NEW YORKS ”HEMMELIGE” HAVE

Alle kender Central Park, men faktisk har New York andre og mere spændende parker at byde på. En af dem er Wave Hill – i bydelen Bronx lidt nord for Manhattan.

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill10

FET_Rejsereportage_Wave-Hill15

 

På den store græsplæne med udsigt over floden står de næsten ubevægelige i den dugvåde morgen.

En gruppe ældre mennesker, som laver thai chi på en grøn græsplæne, og i baggrunden aner man en by af de mega-store.

Skorstene og skyskrabere i massevis udgør en slags baggrundstæppe for denne morgenstund med fuldstændig kontrolleret og stille kropslig udfoldelse, og mærkeligt nok er her også helt stille. Kun lidt fuglekvidren og brus fra vand kan anes. Storbyens larm er her ikke.

Vi er i millionbyen New York. Har taget undergrundsbanen en halv time nord for Manhatten – til bydelen Bronx – for at besøge en slags ”sind-ets oase”.

Sådan omtales haven Wave Hill nemlig blandt kendere. Et mere ukendt ”helle” i storbyen, åben for alle og med rige muligheder for indre stilhed på mange planer. Og et interessant alternativ til Central Park, New Yorkernes ellers foretrukne park, når øjnene skal have grønt og sindet fred.

På de store græsplæner med udsigt over Hudsonfloden sidder folk her i behagelige stole og nyder enten udsigten, læser eller er bare til.

I andre dele af haven dyrker mindre grupper yoga, tegner og maler i ensom majestæt eller sidder blot og skriver noter i medbragte bøger. Hvad, de skriver, ved ingen, men de ser ud til at hygge sig.

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill

 

Roosevelts barndomshjem

Wave Hill er endnu en af byen New Yorks mangeartede facetter. Det er ikke en park, men derimod en have, helt nøjagtig seks forskellige haver, som er samlet til én. Beliggende i et velhaverkvarter i Bronx og centreret omkring to smukke gamle huse, som i dag danner ramme om skiftende kunstudstillinger, foredrag, forelæsninger og i det hele taget alt, hvad der har med natur, kunst og menneskers forhold til samme at gøre.

Det første hus i Wave Hill, Wave Hill House – blev bygget som et landsted af en ung amerikansk jurist i 1843. Og i tiden op til 1965, hvor haven blev åbnet for offentligheden for første gang, har ejendommen ikke bare huset én, men mange kendte familier.

Blandt andet har den tidligere amerikanske præsident Theodore Roosevelt boet her i sin barndom og ungdom. Forfatteren Mark Twain har også levet og arbejdet her i en kortere periode; det samme har den verdenskendte italienske komponist Arturo Toscanini, og alle har de tidligere beskrevet, hvad naturen i Wave Hill gjorde ved dem.

For Mark Twains vedkommende var naturen på stedet en stærk kilde til inspiration i hans forfatterskab, og for Theodore Roosevelt betød barndommen på Wave Hill, at han senere i sin præsidentperiode sørgede for bevarelsen af millioner af hektar amerikanske parkområder.

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill4

FET_Rejsereportage_Wave-Hill5

 

Menneskeskabt natur

Når Wave Hill i dag står som noget af det ypperste inden for begrebet ”haver”, skyldes det dog primært finansmanden George W. Perkins, som i 1903 købte Wave Hill.

Perkins havde siden 1895 opkøbt store arealer langs med Hudsonfloden, og han var vild med naturen i området – og med haver. Under hans ejerskab blev landskabet formgivet og beplantet med sjældne træer, og de mange forskelligartede og unikke haver blev anlagt med hjælp fra de dygtigste eksperter.

I 1960 donerede Perkinsfamilien Wave Hill-haven til bystyret i New York, og i 1965 åbnede herlig- hederne så for menigmand med det erklærede formål at være et sted, ”som forpligter sig til at udforske de menneskelige forbindelser til den fysiske verden gennem programmer indenfor gartneri, uddannelse og kunst”. Sådan kan man læse det i formålsparagraffen for Wave Hill.

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill9

 

En have for alle

I dag kan besøgende derfor nyde havelivets glæder på hele 28 hektar land med udsigt til Hudsonfloden og New York i det fjerne.

Have-entusiaster kan her finde alt, hvad de overhovedet kan ønske sig inden for i alt 3200 forskellige arter af både træer, planter og blomster, og ikke- have-kendere kan lære nyt. For havens mange gartnere tilbyder både kurser og rundture i praktisk havekunst.

Men vil man bare kigge og nyde, ja, så kan man også det. I det daglige benyttes haven af mennesker med vidt forskellige interesser, lige fra botanikstuderende til de mere meditative typer, som ganske enkelt bare ønsker et fredfyldt pusterum fra storbyens hektiske liv, den larmende trafik og de stenbelagte gader.

I Wave Hills ”blomsterhave”, hvor både moderne og gamle stauder, et årige buske og løg sørger for et evigt blomsterflor, kan man følge årstidens gang. I ”vandhaven” pryder åkander, lotus, mangeartede græsser og eksotiske vandplanter det smukke sceneri. I den ”vilde have” finder man arter, man ikke anede eksisterede, og i et specielt drivhus kan man se sarte planter fra hele verden, som kun kan overleve her. Sjældne træer og anden vækstskov er plantet i yderkanten af Wave Hill, og alle de mange afdelinger og haver med tilhørende drivhuse er bundet sammen af naturstenstrapper, grusstier, små hvide broer over vandløb og grønne plæner, som sørger for at den besøgende naturligt ledes igennem de mange haveområder.

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill14

Året rundt afholdes mange forskellige slags arrangementer. Her Brunch på “Mors Dag”.

 

Spændende kurser og kunst

I Wave Hill sås alle vækster fra frø, og haveinte- resserede kommer derfor langvejs fra for netop at købe frø fra de mange sjældne planter i havens lille butik, som også tilbyder et varieret udbud af havebøger.

Bliver benene trætte, byder Wave Hill på både afslappende café og læring. Inde i havens oprindelige hus er der ved siden af restauranten skabt et læringscenter, som tilbyder foredrag, workshops og kurser af forskellig art.

Det kan være familiekurser i natur og have, yoga-dyrkning i det fri, kurser i meditation, memoire-skrivning (det er det, alle dem med notes- bøgerne laver), naturfotografi og fuglestudier.

Det andet hus i haven, Glyndor House – byder på skiftende kunstudstillinger, og lige ved siden afer et område, hvor man kan spise sin medbragte mad. I Wave Hill spiser man nemlig ikke picnic på græsplænerne, det er forbudt.

Naturen i Wave Hill tiltrækker selvsagt også mange dyr, som naturligt lever omkring de forskellige træer og planter. Haven har derfor et rigt fugleliv, som også er interessant at studere, ligesom man også kan se mange frøer, snegle og andre vanddyr, som tiltrækkes af vandhavens flotte bassiner.

Og sidst men ikke mindst er det også interessant at ”studere” New Yorkerne. Beboerne fra verdens måske allermest hippe millionby, som her i haven udlever deres drømme om natur og stilhed.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill3

 

Rejsefakta

Wave Hill ligger på West 249th Street & Independence Avenue, Bronx, NY 10471. 

Haven er åben året rundt, og entré koster 8 dollars for voksne og 2 dollars for børn. Har man et såkaldt New York Pass, er der gratis adgang. 

På Wave Hills hjemmeside www.wavehill.org  er der transportvejledninger fra Manhattan. 

Fra Riverdale Station er der en gratis shuttle-bus til havens indgang. Er man dårligt gående, kan man på guidede ture blive kørt rundt i selve haven.

Se mere om Wave Hill og New York i øvrigt på www.nycgo.com

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Wave-Hill13

FET_Rejsereportage_Wave-Hill12