KOMBUCHA – KEJSERENS LIVSELIKSIR

Du har måske hørt om den syrlige fermenterede læskedrik kombucha, der i de seneste år har vundet stor popularitet herhjemme. Måske virker den som endnu et skørt produkt, skabt til at matche en moderne hipster livsstil – men faktisk har drikken været kendt som en medicinsk sundhedsvæske i mere end to tusinde år. Kombucha stammer fra Østen, og historien forlyder, at den kinesiske kejser Qin Shi Huang kaldte drikken for sin livseliksir, og krigere drak den i håbet om at få guddommelig kraft. Men hvad er kombucha egentligt for en størrelse – og er den mon så sund, som legenden siger?

FET_Kombucha_Laesk-JamesMitchell-AP4I6686

Kombucha laves ved at fermentere en sødet te. Fermenteringen sker ved hjælp af en kombucha kultur – en symbiotisk kultur bestående af gær og gode bakterier. Fermenteringen betyder, at det til-satte sukker i teen omdannes til organiske syrer, herunder mælkesyre- og eddikesyrebakterier. Processen giver kombuchaen en syrlig og frisk smag, et lavt sukkerindhold og gavnlig probiotika til fordøjelsessystemet. Hovedparten af vores immunforsvar er knyttet til tarmen, så det er vigtigt at værne om fordøjelsen, især nu hvor vi går influenzasæsonen i møde.

På grund af drikkens sundhedsfremmende egenskaber sværger mange atleter til kombucha som en del af deres diæt. Mette Thygedatter Pedersen, medstifter af kombuchafirmaet Læsk, fortæller, at hun sidste år arbejdede sammen med ti ironman-atleter, der alle oplevede forbedring af deres præstation og restituering, efter de havde drukket kombucha op til løbet samt efter. Hun er derfor ikke i tvivl om, at drikkens høje indhold af probiotika er med til at booste vores sundhed og velvære. Desuden påpeger Mette, at kombucha er et super godt ikke-alkoholisk alternativ til vin og cider, fordi drikken har gennemgået en lignede gæringsproces. Og det er måske lidt mere fristende at skære ned på alkohol, når man kan hælde en drik i glasset med samme kompleksitet og dybde i smagen?

 

FET_Kombucha_Mette-Thygesdatter-Pedersen-1

Mette Thygedatter Pedersen 

FET_Kombucha_Læsk-Kombucha-Margarita_250dpi

Kombucha Margarita

Kombucha har en kompleks syrlighed, hvilket gør drikken til en rigtig god ingrediens i madlavning.  Prøv for eksempel at bruge kombucha i din salatdressing, smoothie, surdej eller donuts. Også som mixer i cocktails gør kombucha sig rigtig godt. Mettes absolutte favorit er ”Kombucha Margarita”, og hun deler gerne opskriften.

Ingredienser

1 del lime saft
1 del tequila
1 del cointreau
3 dele hyldeblomst kombucha
Et nip salt.
Serveres over is. 

 

FET_Kombucha_Laesk-JamesMitchell-AP4I6795-1

 

Amerikaneren Eric Sponseller, danske Line Hoff og Mette Thygedatter Pedersen havde i mange år savnet et smagfuldt alternativ til den sukkersøde sodavand, der ville komplementere god mad, sådan som vin kan gøre det.
De tog derfor initiativ til firmaet Læsk, der brygger økologisk og upasteuriseret kombucha ved håndkraft på eget bryggeri.
Læsk afholder fra januar 2019 en række workshops, hvor du kan lære at brygge din egen kombucha.
Læs mere på www.laesk.dk
Instagram: @laesk.dk