På ferie med mig selv

En retreat kan godt være et par alene-timers gåtur i skoven en dejlig dag.
Men ønsker man professionel vejledning til større selvindsigt, indre harmoni og ”genopladning”, som varer rigtig længe, findes der et utal af tilbud.
Både for mental tilbagetrækning alene, men også ”kurser”, som inkluderer både krop og sjæl.
Liebhaverboligen har været på retreat på Ibiza

 

FET_Retreat_Ibiza_Detox_Rejsereportage_Villaen set fra indgangspartiet

 

Natten er kulsort, og jeg har været her i fire dage nu.

Dybt nede i dalen kan jeg høre en hund gø, men ellers er her helt stille.

Faktisk så stille, at jeg kan høre mit eget hjerte slå. Sådan føles det i hvert fald. Jeg kan mærke mig selv i rummet. Mit åndedræt, min krop, min bevidsthed, her i det hvide værelse, hvor alt unødvendigt er skrællet bort. Her er hverken tv eller radio, eller den million irriterende puder, som er blevet så moderne på gode hotelværelser.

Sengen er enkel, men god. Og rummet udstyret med vinduer fra gulv til loft, så når solen langsomt står op, ved jeg, at jeg vil få den smukkeste udsigt over havet. Med morgenrøde, en by i det fjerne og bløde, grønne, bakketoppe.

Og bedst af alt: Jeg er ikke bange. Ikke angst for at være helt alene med mig selv. Tværtimod nyder jeg det, en følelse, jeg ikke har haft i mange år. Hvis nogensinde overhovedet…

 

Selvvalgt pause fra hverdagen

Men lad os spole tilbage til begyndelsen:

Jeg er på retreat på den spanske ø Ibiza. Retreat betyder tilbagetrækning, og jeg er ankommet i går aftes med fly fra København. Bliver hentet i lufthavnen og kørt langt over på vestsiden af øen, ned ad snørklede veje, og op, op ad grusstier, hvor husene bliver færre og færre og ankommer i aftenmørket til en pastel-farvet villa på toppen af et bjerg – med vid udsigt over havet.

Får et dejligt værelse og et program for den kommende uge, hvor jeg skal lære at slappe helt af. Dyrke yoga, meditere, lave pilates, spise sund mad, blive detoxet og ellers ikke lave andet end at stirre ud over havet, ind i mig selv eller hvad jeg nu har lyst til.

Der er et program for hver dag, som jeg kan følge eller lade være. Det er helt op til mig at bestemme, og jeg er vildt skræmt.

Hvorfor er her ikke tv? Hvor er den beroligende hotel musak-musik, og hvor er baren?

Ingen af tingene er her – og det er hele humlen.

For et retreat er en tilbagetrækning fra hverdag- ens mange gøremål og den evige strøm af informationer. Et pusterum fra stress og jag. Et helle for tankerne og følelserne med plads til refleksion, og formålet er at opnå en indre harmoni og ro, som man kan bruge og finde tilbage til, når man atter er tilbage i hverdagens travle hamsterhjul.

 

Et nomade-koncept   

Konceptet hedder The Green Shelters. Og er et nomadekoncept. Som betyder, at der hver gang tilbydes en ny retreat af op til en uges varighed, et nyt sted, i et nyt land.

Manden bag The Green Shelters hedder Juan Arance, og som tidligere marketingdirektør hos bl.a. Chanel i Paris kender han om nogen til behovet for at trække sig tilbage fra et presset hverdagsliv.

-Det blev simpelthen for meget. Jeg følte ikke, jeg var tilstede i mit eget liv. Og da jeg tidligere selv har været på mange retreats bl.a. i Indien og Nepal og også elsker at rejse og opleve, så fik jeg lyst til at skabe mig et andet arbejdsliv, og det blev så til nomade-konceptet The Green Shelters, siger han.

Den allerførste retreat blev holdt i Algarve i Portugal, og siden er det blevet til mange retreats andre steder både i og udenfor Europa. Netop overstået i november er et retreat på Mallorca, til februar næste år er stedet De Franske Alper, og derefter følger så ophold i Italien, Frankrig og Grækenland.

 

Yoga, spa og detox

Med sig har Juan Arance altid et hold af dygtige medarbejdere, som i løbet af opholdet står for at tilbyde gæsterne sessions i yoga, pilates og medi-

tation. Men også spa-behandlinger, oftest i form af forskellige afslappende og udrensende massager, tilbydes hver dag under opholdet, ligesom maden spiller en væsentlig rolle.

-Hver dag spiser vi sammen, for maden spiller en vigtig rolle i vores retreat. Krop, mave og sjæl hæger uløseligt sammen, og derfor giver vi også kroppen en mulighed for at slappe af og blive udrenset under opholdet, siger Juan Arance.

Alle måltider er derfor 100 procent vegetariske, laktose-fri, beriget med kun gode omega3-olier og fedtstoffer, og ditto juicer og smooethies er også en del af maden. I løbet af ugen afholdes der workshops i sund madlavning og fremstilling af juicer, undervises i principperne for detox, holdes foredrag ved en ernæringsekspert, som i øvrigt også er naturopath og som følger hver enkelt gæst tæt og giver gode råd til bedre livsstil. Og det er hyggeligt, berigende og sjovt at møde de andre gæster og at lave noget sammen. Og udveksle erfaringer.

 

Naturens stimuli

Allerede på tredjedagen kan jeg mærke, at jeg er ved at gå ned i gear. Jeg har været til en fantastisk mavemassage, som skal stimulere fordøjelsen, jeg har dyppet mig i den spejlblanke pool, deltaget i en yoga-session og ellers lavet…. øhh ingenting. Absolut ingenting. Jeg har lagt mærke til, at vinden får bladene på træerne til at lyde som ringlende  bjælder, og jeg har hørt nogle små fugle synge anderledes, end de gør det hjemme. Samme nat er jeg vågnet ved lyden af heftig regn og har ligget i mit stille rum med de store vinduer og set himlen blive flænset af torden og lyn.

Og jeg er faldet i søvn som en baby bagefter og er vågnet ved lyden af de andre, som gør morgen-yoga på den store terrasse.

Som sorte silhuetter kan jeg se deres kroppe bevæge sig langsomt og smidigt i det tidlige morgengry. Selv trækker jeg bare en løs kjole over min nattevarme krop og trisser ud for at få en kop grøn te. Jeg gider ikke lave morgenyoga i dag, og det er fuldstændig ok. Her er ingen krav, kun tilbud.

 

Vin, der blev til vand

Hver dag drikker vi vand til maden. Og spiser marineret tofu i stedet for kød. Og drikker grøn the eller anden urtethe både morgen, middag og aften, og i starten er jeg ved at brække mig over det.

Synes ikke rigtig noget af det smager af noget.

I min kuffert har jeg, i tilfælde af panik, pakket en lille rejsekedel og lidt nes-kaffe, men af uransagelige årsager formår jeg at styre mig. Og lusker ikke ind og laver kaffe til mig selv. Det med det manglende glas rødvin til maden tager godt nok et par dage at vænne sig til (er man på ferie eller hva?), men det ender med, at jeg bliver helt glad for glasset med vand. Og jeg erfarer, at man godt kan more sig uden alhohol! Og mens dagene går, og den vegetariske og laktose-fri detox-mad bemægtiger sig min krop, oplever jeg rent faktisk, at jeg får det bedre. Helt forunderligt er det at opdage, at jeg ikke på noget tids- punkt er hverken sur eller sulten. Mit blodsukker er fuldstændig stabilt dagen igennem!

Fordi det er første gang i mit liv, at jeg er på retreat, har jeg naturligt nok haft mange fordomme omkring det. Var sikker på kun at skulle være sammen med ”hellige spelt-typer”, som jeg hele tiden skulle skjule ”min indre usunde mad-gris” og ditto ”oplevelsestrang” for, men sådan er det i hvert fald ikke her på retreaten på Ibiza.

Tit mens vi spiser vores detox-mad, kan vi sammen drømme om dejlige, røde bøffer og gode vine, og det er virkeligt befriende at opleve, at man er accepteret uanset hvad. Opholdet her går ud på, at du selv vælger, præcis hvad du vil.

Alt er tilbud, her er ingen løftede pegefingre. Tiden er ophævet, og alle muligheder står åbne.

 

Livet udenfor

Derfor begynder nysgerrigheden på femtedagen også at melde sig: Hvad sker der egentlig udenfor  ”reservatet”? Et par af kvinderne har læst i en guide-bog, at der findes indtil flere ”hippiemarkeder” her på Ibiza, som jo i folkemunde mest er kendt for at være en gammel ”flipper-ø” og et vildt feststed for rige jet-settere.

Det med natklublivet gider vi ikke . Ville måske også være lidt underligt, når nu vi frivilligt har søgt stilhed og afsondrethed, som eremitter i den fine villa på bjerget, men det med markederne trækker altså en smule i kvinderne….

Og som sendt fra himlen viser det sig, at ”en udflugt” naturligvis også er et programpunkt, man kan vælge i løbet af opholdet.

Den næstsidste dag kører Juan os derfor ind til Ibiza by, som ligger smukt med udsigt ud til havet og også har en fin gammel bydel med bymur. I de små gader blive vi så sluppet løs blandt markedsboder, hyggelige cafeer og charter-turister med stresset hår og ditto pengepung. Går tur blandt de lokale, får taget ”købetrykket” en smule og bliver sidst på eftermiddagen igen hentet af Juan og kørt tilbage til den pastel-farvede villa.

For også det er en slags retreat. At se Ibizas travle ”hovedstad” – nu med andre øjne, fordi en uge med indsigt og indre harmoni, har givet rigtig meget mod til netop – nye udsigter.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Rejse Fakta

Det koster 330 euro pr. dag at være på retreat med The Green Shelters. 

Indeholdt i prisen er afhentning i lufthavn, fuld pension, alle foredrag, kurser, workshops, yoga/pilates/meditations-sessioner, samt én valgfri massage/spa-behandling pr. dag. 

Man behøver ikke være på retreat en hel uge, men kan også vælge nogle dage. 

Se mere på www.thegreenshelters.com 

for evt. rabatter osv.

Forud for opholdet bliver man bedt om at udfylde et skema, der skal afdække overfor naturopathen, hvilke fysiske problemer, man evt. har.

Retræterne med The green Shelters foregår på engelsk. Og man vil være sammen med deltagere fra andre lande end Danmark. Ønsker man kun at tale dansk, findes der et utal af seriøse tilbud om forskellige retreats på nettet. Både fra danske og andre udenlandske udbydere. 

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Naturen skifter udtryk døgnet igennem

Hotellet, Ibiza

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Morgen-yoga på terassen

Morgenyoga på hotellet

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_morgenyoga

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Ibiza, yoga

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Det ligner almindelig mad, men er marineret tofu med lag af pesto

Det ligner almindelig mad, men er marineret tofu med lag af pesto

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_vi drikker mange slags sund the

Vi drikker mange slags sund the.

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Rene, enkle linjer og den kølende swimming-pool, når der laves ingenting...

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Allle linjer i villaen er rene, enkle

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Den gamle del af Ibiza-by har mange yndige cafeer og udsigter

Den gamle del af Ibiza-by har mange yndige cafeer og udsigter

 

FET_Rejsereportage_Ibiza_Retreat_Detox_Ophold_Et nok så sund kvindesind, kan godt lide at kigge på butikker. Og der er mange i Ibiza-by

Et nok så sund kvindesind, kan godt lide at kigge på butikker.
Og der er mange i Ibiza-by.