Tyskere står for fremgang i sommerhusudlejningen

Tyskere står for fremgang i sommerhusudlejningen

Vore sydlige naboer er vilde med at holde ferie i Danmark og har allerede booket rekordmange huse ved kysten både i Jylland og på øerne til sommeren.

40 procent af tyskerne er grønne idealister. Og da tyskere udgør 70 procent af de udenlandske feriegæster i udlejningssommerhuse hos Sol og Strand, er det vigtigt, at affaldssorteringen fungerer, at køleskabet er i en høj energiklasse, at toilettet sparer vand, og at vinduerne har energiruder. Desuden går de tyske turister op i at have kyst, natur, autentiske byer og mad af lokale råvarer inden for rækkevidde. Det fortæller Kristian Andersen, som er PR- og pressechef hos Sol og Strand.

Sammen med Visit Denmark arbejdes på at få flere sydtyskere til at vælge sommerhusferie i Danmark, fortæller PR- og pressechef Kristian Andersen, Sol og Strand. 

Under corona-pandemien tog et rekordstort antal danskere i sommerhus inden for landets grænser, da der var lukket for udlandsrejser. Siden har et stadigt stigende antal nordtyskere – men også nordmænd, svenskere og hollændere – fået øjnene op for Danmark som ferieland, viser rekordåret 2022 og nye tal for første del af 2023.

”Et mønster med helårsferie, hvor mange også lejer sommerhus uden for de gængse ferier til miniferier og forlængede weekends, har bidt sig fast både for danske og tyske turister”, forklarer Kristian Andersen.

Han beklager, at Sol og Strand ikke kan få det antal sommerhuse til udlejning, som faktisk kan udlejes. Men realiteten er, at kun hvert femte danske sommerhus lejes ud:

”At Danmark er blevet så populært som turistland, når det gælder feriehuse, gælder både Jylland og øerne. Vi vil gerne sætte yderligere skub i udviklingen og samarbejder derfor med Visit Denmark om salgsfremstød i det sydlige Tyskland”, lyder det fra pressechefen.

2023 overstiger topåret 2022

Det er de tyske bookninger, som trækker fremgangen for feriehusudlejningen i Danmark til de bedste tal nogensinde. I marts 2023 var der en million overnatninger i lejede feriehuse, hvilket var en stigning på fire procent i forhold til samme måned i fjor. I januar-marts var der 2,4 million overnatninger mod 2,24 i 2022, som i forvejen var højt på grund af corona. I første kvartal i år var der en stigning på 184.000 tyske overnatninger og et fald på 326.000 danske – formentlig fordi danskerne igen rejser udenlands.

Ved udgangen af marts i år lå der også flere bookninger hos udlejningsfirmaerne end på samme tid i 2022 – det var 446.000 mod 441.000. Derfor tegner 2023 til at blive et godt år for branchen og de sommerhusejere, som har valg at leje ud. Af bookningerne i marts tegner de tyske sig for de 337.600 mod 333.300 i marts 2022.

Kun én af fire lejer selv ud

Bolius, Boligejernes Videncenter, kommer med en række råd til dem, som overvejer at udleje deres sommerhus en del af eller måske hele sæsonen. Ved at udleje på egen hånd spares udgifterne til et bureau, som typisk tager 25-40 procent af indtægten i salær. Til gengæld må man som selvudlejer være parat til at sørge for rengøring, økonomi m.m. Udlejning kan ske gennem portaler som sommerferie.nu og sommerhusdanmark.dk eller via eget netværk blandt familie, venner og kolleger.

Det tilrådes at fastsætte lejen lidt under bureauernes priser og have en person i lokalområdet til at tage sig af akut opståede problemer som læk på rør m.v. Lejeindtægten skal indberettes til Skat, men udlejes gennem et bureau tager dette sig af indberetningen. Tre ud af fire sommerhusudlejere benytter et bureau, mens resten selv står for udlejningen eller bruger eksempelvis Airbnb. Udlejning må ikke overstige 41 uger om året.

For at gøre sit sommerhus interessant for lejere giver Bolius disse råd: Sørg for private områder uden indkig både inde og i haven. Vælg hvid eller andre lyse farver, så rummene virker større. Undgå mange ældre og tunge møbler, som giver et rodet indtryk. Vælg de lette og moderne. Ryd op på grunden og overvej en professionel fotograf til at fremhæve husets kvaliteter og muligheder for privatliv.