Brødrene Price til kamp mod julens madspild

De kendte brødrene Price er ambassadører for organisationen Stop Spild Af Mad – og blæser lige nu op til kamp mod madspild i julen, hvor de løfter sløret for gode råd, og tips og tricks mod mad-spild, som de selv bruger i deres egen familie.

 

FET_Madspild_James-og-Adam-Price---Foto-af-Agnete-Schlichtkrull---2-copy

 

Julen kan betegnes som årets største “madspildshøjtid” og tal fra Landbrug for Fødevarer viser, at i december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kroner. “At forhindre madspild er noget, der ligger os meget på sinde,” fortæller brødrene Price. “Som to, der elsker gode råvarer, og som lægger meget kærlighed i madlavningen, så forekommer det helt meningsløst, at så store mængder af mad i de overpriviligerede, vestlige samfund ender på bunden af skraldespanden til ingen verdens nytte. Er man glad for mad, så er julen jo ikke mindst en af højtiderne, hvor køle-skabet og lagrene bugner, og da er det nærmest særlig vigtigt, at vi ikke ender med at smide en tredjedel ud af det, vi har købt bare fordi, vi overvurderer vores egen eller vores gæsters appetit -selv når “lænkehunden har fået dobbelt sul”.” 

72 timers kalkun

Brødrene Price har selv en fast familietradition, som også bevirker til at hindre madspildet i julen: “I vores familie har vi en særlig tradition for at lave farseret julekalkun, og der er lige så faste tradi-tioner for, at måltidet fortsætter dagen efter. Det kolde kalkunkød kan sagtens spises med en lun sovs, og når vi er helt henne på tredjedagen, så kan der laves en fantastisk ragout, hvor det sidste kød kommes i den sidste sauce (som eventuelt kan tilføjes lidt mere fond), sammen med lidt uds-kårne rodfrugter og løg.” 

Fra flæskesteg til biksemad

Men meget kan også fryses til senere brug, mener brødrene Price: “Er man blevet træt af kalkun på dette tidspunkt, så lav retten alligevel og frys den ned. Når du kommer stresset hjem en januar-eller februardag, så er det de færreste, der takker nej til en kalkunragout, der bare skal varmes op og serveres med en kartoffelmos til. Dette princip gælder naturligvis også for andestegen og dem, der endnu ikke har prøvet en biksemad på kold flæskesteg – så er det bare med at komme i gang.” 

 

Facts

I december smider danske husholdninger mad ud for 1,1 milliarder kr. I december køber en familie med to voksne og to børn mad for 4.835 kr., hvoraf der ryger mad i skraldespanden for 676 kr. Kilde: Landbrug & Fødevarer

Typiske madvarer/retter, som danskerne har til overs fra julemiddagen:

Rødkål – 72,9%

Hvide kartofler – 64,3%

Ris a la mande – 58,7%

Flæskesteg – 55,9%

And – 45,5%

Brunede kartofler – 28,4%

Medister – 14,3%

Kilde: Coop Analyse for Stop Spild Af Mad