Vin i blodet

flasker

Sommerferien er ved at være overstået, og de fleste lokale detailbutikker har fjernet skiltet med “Sommerferielukket” på døren. De gode vinminder fra Spanien, Italien eller Frankrig hænger dog stadig i erindringen, og måske du er heldig at finde “ferievinen” hos din lokale vinhandler. Det er nemlig ikke kun os amatører, der returnerer til Danmark med vinøse minder. De profesionelle vinhandlere har ikke kunne afholde sig fra at feriere med kommercielle tanker, hvilket Liebhaverboligen fandt ud af, da vi stillede dem fem spørgsmål om vin, ferie og fremtiden. ………………………………………………………………………………

Rasmus Vejbæk-Zerr

Købmand og sommelier hos Rotunden Hellerup Foodmarket

 1. Den bedste vin du har fået i sommerferien?

2009 Reserve Pinot Noir fra Flatrock Cellars Winery, Ontario Canada. Nydt på terrassen med min dejlige svigerfamilie og den skønneste udsigt til Okanagan Lake og omgivende bjerge.

 2. Hvor mange dage i din sommerferie drak du ikke vin?

Cirka hver 3. dag.

 3. Det er 30 grader. Helt blå himmel. Du sidder med tåspidserne i vandet. Hvilken vin passer bedst til dette scenarie?

Må jeg bede om et glas koldt læskende Mosel Riesling, med 12-18 gram restsukker.

 4. Har du været professionel i din sommerferie?

Ja, jeg har brugt tre dage på møder med vinproducenter i Canada.

 5. Hvilken ny vin glæder du dig mest til at præsentere for dine kunder i butikken?

Jeg glæder mig til at præsentere canadisk vin fra Ontaria for vores kunder. Med et klima som Bourgogne findes her nogle meget oversete og store vine. De kan stort set ikke købes i Danmark, og de få som findes på det danske marked, er meget kostbare. Det vil jeg gerne ændre på i samarbejde med nogle, af de absolut bedste producenter i Canada, som jeg har indgået aftaler med. Til efteråret lancerer vi fremragende vine lavet på Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling og Chardonnay og naturligvis Icewine.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Hans Werge

Lyngby Vinkælder

1. Den bedste vin du har fået i sommerferien?

Inden turen gik sydpå besøgte vi Restaurant Casa d’Antino i Dronningens Tværgade. Finalevinen er så absolut den bedste vin, jeg har fået her i sommer. Det var en 2004 Barolo Monfortino af Giacomo Conterno. Det er toppen af Barolo, og denne vin er – sammen med den legendariske 1989 Riserva Collina Rionda fra Bruno Giacosa – den eneste Barolo, der nogensinde har fået 100 points i Parker’s Wine Advocate. Det var en kæmpe oplevelse. Den er imidlertid mindst 10 år fra at være moden, så det var ægte barnemord. I princippet vil jeg anbefale at gå efter andre årgange af denne vin, hvis man vil nyde den indenfor nær fremtid, da den er et æselspark af tannin på nuværende tidspunkt.

2. Hvor mange dage i din sommerferie drak du ikke vin?

Det har ikke været mange. Vi boede i Vaison-La-Romaine, hvor appellationen er Côtes-du-Rhône og hvor der er flere gode ”Villages”-landsbyer i nærheden, eksempelvis Cairanne. Der er heller ikke langt til de mere berømte appellationer Vacqueyras, Gigondas og Chateauneuf-du-Pape som vi i sagkundskabens navn (kun derfor, naturligvis) også lagde vejen forbi. Så svaret på spørgsmålet må være sådan cirka 0…:·)

3. Det er 30 grader. Helt blå himmel. Du sidder med tåspidserne i vandet. Hvilken vin passer bedst til dette scenarie?

Der bliver det ikke bedre end med et køligt glas Rosévin fra Provence, der med sin sarte lakse-rosa farve og indbydende væsen kombinerer en helt delikat, fin og let karakter med en meget intens smagsoplevelse. I min arbejdsgivers interesse bør jeg nævne, at vi aktuelt har tilbud på Chateau Routas; en Provence-rosé med en normalpris på 89,50 pr. flaske, som vi august sælger 3 flasker til i alt 225 kr.

4. Har du været professionel i din sommerferie?

På vejen hjem fra Rhone-dalen lagde vi vejen ind forbi Moselfloden i Tyskland. Min arbejdsgiver indledte sidste år samarbejdet med en af Mittelmosel’s ældste og bedste producenter; Meulenhof. Vingårdens historie går tilbage til 1300-tallet, og man er i sagens natur nødt til at lave gode vine, hvis man skal kunne afsætte sin vin over så lang en årrække. Meulenhof laver aktuelt to tørre Rieslinger; En udgave på druer fra stokke, der er dyrket i en mark, hvor jordbunden er særligt rig på skifer fra den Devonske tidsalder for ca. 400 millioner år siden. Den anden udgave er en slags ”storebror” til Devon-Schieffer’en, nemlig en regulær Spätlese Trocken fra en af Mosels stejleste marker; Erdener Treppchen. Navnet på marken betyder ”Erdens små trapper” og refererer da også til en række små trappetrin, der er bygget ind i klippevæggen for mange, mange år siden, da markens hældning kan nå 65% (!) Man skal med andre ord ikke miste balancen her, for så risikerer man at tumle temmelig langt ned i dybet. Det er fantastisk, at bønderne stadig laver vin under så møjsommelige forhold, men vinene bliver ganske enkelt bedst fra disse stejle marker.

I august tilbyder vi i øvrigt Devon-Schieffer til 99,50 mod en normalpris på 119,50, mens Spätlede Trocken kan erhverves til 119,50 (normalpris: 149,50).

 5. Hvilken ny vin glæder du dig mest til at præsentere for dine kunder i din butik, og hvad koster den?

Det er helt klart en spansk rødvin ved navn Jaros fra distriktet Ribera del Duero, som er lige på trapperne i årgang 2010. 2009’eren har været en af vores bedste vine i luksus-klassen i lang tid, og 2010 regner spanierne selv for en endnu større årgang! Jeg kan ikke vente med at smage den og både håber og forventer, at den vil overgå 2009’eren.

2010’eren kommer til at koste 219,- , men vi kører et august-tilbud på 149,50.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Bjarne Sundby

Marketingchef Erik Sørensen Vin

1. Den bedste vin du har fået i sommerferien?

En af de fem dage jeg tilbragte i Barolo-distriktet, besøgte vi en lille restaurant, Trattoria Marsupino, hvis vinkort blandt andet bød på en Grand Cru Dizy Champagne fra Jacquesson i årgang 1997. Fantastisk! Champagnen blev nærmest foræret væk til blot 57 euro. Erik Sørensen Vin har eneforhandlingen i Danmark for Champagne Jacquesson, og da vi i sin tid solgte den var detailprisen 100 euro. Vi fik altså årgangschampagne på restaurant for lidt over 400 kr!

2. Hvor mange dage i din sommerferie drak du ikke vin?

Selvfølgelig bliver sommerferien brugt til at nyde vin HVER dag – så må jeg finde plads til de ”hvide” dage, når man er tilbage i trædemøllen.

3. Det er 30 grader. Helt blå himmel. Du sidder med tåspidserne i vandet. Hvilken vin passer bedst til dette scenarie?

Det bliver uden tvivl en flaske Bandol Rose 2012 fra Domaine l’Hermitage. Børsen anmelder vinen i sin store sommerartikel om rosé (50 vine smagt) den 26. juli, hvor vinen sammen med to andre kommer i top i anmeldelsen og får 5 stjerner ud af 6.

4. Har du været professionel i din sommerferie?

Vi besøgte Chiara Boschis på hendes vingård i Barolo by, hvor vi så de nye kældre. Til frokost smagte vi hendes Dolcetto, Barbera d’Alba, Nebbiolo og de tre single vineyard Baroloer alle i årgang 2009 – Cannubi, Via Nouva og nyer-hvervelsen Mosconi. Nogle dage senere – på rejse gennem Veneto i Valpolicella og Soave distrikterne – besøgte vi Prà i Soave, som er en af de absolutte topspillere i Soave-ligaen. Det blev også til et høflighedsvisit hos en af vore Amarone producenter, Tenuta Chiccheri, som er nabo til berømte Dal Forno. Tenuta Chiccheris ejeren Giancarlo Ruffo, en rigmand fra Milano, investerer i øvrigt voldsomt i denne vingård for at nå op på siden af den berømte nabo – og det er godt på vej, synes jeg.

5. Hvilken ny vin glæder du dig mest til at præsentere for dine kunder i butikken?

Lige før sommerferien startede vi salget af en ny spansk vin, Mordaz 2011 fra Tierra de Castilla lavet på Temperanillo druen. Den er allerede testet af flere vinanmeldere og har fået topkarakterer alle steder. Vi glæder os til at præsentere alle vores kunder for denne vin, som vi er sikre på langt de flest vil finde yderst interessant. Prisen er kun 49,95 pr. flaske – en pris, der utvivlsomt også er attraktiv, når kontoudtogene fra banken, Diners og Mastercard dumper ind ad postkassen efter en velfortjent sommerferie…:·)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

John Krøigaard-Larsen

Ejer Theis Vine

1. Den bedste vin du har fået i sommerferien?

An Negra 2011 fra Bodegas Anima Negra.

2. Hvor mange dage i din sommerferie drak du ikke vin?

Højst 2-3 dage…:·)

 3. Det er 30 grader. Helt blå himmel. Du sidder med tåspidserne i vandet. Hvilken vin passer bedst til dette scenarie?

Quibia fra Bodegas Anima Negra.

4. Har du været professionel i din sommerferie?

Ja, jeg har besøgt Bodegas Anima Negra på Mallorca for at diskutere forretning, men også for at besøge mine gode venner dér og spise en god middag. Det var tilbage i 2001, at jeg første gang besøgte vingården, hvis navn betyder “Sort sjæl”. Dét besøg har været en af mine bedste beslutninger gennem tiden.

5. Hvilken ny vin glæder du dig mest til at præsentere for dine kunder i din butik, og hvad koster den?

Det er Insolglio di Cinghale fra Tenuta di Biserno, som er Lodovico og Piero Antinoris nye elite vingård. Prisen for en flaske er 249,95.

vin88

…………………………………………………………………………………………………………………………………………