En god nats søvn

En god nats søvn betyder ikke en lang nats søvn. En god nats søvn betyder, at du har sovet godt og fået sovet på den rigtige måde. Der er faktisk rigtigt meget, som en god nattesøvn kan påvirke. Hvis vi får den rette søvn, kan det nemlig påvirke, at vi er bedre til at koncentrere os, at vores sprog fungerer bedre og at vi forstår, hvad vi læser og hører. Får vi ikke nok søvn, har det betydning for vores immunforsvar, vores performance, vores humør og ikke mindst vores sociale relationer. Derfor er der ikke noget værre end at ligge vågen halvdelen af natten før en stor præstation, eksamen eller jobsamtale.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget søvn, man har brug for. Men som tommelfingerregel skal en voksen ifølge The Mental Health Foundation i gennemsnit sove mellem syv og ni timer per nat. Men igen, så er det allervigtigste, at du får søvn af god kvalitet.

Søvn af god kvalitet

En god nattesøvn er karakteriseret, ved at du falder i søvn, kort efter du har lagt dig til at sove – helst inden for 30 minutter. Samtidig skal du helst ikke vågne mere end én enkelt gang i løbet af natten, og når du vågner, må du ikke være vågen i længere end tyve minutter. Når du vågner om morgenen, føler du dig udhvilet og klar til en ny dag.

Optimer din søvn

Det bedste er at have gode søvnvaner, hvor du går i seng og står op på cirka samme tid hver eneste dag, så du ikke forvirrer dit biologiske ur.

En anden god idé, hvis du vil optimere din søvn, er at sove i et mørkt rum, som ikke er mere end 20 grader varmt. Er der mulighed for at lufte ud i løbet af natten, er det klart at foretrække.

Du sover bedst på en mæt mave. Det vil sige, hvis du hverken er sulten, eller har spist for meget. I det hele taget får du den bedste søvn, hvis du undgår at spise et par timer før sengetid.

 

5 ting, der er vigtige inden sengetid

Undgå koffein eller alkohol

En kop kaffe eller en kold øl, kort før du skal sove, er en rigtig dårlig idé. Selvom alkohol kan virke sløvende, så giver det faktisk en urolig søvn, mens koffeinen mindsker din dybe søvn.

Undgå tv og skærmtid i sengen

Sengen er til at sove i. Derfor bør du undgå at have et tv i soveværelset eller at kigge på din telefon, lige før du skal sove. Skærmlyset forstyrrer, og vores elektroniske apparater udsender elektromagnetiske stråler, som har en negativ påvirkning på din søvn.

Undgå beslutninger før sovetid

En god huskeregel er, at du undgår at træffe eller tænke over beslutninger, 90 minutter før du skal sove. Har du svært ved at lægge tankerne fra dig, så skriv dem ned – det kan hjælpe.

Læs skønlitteratur

Det kan faktisk aktivere din hjerne og dine tanker alt for meget at læse faglitteratur, kort før du skal sove. Derfor er det meget bedre at læse skønlitteratur.

Vælg aktivitet med omhu før sengetid

Strækøvelser, yoga og meditation er helt i orden før sengetid. Du bør derimod undgå styrketræning og kredsløbstræning. Det er blandt andet, fordi kroppen gerne vil sænke temperaturen i hjernen med én grad, når vi sover, hvilket er svært, hvis kroppen er varm efter træning. Derfor er det en god idé ikke at træne hårdt i halvanden, før du skal sove.