JULEMARKEDERNES BY

FET_leuchtendes_Berlin_Logo

 

Berlin i december er et overflødighedshorn af julemarkeder og kulturtilbud døgnet rundt. Et af de nyeste pop-up-tilbud er opera i private hjem.

Når mørket sænker sig over byen, tændes alle lysene. Og ved udendørs boder, i opvarmede telte eller andre spændende steder mødes man til dampende hed glühwein, en currywurst eller måske en middagsret lavet af en Michelin-kok.

Ingen by i Europa stråler så smukt i juletiden som Berlin, hvor Tysklands mangeårige tradition for julemarkeder her opleves bedre og større end nogen andre steder.

Berlin har i julemåneden over 60 julemarkeder og dermed noget for enhver smag. Alt lige fra de traditionelle markeder med nisselandskaber, honningkager og glühwein til de mere urbane, hippe og luksusprægede markeder. Med alt lige fra sidste skrig i hipster-mode til dyrt design indenfor boligindretning, mad lavet af
Michelin-kokke og vine fra de bedste ”huse”.

Snup en weekend eller en fridags-ferie og shop amok til hele familien. Men nyd også samtidig Berlins store kulturscene, som netop i julen bugner af spændende tilbud.

Vi har plukket blandt de mange oplevelser og guider til et par af de markeder, som er MUST SEE, og et par stykker som er for et lidt mere snævert publikum.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_WeihnachtsZauber_am_Gendarmenmarkt.02

 

For luksus-elskere

Julemarkedet på Gendarmenmarkt er et af Berlins allermest populære. Beliggende midt imellem Französicher Dom, Koncerthuset og Deutcher Dom er markedet let at finde, og 1000 glimtende lyskæder stråler hver dag i december om kap med de mange tilbud. På Gendarmenmarkt er luksus i højsædet, og her er det naturligvis Michelin-kokke, som tilbyder julemad i opvarmede telte. Dygtige glaspustere, smykkekunstnere og træskærere sælger rigtig fine ting på samme marked, og hver dag/aften er der underholdning ved lokale kunstnere/artister. Det koster 1 euro for voksne at få adgang til markedet, som i øvrigt også er ”sikkerhedstjekket”, hvorfor store kufferter, tasker og lignende ikke må medbringes.

Adr.: An Gendarmenmarkt 2, Berlin, Mitte.

Se mere på www.gendarmenmarktberlin.de.wp

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Weihnachtsmarkt

 

Julemarked for de hippe

Neukölln er endnu et af Berlins ”nyere”, hippe kvarterer, hvor kreative ildsjæle er flyttet ind og har forvandlet et slidt arbejderkvarter til en summende og tjekket bydel med masser af undergrundskultur og ditto musik. Og naturligvis er her også et julemarked – Klunkerkranich, som ligger højt hævet og med udsigt til bydelens tage. Klunkerkranich fungerer som marked af forskellig slags året rundt og i alle weekender i advent altså også som julemarked.

Adr.: Karl-Marx-Str. 66, Neukölln, Berlin.

Se mere på www.klunkerkranich.de.

 

FET_Berliner_Weihnachtszeit

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Potsdamer_Platz_Arcaden_Weihnachten

 

Med skøjter og kælk

Allerede i starten af november måned forvandles Potzdamer Platz til et gigantisk vinterlandskab. Besøgende kan kælke på en 7 meter lang kælkebane, der er isbane, og man kan leje skøjter.

Og i december ”bygges” så et julemarked ”uden på”, og Potsdamer Plats forvandles til et eventyrligt julelandskab med traditionelle boder, som har åbent både dag og aften. Alt i tyske, tunge pølsespecialiteter, kager, gave-artikler af alle slags, glühwein, jägerthee osv. er i rigt mål indenfor rækkevidde.

Adr.: Potzdamer Platz, Berlin, Tiergarten.

Se mere på www.berlin.de

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_virginia_pech_the_green_market_berlin_0741

FET_2virginia_pech_the_green_market_0218

 

Det grønne

Naturligvis har Berlin også et julemarked, som henvender sig til veganere/vegetarer. Det hedder Green Market og finder sted i weekenden den 17. og 18. december i bydelen Neukölln. Foodtrucks tilbyder alt ud i veganer/vegetar-julemad, såmænd også forklædt som traditionelle belgiske vafler, honningkager og vin.

Adr.: Agora Rollberg, Alte Kindl-Brauerei, Am Sudhaus 2, Neukölln, Berlin.

Se mere på www.greenmarketberlin.com

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Holy Shit Shopping

Er navnet på en julemarkeds-lounge, hvor godt 200 både nationale og internationale kunstnere og designere tilbyder alt det nyeste indenfor kunst, mode og design. Markedet ligger centralt i Berlin Mitte og løber kun af stablen een weekend, nemlig den 3. og 4. december. Det koster 5 euro at komme ind, og der er levende musik og dj.

Adr.:Kraftwerk Berlin, Köpernicker Str. 79, berlin, Mitte.

Se mere på www.holyshitshopping.de

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Charlottenburg.2

 

Jul på Slottet

Slottet Charlottenburg i Berlin Vest er et eventyrlandskab ud i begrebet julemarkeder. Er man til gammeldags jul og ditto romantik er dette stedet, hvis man kun har tid/overskud til eet julemarked. Med det smukke, gamle slot som baggrund glitrer og glimrer julemarkedet her hele december, og har udover alle de traditionelle juleboder, også et lille vintermarked specielt for børn med gammeldags karrusel, fut-tog, bil-bane osv.

Adr.: Charlotteburg, Spandauer Dam 20-24, Charlottenburg, Berlin.

Se mere på www.spsg.de

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

En hund efter jul 

Naturligvis har hundeejere/hundeelskere også deres eget julemarked i Berlin. Her fås alt, hvad de firbenede venner måtte tænkes at kunne ønske sig – lige fra frakker/hundetøj, pote-sko, halsbånd, gå-løbe-liner, hundekurve, hundemad osv. osv. Markedet er kun i weekenden den 3. og 4. december.

Adr.: Forsthaus Paulsborn, Hüttenweg 90, Berlin Zehlendorf.

Se mere på www.hundeweinachtsmarkt.berlin

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_HO-Press-Picture-Couch

 

Hør opera i private hjem

Udover julemarkederne er Berlin året rundt et eldorado af kulturtilbud ud i enhver genre. Og et af de nyeste tiltag tager publikum med bag Berlins kulisser og helt ind i de private hjem.

Det er pop-up kultur-tilbuddet Home Opera, som ganske enkelt går ud på, at man kan opleve levende, ægte opera i private hjem. Berlin er fuld af gamle, smukke, højloftede lejligheder, hvor beboerne synes fint om ideen med at få fremmede mennesker på besøg til en operaoplevelse, og i disse intime omgivelser kan man så opleve fremragende operasangere, så tæt på som aldrig før.

Det er den danske operasanger Hetna Regitze Bruun, der har fundet på ideen, og sædvanligvis bydes der på en aften i de private hjem på 2 x 45 minutters sang med en lille pause imellem. I pausen serverer indehaveren af lejligheden lidt snacks og en drink, og gæsterne snakker med hinanden, som var de til en privat fest.

Selve repertoiret kalder Hetna Bruun for ”Opera Tapas”, fordi der er tale om smagsprøver fra både opera, operetter og musicals. Teamet bag Home Opera består af i alt fire meget dygtige operasangere, som hyres fra gang til gang – fordi de hver især til daglig – optræder på store scener andre steder. Programmet er også forskelligt fra gang til gang, og bliver ofte først til, når den givne lokalitet kendes. Samme lokalitet (lejlighedens adresse) holdes i øvrigt også hemmelig lige indtil 24 timer før koncerten.

Hvis man ønsker at være med som gæst, melder man sig på www.homeopera.net, hvor der også løbende gives besked om kommende arrangementer. En ”privat” aften i operaens tegn kan fås for mellem 300 og 500 kr. pr. person – afhængigt af i hvilket land, der optrædes. For selvom Hetna Bruun har startet og udviklet konceptet Home Opera i Berlin – kan man være heldig at opleve det i andre europæiske storbyer også. I hele december er Home Opera allerede ”optaget” , men er man i Berlin i januar – hvor en del af julemarkederne også stadig er åbne – kan man booke til årets første Home Opera, som synges den 14. januar.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Lebkuchenherz

 

Rejsefakta

www.365-24.berlin kan man læse alt om samtlige kulturelle tilbud i Berlin.

www.visitberlin.de oplyses om alt andet.

En oversigt over Berlins julemarkeder kan ses på www.visitberlin.de/en/keyword/christmasmarkets?tid=1363. 

I bil tager det mellem seks og seks en halv time at køre fra København til Berlin. En række busselskaber samt DSB tilbyder billig transport, det samme gør en lang række flyselskaber.