”Jeg elsker havet”

Som en stejl bølge rejser Josefine Ebbes hus sig mod himlen denne grå vinterdag. Man mærker den stærke indflydelse fra husets arkitekt, Søren Robert Lund, som også står bag ARKEN Museum syd for København.

Her bor

Villa i Humlebæk, opført i 2015. Samlet areal ca. 450 kvadratmeter i tre etager inkl. kælder. Grunden er ca. 1400 kvadratmeter.

Her bor Josefine Ebbe, 49, stifter og CEO i rådgivningsfirmaet Cubic Group i Charlottenlund sammen med tvillingedøtrene Nataya og Zelina på 14 år.

Josefine Ebbes store kærlighed til havet fornemmes både i de store linjer og helt ned til den mindste detalje i det maritime hus på en blind villavej i Humlebæk, tæt ved gamle fiskerhuse, stranden og badebroerne ud til Øresund. Kontrasten mellem det moderne og det oprindelige går igen i huset, hvor varmt træ spiller op imod den rå zinkfacade.

Når violinfigentræet skal vandes, fjernes et af brædderne over kuben af cortenstål, som er fyldt op med jord.

”Huset er designet som en ydre ramme eller boks, hvor man skal forestille sig, at der er skåret et rum ud i midten. Når man på den måde ’fjerner’ en del af boksens indre, kommer træet frem. Det varme inden i det kolde. Det var tanken bag,” forklarer Josefine Ebbe. Alle de ydre ’snitflader’ er beklædt med træ. Arkitekten var meget bevidst om at få træ og zink til at spille sammen. Mod nord, som kan være lidt udfordrende for træbeklædning, er huset beklædt med ren zink.”

Josefine Ebbe elsker at sidde i dette fra vejen skjulte udendørs rum, der fungerer som en slags gårdhave om sommeren. Både uderummet mod øst og haven mod vest kan ses samtidigt inde fra stuen gennem de høje vinduer. Lidt som sad man i et skib. Rent teknisk blev huset på grund af dette design defineret som et dobbelthøjt hus, hvilket gav lidt udfordringer. ”Ideen blev dog godkendt, fordi vi havde arkitekten med op til kommunen for at forklare hans vision,” siger Josefine.

Arkitekt Søren Robert Lunds skitser er rammet ind som et personligt kunstværk og minde om husets skabelse.

Husets maritime særkende

Oplevelsen af at være ombord på et skib bliver i den grad styrket af den store, maritime trappe, som fører fra stuen op imod øverste ’dæk’, hvor en rustik gangbro forbinder soveafdeling og kontor i den ene ende med børneværelser i den anden. ”Jeg ville gerne have et hus med højt til loftet, og jeg ønskede, at der skulle komme meget lys ind i rummene,” siger Josefine Ebbe. ”Min ide med gangbroen er inspireret af min kærlighed til havet og alt, hvad der har med havet at gøre. Broen forbinder hele boligen. Man kan stå oppe på den og have kontakt ned til stuen og til køkkenet. Det har lige fra start været mit ønske, at man skulle komme ind i huset og få sig en oplevelse. Man skal allerede fra indgangsdøren få lyst til at gå videre for at opleve.”

I starten prøvede Josefine selv at få sine ideer på papir, så de kunne blive virkeliggjort. Men hun mærkede, at der skulle et mere konkret blik på projektet. Det blev arkitekten bag ARKEN Museum, Søren Robert Lund, der fik opgaven med at virkeliggøre Josefine Ebbes ideer. Hans faglige viden har blandt andet sikret, at ovenlysvinduer og lyssætning højt oppe i rummet er med til at skabe en behagelig og varm stemning på trods af rummets størrelse. For også at sikre en behagelig lyd i det høje rum, foreslog han loft af trælameller. Hele processen var præget af en god interaktion, hvor der blev lyttet meget til familiens ønsker. Det hele mundede ud i nogle skitser, som nu hænger på væggen i glas og ramme. Tydeligvis meget fjernt fra at kunne fungere som arbejdstegninger. ”De endelige og detaljerede tegninger til byggeriet fik jeg udført af Cubic Group,” siger Josefine Ebbe.

Spisebordet er købt hos Paustian Møbler. Stolene hedder Flamingo og er designet af Erik Jørgensen. Tæppet under bordet er et sisaltæppe fra IKEA. Lampen er fra HAY.

En af de muligheder, man får forærende med så højloftet et rum, er at kunne sætte endog meget høje planter indendørs. Et violinfigentræ centralt i huset er placeret direkte på terrændækket i en kube af cortenstål. Herover er der lagt brædder magen til gulvbrædderne. På den måde har man et ekstra bord, som kan anvendes både til dekorationer eller som et sted at hænge ud ved festlige lejligheder. ”Planterne stortrives herinde. Selv kaktussen har vokset sig helt vildt høj, mens jeg har boet her,” siger Josefine Ebbe.

Josefine Ebbe: ”Jeg ville gerne have et hus med højt til loftet. Min ide med gangbroen er inspireret af min kærlighed til alt, hvad der har med havet at gør

Generelt er huset indrettet med varme og enkle farver, og der er masser af naturfarvede krukker og naturtræ. En meget stor del af interiøret har Josefine Ebbe fundet i en af sine yndlingsbutikker, Bakkehuset i Gilleleje, hvor indehaveren køber både indretningseffekter og møbler i Indonesien og Indien. Her har Josefine Ebbe fundet både træskulpturer, krukker, bænke og småborde.

Montana reolerne er kombineret i tre farver og monteret i tre dybder. Sofaarrangementet er fra ’Nordiska Galleriet’. Stellet under bordet er inspireret af et kraftigt kædearmbånd.

Det billede måtte hun eje

Som kontrast til husets mange naturfarver stråler et ganske særligt billede for enden af stuen. ”Billedet af damen med det røde håndklæde er taget i Vietnam på et gammelt, fransk landsted, som blev bombet og nu fungerer som hotel,” fortæller Josefine Ebbe. ”Kunstneren hedder Jannecke Sanne og er en norsk fotograf med masser af humor. ”Jeg så hendes billeder på en udstilling i et meget spændende og lidt dekadent indrettet slotshotel i Sverige. Billedet var ikke salg, fik jeg at vide. Men jeg kontaktede kunstneren og kørte selv op til hendes studie i Oslo, hvor jeg hentede det. Jeg måtte bare have det billede,” siger Josefine Ebbe.

Josefine har selv designet smykkerammen med de mange smykker fra ’Anni LU’.

Selv om husets ejer går højt op i indretning og gør sig mange tanker, så er hun også meget bevidst om at modtage gode råd og lade sig inspirere af folk, som hun anser som dygtigere end hun selv. ”Min veninde Helle Vestergaard, som har skabt smykkefirmaet ’Anni LU’, har hjulpet mig meget med indretningen. Det er blandt andet hende, der gav mig ideen med at sætte bøgerne ind i reolen med bladsiden udad i stedet for ryggen. Det giver et lyst og roligt udtryk. Jeg er også meget glad for Helles smykkedesign.” Faktisk har Josefine Ebbe så mange af venindens kreationer, at hun har placeret dem i små montrer og rammer i soveværelset.

Sengegavlen er lavet af samme brædder som gulvet i stuen. De to sengelamper er bevidst forskellige som en effekt. Reolen langs væggen er et IKEA hack.

Oprindeligt kom Josefine Ebbe fra et rækkehus i Kokkedal. Det var derfor på alle måder forfra med at indrette det nye hus. Til gengæld kunne hun sikre, at alt harmonerer. Der er en særlig ro i huset. Det har været en lang proces, som startede med nedrivningen af det sommerhus, som oprindeligt lå på grunden. I hele forløbet har Josefine Ebbe kunnet følge sin passion for at integrere naturen, havet og lyset i sit hjem, der fremstår som et varmt indre bag et råt ydre.

Fotografi af den norske kunstner Jannecke Sanne hænger over FDB reolen og udtrykker en kontrast til resten af husets farveskalaer.