Charlotta Holms Hornbæk-sommerhus er en nostalgisk idyl og et åndehul for hende og familien. Men først krævede alting en omgang maling, og at haven blev renset for genstridigt ukrudt.

HER BOR

Charlotta Holm, 53, jurist og psykoterapeut, ejer sommerhuset med sin mand og 19-årige tvillinger

119 m2 sommerhus med anneks i Hornbæk. Registreret byggeår er 1969, men måske er huset ældre

For få år siden investerede familien Holm i et unikt sommerhus i Hornbæk. Inden da boede den samme ejer 30 år i huset, som havde mørke lofter og trævægge, grønne dørkarme og røde vinduesrammer. Manden og børnene kunne se mulighederne i det gammeldags men småtriste hus med tilvokset have. Men Charlotta Holm var skeptisk på grund af det arbejde, renoveringen ville kræve:

”Sælger havde heldigvis foretaget nogle forbedringer som nye gulve, nye badeværelser, nyt køkken og nyt tag”, lyder det fra Charlotta Holm, som kalder stedet Pandekagehuset og har sat navnet op på et træskilt over hoveddøren.

Før sommerhuset blev taget i brug, blev facaden malet sort, mens trævægge, paneler, dørkarme og vinduesrammer blev grå. Andre rum fik en gang hvid maling, mens soveværelset blev tapetseret med striber. Og så blev der lagt nye mønstrede fliser i badeværelse og gæstetoilet og opsat en praktisk udebruser:

”Vi var selv i gang og fik også professionel hjælp. Arbejdet tog flere uger, for bjælkevægge kan kun males med pensel! Men hvor var det skønt at sige farvel til det mørke træ èn gang for alle”.

Charlotta Holm stammer fra Dalerne, og én ting har hun taget med derfra:

”Min begejstring for tapeter som er mere almindelige i Sverige. De fleste danskere ville være forsigtige og nøjes med tapet på én væg, mens jeg godt kan lide det på alle fire vægge i et rum”.

Det var et bevidst valg at købe sommerhus kun 35 km fra familiens helårshjem. På den måde kan huset bruges spontant i weekends og midt på ugen:

”Måske kan vi engang flytte mere permanent herop”, overvejer Charlotta Holm, som har flere planer for sommerhuset, selv om det virker perfekt:

”Jeg ønsker at havestuen, som er en tilbygning fra 70´erne, stilmæssigt skal smelte sammen med resten af huset. Til det er sprossevinduer uundværlige”.

Haven endelig ryddet

Også den store have, som på det nærmeste var kvalt af ukrudt, er under forandring. Nu er græsplænen befriet for uønskede vækster, og en stor træterrasse har set dagens lys. Den bliver en forlængelse af Pandekagehusets møblering med en blanding af nyt og arveting. Langbordet i stuens spiseafdeling er udført i bejdset fyrretræ, for det er vigtigt, at møblerne er solide:

”Jeg kan lide det hårde arbejde med at male hus og luge i have. Men den største glæde er altid at være færdig og kunne fjerne den sidste strimmel malertape”.

Familien fik sat Ikea-køkken med lakeret fyrretræsplade ind. Det hvidmalede skab med glasskuffer til krydderier m.m. er et genbrugsfund.

Spisehjørnet i køkkenet var tidligere et selvstændigt kammer. Charlotta Holm ønsker sig en indbygget bænk op ad væggen. Stolene er fra Søstrene Grene.

Væggene i bjælkehuset var før i brunt træ. Nu er entreen og andre rum malet hvide eller grå. Dørene har udskæringer og gamle jernhåndtag.

Soveværelset på første sal har skråvægge med beige- og hvidstribet tapet samt en beige velour-lænestol.

Knagerækken af læster fra en skomager hang allerede på væggen, da familien overtog sommerhuset.

Stuen med de lyse møbler har Charlotta Holm malet mørkegrå på vægge, vinduer, karme og paneler.

Brændeovnens brune mosaikker har familien valgt at bibeholde som kontrast til alt det grå og hvide.

Langbordet med velourstole omkring er bygget af bejdset fyr af en handyman, som har hjulpet familien.

Efter bekæmpelse af vildtvoksende ukrudt står hus og have skarpt med en stor terrasse af lærketræ.