På ‘jule’-eventyr i Hamborg

Kun 4 timers kørsel fra København og fyldt til bristepunktet med gastronomi og shopping.
Hamborg er det perfekte udgangspunkt for et weekend getaway i den travle julemåned.

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_3298_VOF_01_q_051_variant_1

 

På trods af den til tider hektiske trafik, møder Hamborgs bymidte én med frisk luft og et livligt mylder af mennesker. Det skyldes sandsynligvis Alsteren – søerne i centrum af byen, som er samlingspunkt for både unge og gamle. Her nyder man en drink på de lune sommeraftener, og man står på skøjter når vinterkulden bider, og sådan skal det være. Sådan har det altid været i Hamborg. Siden søerne blev anlagt i middelalderen, har de haft en magisk indvirkning på besøgende, som altid lige ’vil have en bid mere’, og det får de. De gamle, fine hoteller ligger side om side ved Alsterens breder, og især Vier Jahrezeiten vækker opsigt med den imponerende facade og de velklædte, rødjakkede portiers. Det er ikke til at tage fejl af; Hamborg er som en fin, velpudset Rolls Royce – gammeldags, men med en tyngde og nerve, der overgår mange andre moderne storbyer. Byen er også i en rivende udvikling; hver måned skyder nye byggeprojekter op, nye kvarterer, der skal sikre fremtidens børnefamilier og en ’grønnere’ livsstil. Ordet ’grøn’ går i det hele taget igen mange steder i Hamborg, som i øvrigt vandt titlen som European Green Capital tilbage i 2011. Parker, rekreationsområder og miljøvenlige løsninger er en del af hverdagen, og med tusindvis af tilflyttere hvert år, er der brug for sådanne løsninger.

 

Shopping for store og små  

Hvert år, den første i advent, forvandles byen til et sandt mekka af julelys, glühwein og hyggelige markeder, som strækker sig gennem centrum. På Gänsemarkt, Rathausmarkt og i Mönckebergstrasse finder man nogle af de største julemarkeder, mens der hver advent er juleparade gennem byen.

Sidstnævnte byder på optræden af julemanden selv, et hav af nisser, rensdyr og hvad der ellers hører sig til i den søde juletid.

Ingen storbyweekend uden shopping. Hamborg har et livligt butiksliv, og det interessante er sammensætningen af nyt og gammelt. Udover de store shoppingcentre Europa Passage og Hamburger Meile, som rummer et væld af high street forretninger, kan man aflægge Alsterhaus, Levantehaus og gaderne Neuer Wall og Jungfernstieg et besøg, hvis man foretrækker et lidt mere eksklusivt miljø, hvor de dyre mærker kappes om vinduespladserne. Er man til vintagefund og røverkøb, bør man besøge Rudolph Beaufays (Büschstrasse 9) – en engelsk herretøjsforretning, som bugner af modegenstande fra sidste århundrede. Støvede Burberryfrakker, nypudsede laksko, tweedjakker og charmeklude – et sandt paradis for dandy’s og gentlemen! M. Maudrich på Steintorweg specialiserer sig i noget så eksotisk som sløjfer og bånd, men det er langt fra så støvet som det lyder. Det er ikke nemt at finde forretningen, og der er kun en enkelt dørklokke udenfor, som man skal ringe på for at komme ind. Når man først er inde, mødes man til gengæld af enorme gulv-til-loft hylder fyldt med alverdens bånd og sløjfer i forskellige farver, former og kvaliteter. Et finurlig sted, som kan redde årets julegaveindpakning.

 

Elegant ophold på Park Hyatt

Det er aldrig et problem at finde en overnatning i Hamborg, for byen bugner af hoteller – både de små, budgetvenlige og de store, dyre, som ikke efterlader meget til fantasien. Hvis man gerne vil bo centralt og lækkert, kan det 5-stjernede Park Hyatt på Bugenhagenstrasse anbefales. Her er man et stenkast fra den travle shoppinggade Mönckebergstrasse, Alsteren og ikke mindst den spraglede bydel Sankt Pauli. Med en placering i det historiske Levantehaus (kontorbygning bygget i 1911/1912), som i dag huser en samling eksklusive butikker og restauranter, danner Park Hyatt rammerne for en sand livsnyder-weekend, hvor man praktisk talt har alt lige ved hånden.

Hotellet rummer 283 værelser og en gourmetrestaurant, som desuden serverer en overdådig søndagsbrunch.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Et skatkammer af gastronomi

Hamborg er hvad man vil kalde et gastronomisk tag-selv-bord. Der er ikke den madvare, man ikke kan få fingrene i, men det gør til gengæld også en smule sværere at beslutte, hvor dagens måltider skal indtages.

Tesen om, at ’når man er i Tyskland, spiser man tysk mad’ er forældet for længst – ja, det ville faktisk være en skam ikke at nyde den diversitet, som Hamborgs gastronomiske skatkammer byder på. Ikke sagt, at en god wienerschnitzel ikke bør indtages i Anno 1905 (traditionel, tysk restaurant på Esplanade 6), men der er så mange andre kulinariske perler at udforske. Her er fem af dem:

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_Jellyfish

 

Jellyfish 

En autentisk fiskerestaurant med sans for detaljer, som er strøget direkte ind på listen over de mest trendy restauranter i byen. Det har dog tilsyneladende ikke smittet af på Jellyfish, som fortsat serverer kreative og vellavede fiskeretter. Her finder man en lille, men eksklusiv menu bestående af fisk og skaldyr samt vegetariske retter. Menuen skifter ofte og er altid baseret på dagens fangst, der i øvrigt stammer fra lokale producenter, som er BIO-certificerede.
For kun 35€ kan du få en frokostmenu. Mere info:

www.jellyfish-restaurant.de.

 

Restaurant, Bar

Restaurant, Bar

Coast by East

Midt i Hamborgs moderne Hafencity-kvarter finder man ikke blot bjergtagende arkitektur og sjove, små caféer, men også restauranten ’Coast’, som tilbyder en solid blanding af asiatiske specialiteter og spændende Sushi-kreationer. Herfra er udsigten fænomenal, cocktails’ne stærke og maden til at dele. Family-style konceptet er kommet for at blive! Prøv den sprøde andesalat med ristede peanuts, frisk tuntatar marineret i chili eller den confiterede helleflynder med chimmichurri og stegte ris. Du går ikke sulten fra borde! I kælderen findes et enotek med et stort udvalg af vine fra hele verden. Mere info:

www.coast-hamburg.de.

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_Park Hyatt

 

Apples Restaurant & Bar

Park Hyatt’s egen restaurant, Apples, har specialiseret sig i innovative egnsretter (med inspiration fra det franske køkken), som trylles frem i det store, åbne køkken. Gæsterne kan nyde et solidt udvalg af retter baseret på ingredienser fra lokale leverandører, f.eks. ørreder fra en farm nær Hamborg og kød fra gårde i Halligen, en øgruppe i Nordsøen. Restauranten bærer præg af hotellets internationale atmosfære, og selvom her er plads til en del gæster, er stemningen hyggelig og afslappet. Prøv en bøf tatar med 10g Ossietra caviar eller en hel menu med seks retter. Mere info:

www.apples-restaurant.de.

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_Die Bank

 

Die Bank

En gammel bank danner, som navnet antyder, rammerne om én af Hamborgs mest populære spisesteder. Siden 2005 har Die Bank leveret gourmetmad til rimelige priser. Menukortet består af klassiske retter med et moderne twist, som nok bedst kan sidestilles med god, traditionel brasseriemad. Hver eftermiddag og aften disker Cocktail & Oyster Bar op med diverse lækkerier, og stemningen er ret international. Die Bank kunne lige så godt ligge på Manhattan i New York, og måske netop dét er grunden til den store popularitet. Mere info:

www.diebank-brasserie.de.

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_jakobs_restaurant_galerie_07

 

Jacobs Restaurant

Denne to-stjernede Michelin restaurant ligger i forbindelse med det eksklusive hotel Louis C. Jacobs på én af Hamborgs dyreste adresser, Elbchaussee. Til gengæld er det hver en cent værd. I køkkenet fremtryller kok Thomas Martin delikate mesterværker frem i form af bl.a. kammuslinger med safran, pandestegt pighvar med champagne beurre blanc og sprød and med dumplings og tyttebær. Der kan vælges imellem flere, forskellige menuer, som bedst rundes af med én af kælderens udsøgte vine. (Tip: har du en sød tand? Så er citrontærten med marengs ikke til at komme udenom). Mere info:

www.hotel-jacob.de/jacobs-restaurant.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_Hamburg

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_Christmas Hamburg

 

FET_Juletur_Hamburg_Jul_3257_VOF_01_q_032_variant_1