jeep-safari ned i krateret er en populær udflugt.

 

FET_Israel_P1160381

Maktesh Ramon er verdens største krater af sin art.

 

Delfiner og den ultimative spa-oplevelse

Fra stilheden, stjernerne og den ultimative hotelluksusoplevelse ved krateret i Mitzpe Ramon er det anbefalelsesværdigt at fortsætte turen sydpå. Videre ned gennem Negev-ørkenen mod badebyen Eilat. Turen gennem Negevs barske landskab er en oplevelse i sig selv, og er man heldig, kan man spotte nogle af de mange beduiner, som stadig bor her. I dag ikke mere i farvestrålende telte, men i klynger af ”huse” bygget af plader, jern og plast. Der bor i dag mellem 250.000 og 300.000 beduiner i Negev-ørkenen, og de lever næsten stadig som før. Holder geder, får og  kameler og opretholder dermed en mangetusind år lang tradition med liv i meget uvenligt klima. Ørkenen er dræbende hed om dagen, iskold om natten, og vand er klart en mangelvare.

Køreturen fra Maktesh Ramon-krateret og ned til Eilat kan gøres på under to timer. Byen, som ligger på den yderste spids af Israel med udsigt til Jordan og Det Røde Hav, er langtfra verdens smukkeste, men et besøg værd, hvis man vil nyde badelivets glæder og dejligt varmt vejr, mens kulden bider i Danmark.
Og især stedet Dolphin Reef er et besøg værd.

Her kan man både dykke og snorkle med delfiner og se de smukkeste koralrav. Og så kan man få den mest vidunderlige spa-oplevelse i stedets subtropiske badehus.

Dolphin Reef ligger i en lille bugt tæt på Eilats bymidte. En fin og børnevenlig strand med restauranter har udsigt til en flydende platform, hvorfra man flere gange dagligt kan se delfinerne blive fodret. Delfinerne er her, modsat mange andre steder, hverken tamme eller dresserede, men kan derimod frit svømme ind og ud gennem den flydespærring, som er lagt op mod havet, for at hajer ikke skal kunne komme for tæt på.

Snorkel eller dykkerudstyr, valget er frit og op til den enkelte. Forudsætninger behøves ikke, blot skal børn være fyldt 10 år, hvis de vil snorkle, og 8 år, hvis de vil dykke, og naturligvis kunne svømme godt. Dygtige guider instruerer i brugen af udstyr, og derpå iføres man våddragt og svømmefødder og går så i vandet sammen med en uddannet instruktør.

Vil man snorkle med delfinerne, er det vigtigt at opføre sig som en ”fisk”.
Vi holder hinanden i hænderne, svømmer tæt sammen, og den frie hånd skal holdes tæt mod kroppen, kun fødderne må bruges til fremdrift, for på den måde vil delfinerne ikke blive bange, men derimod opfatte os som artsfæller, og vil komme tæt på, bliver vi fortalt. Og tæt på kommer de. Svømmer over, ved siden af og under os, og det samme gør store havskildpadder, fisk i vilde farver og koraller i røde, blå, gule og grønne farver.

Bagefter hviler vi ud i stedets spa-hus. Et badehus bygget som et subtropisk tempel tilbyder nemlig meditativ nydelse i tre forskellige slags vand: Stærkt saltvand fra Det Døde Hav, ferskvand og mineralholdigt vand, og i sidstnævnte kan man bestille en ”flydeoplevelse”.

Mens man flyder, fyldes ørerne af blid musik, som kommer fra under vandet, og yndige, israelske piger skiftevis flyde-skubber og masserer, mens man er i poolen. Hele seancen varer en halv time, og man skal absolut intet foretage sig udover at nyde den blide massage og de bløde, skubbende bevægelser, når kroppen vægtløs flyder i det stille vand.

Oppe af det våde element igen kan man slappe af på store madrasser med udsigt over Det Røde Hav. Alt imens man ad libitum kan presse sig frisk appelsinsaft, spise sunde bær og nødder eller nippe til kølig hvidvin. En aldeles ubeskrivelig god oplevelse – både mentalt og fysisk.

 

FET_Israel_PB140100

Der lever stadig mellem 250 – 300.000 beduiner i Negev-ørkenen.

 

FET_Israel_Snorkel-swim-with-Dolphins

Delfinerne på Dolphin Reef er ikke tamme og dresserede, men ganske nysgerrige, når man snorkler med dem og undlader at røre ved dem.  

 

FET_Israel_P3192446

Flere gange dagligt kan man se delfinerne blive fodret.

FET_Israel_P1160468

FET_Israel_P3192435

Badehuset er opført som en subtropisk ”skulptur” i flere etager.

FET_Israel_P3192488

Store rum med puder og madrasser i bedste hippie-stil indbyder til afslapning.

FET_Israel_P3192496

Den ultimative spa-oplevelse. At flyde i vand, med musik i ørerne, mens man blidt bliver skubbet og masseret.

 

Rejsefakta

Norwegian flyver direkte fra København til Tel Aviv fra lidt under 3000 kroner for en returbillet. Andre flyselskaber kan muligvis gøre turen billigere men ikke direkte. 

Man kan sagtens leje bil og køre turen selv. Se alt om hvem, hvad og hvordan på Israels officielle turistwebside, www.goisrael.com, som også guider til hoteller, busser, restauranter, oplevelser af enhver art samt ekstrem- sport og cykling i Negev. Siden er på engelsk, men rimelig nem at finde rundt i. Eller man kan hyre en privat guide, som henter i lufthavnen og som kan sørge for at alle ønsker, både mht. pris og oplevelser, kan opfyldes. 

Jeg gjorde turen med guide Dave Hasenson, som er finsk, men som flyttede til Israel som 20-årig. Dave kan kontaktes på mail: hdave@013.net, og er et sandt orakel ud i alle afkroge af, hvad der er spændende at vide om Israel.

Andre nyttige websider:

Beresheet Hotel, www.isrotel.com/beresheet

Jeep-safari i Maktesh Ramon-krateret, www.art4tour.com

Dolphin Reef, www.dolphinreef.co.il