Boligreportage fra Strøby Egede

Ægteparret Bjørnskov har boet i Strøby Egede ved Køge Bugt i årevis og fik for fem år siden mulighed for at realisere et usædvanligt byggeprojekt. Det omfattede et ægte forældrekøb og en spændende planløsning i moderne arkitektur og kvalitetsmaterialer. Og ikke mindst en tagterrasse som bruges mere end noget andet rum i huset.

Selv om familien Bjørnskovs villa i kystbyen Strøby Egede er både stor og moderne passer den godt ind i området med grusveje og ældre murermestervillaer. Sådan én boede familien selv 23 år i, før de greb en uventet chance for at realisere drømmen om selv at bygge og skabe et splinternyt hjem fra bunden. Da et lidt anonymt hus fra 1950´erne på en stor grund blev til salg, fik de ideen til det, de kaldet et ægte forældrekøb til hendes forældre. Det ældre hus fra 1957 på 110 m2 blev moderniseret og bygget om, så den ældre generation kunne flytte ind. Derefter fik parret arkitektfirmaet Cornelius & Vöge til at tegne den moderne villa, de allerede selv havde skitseret, sammenbygget med forældrenes hjem:

”Med et dobbelthus på grunden må bebyggelsesprocenten være 40 procent frem for de normale 30, og det udnyttede vi. Det er to matrikler, så det ene hus kan sælges separat, og der er mulighed for at adskille haverne”, fortælle Annette Bjørnskov om arrangementet.

Hun og ægtemanden Steen, som er tømrermester og fik sit eget firma til at opføre huset, ville oprindelig have haft en funkisvilla i mere markante former. Men det fik arkitekten talt dem fra, så det nye hus ikke skulle dominere landsbyens øvrige stilfærdige arkitektur:

”Der skulle skabes en naturlig sammenhæng mellem vores og mine forældres hus. Men udover over det var det eneste krav, at der skulle være en stor terrasse på første sal, hvor vi opholder os mest i sommerhalvåret og har varmelamper til at lune lidt ekstra i køligt vejr. Den terrasse er guld værd”, fortæller Annette Bjørnskov, som har stue og køkken placeret på første sal og værelserne i stueplan.

Nye moderne møbler

Med flytningen valgte parret at udskifte flere møbler bortset fra Annette Bjørnskovs farmors gamle barskab, det tunge egetræsspisebord og nogle praktiske, lave reoler. Så godt som alt andet er nyt for at passe ind i den aktuelle stil og arkitektur. Nyt var var blandt andet samtlige lamper, to sofaer fra Eilertsen, nyt sofabord, seng og diverse tilbehør.

”Efter at vi for nylig har fået anlagt en petanquebane og fået en morgenmadsaltan mod havet, har vi ingen aktuelle planer for hverken hus eller have. Nu nyder vi det, der er, sammen med vores familie og venner, hvoraf de fleste bor inden for en lille radius til vores hus i Strøby Egede. Der er kommet mange nye beboere til her i byen de senere år, fordi stedet er en perle ved vandet med kort til København. Desuden er det ikke så dyrt at købe hus her som nordpå”, siger Annette Bjørnskov.

HER BOR

Annette Lykke Bjørnskov, 56, sygeplejerske, som driver klinik Remove i Køge.

Steen Bjørnskov, 52, tømrermester.

En søn på 29 og en datter på 25 år.

To etagers villa opført i 2017 i kystbyen Strøby Egede ved Køge Bugt. I byen er godt 4.500 indbyggere. Arkæologiske fund viser, at området har været beboet siden stenalderen for 6.000 år siden!

252 m2 i to etager med 60? m2 tagterrasse, 75 m2 integreret garage og 1.000 m2 grund 100 meter fra vandet.

Stuen på første sal har gråmalet endevæg med indbygget gaspejs. Væglamperne er fra LightPoint i København og sofaerne fra Eilersen.

To Ole Wanscher-stole står op af stuevæggen under den store collage, popartkunster Bjørn Agertved (som er opvokset i Strøby Egede) har skabt.

Køkkenet fra Unoform er af røget eg med bagplade og vask af bruneret messing. Gulvene af Douglas-planker er fra Dinesen og barstolene er Mater-design fra SpaceCopenhagen.

For nylig har parret fået en morgenmadsaltan mod øst med udsigt over bugten.

Spisebordet af massive egeplanker havde parret i deres gamle hus sammen med ”Flamingo”-stolene designet af Erik Jørgensen. ”Ballroom”-glaslamperne er fra LightPoint i København. Tyrehovedet refererer til parrets hus på Mallorca.

Garagens tag er udnyttet til en 60 m2 tagterrasse med adgang fra husets overetage. En del af terrassen er over- og inddækket med glas, så den kan bruges på sæsonens ydertidspunkter. Møblerne er af rattan og malet bambus.

Den ”svævende” trappe til overetagen er gelænderfri og med trin af Douglas-fyr fra Dinesen, som passer til gulvene ovenpå.

I entreen er sildebenslagt travertinmarmor og væg malet med Kabe-kalkspartel. Gorillaen er anskaffet for at få lidt kitsch ind og bløde op på det strømlinede. Stolen fra Encoded er designet af Trine Bøttinger.

Soveværelset med eget badeværelse ligger bag entreen og har bagvæg i grønlig kalkspartel. Sengen med den høje gavl er en Dunlopillo fra Schwartz på Østerbro.

I stueetagens store badeværelse er lyse travertinfliser på gulvet og en mørkere udgave på væggen i bruserummet.

Et ekstra værelse er indrettet som gæsteværelse og bruges af datteren, når hun er hjemme fra København.

En læterrasse ved græsplænen bag huset er et lunt sted at sidde på lidt kølige eftersommerdage og -aftener. Da faste sækkestole, som kan tåle at stå ude i al slags vejr, er model Roolf fra Encoded.

Under trappen er en åben knagerække til overtøj.

Annette Bjørnskov og hendes familie boede før i en ældre murermestervilla få meter fra deres moderne kun fem år gamle villa med udsigt over Køge Bugt.

Petanquebanen ved indkørslen er anlagt i den korrekte længde efter internationale mål. Her inviteres familie, venner og naboer til at spille året rundt.