Et strejf af Syden

Sydlandske køkkener er et hjemligt sted med kærlighed til gode råvarer og madlavning. Her samles familie og venner og lader sig opsluge af dufte, stemning og hyggeligt samvær. Ønsker du også at gøre køkkenet til hjertet i dit hjem, kan du lade dig inspirere af solide naturmaterialer, kunstnerisk interiør og farverige detaljer.

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-1

 

Traditionelle tekstiler

Den hyggeligste vej til en sydlandsk køkkenstil er at bringe små minder med hjem fra egne rejser. Artesania Textil Bujosa er en lille familiejet virksomhed, beliggende i Santa María del Camí på Mallorca. Her finder du fantastisk smukke tekstiler skabt af de typiske mallorcinske stoffer, bedst kendt som ”telas de lenguas” (fabric of flames). De flammelignende mønstre håndfarves i en række stærke farver på det bløde stof, og ser smukke ud på alt fra duge til gardiner. Bujosa tilbyder også tryk på for eksempel silke og linned – og du kan selv være med til at designe dit helt personlige mønster. Alle færdige designs vil fremstå en smule uperfekte og med små fejl, men det er kun en del af charmen. 

www.bujosatextil.com

 

FET_Køkken_Tendenser_book-copy

 

Gæstebud

I det sydlandske køkken er hjemmelavet mad en hjertesag. Det kan vi lade os inspirere af herhjemme, hvor vi har en tendens til at købe take away eller bikse et hurtigt måltid sammen. Måske det er for tidskrævende i hverdagen, men når venner og familie samles om bordet, er det skønt at gøre lidt ekstra ud af det. Kokken Thomas Herman har lavet den smukke bog Gæstebud, der netop opfordrer til, at vi som værter bringer omtanke og engagement ind i forberedelserne, såvel som i tilstedeværelsen omkring spisebordet. Hans kommende bog FEAST byder på mad fra et ”solskinskøkken”. Med de to bøger ved hånden kan du skabe rammerne omkring et køkken, der ikke kun er indrettet med sydlandsk inspiration, men også fyldes med smage og traditioner fra varmere himmelstrøg.

www.politikensforlag.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-3

 

Franske fornemmelser

Selvom det ikoniske køkkenudstyr fra Le Creuset er umådeligt smukt at kigge på, er det ej blot til pynt. Den runde støbejernsgryde, kaldet Cocotte, var det første produkt, som blev fremstillet på fabrikken for 90 år siden. Støbejernsgryden er skabt til madelskere, der ønsker et solidt arbejdsredskab, når de skaber små kulinariske mirakler. Den smukke Ombré-kollektion er inspireret af farvespillene i havet, rosen og klipperne. Ombré, der betyder ’skygge’ på fransk, refererer til en farveteknik, hvor en solid farve ’fader’ over i en anden nuance.  Søger du en klassiker til køkkenet, skal du dog vælge flamme-farven Volcanic, der har været Le Creusets varemærke siden 1925.  

www.lecreuset.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-9

 

Middelhavet på din tallerken

Rustikke og farverige detaljer passer perfekt ind i den sydlandske køkkenstil. Spisestellet fra BITZ har en smuk dyb blå farve, der minder om havet og himlen. Den blanke overflade stimulerer alle sanser med sit legende farvespil, og den større spiseflade giver plads til endnu mere kreativitet i anretningen. Den matte og reaktive glasur gør hvert produkt unikt, og finder du ridser og skæremærker i glasuren, er det kun en del af designet. Spisestellet fås i flere farver, der står flot sammen og skaber en hyggelig ramme omkring det gode måltid.

www.bitzshop.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-4

 

Farverige detaljer

Mosaikker og fliser er en nem og fin måde, at bringe liv og fornyelse til dit køkken, og har en skøn sydlandsk vibe over sig. Vægflisen Made i farven Have er en del af en serie af farverige vægfliser med den flotteste, dybe og fede glasur. Glaseringen er nær ved håndlavet, og kan kun fremkomme ved en gammeldags produktionsmetode. Med sin størrelse åbner Made op for mange muligheder for flisemønstre. Skab et smukt sildebensmønster eller den klassiske, vandrette væg i halvforbandt. Miks farverne i serien lige efter din personlighed.

www.mosaikhjornet.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-7

 

Med kærlighed til køkkenet

Drømmer du om et køkken med gaskomfur og plads til gryder i alle størrelser, hvor du har lyst til at lave mad fra bunden og være sammen med familien? Så lad dig inspirere af stilen fra de franske og spanske køkkener, der er rustikke og rummelige. Stilen kan sagtens tilpasses din øvrige skandinaviske indretning, selvom rummet måske træder lidt mere frem end hjemmets øvrige værelser. Men er du vild med gastronomi og godt selskab, er det jo et must at lade køkkenet skille sig ud. Kock Køkken er et rigtigt godt bud på et firma, der kan skabe et gennemtænkt snedkerkøkken med øje for funktionalitet og skønhed. Det nordsjællandske firma bruger materialer hentet i naturen, for eksempel træ, metal, sten og læder, og de har solid erfaring med at forene det rustikke med det mere enkle og moderne.

www.kochkoekken.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-8b

 

Kunst i køkkenet

Farverige og glade billeder på væggen gør køkkenet til mere end et sted for madlavning. I syden er køkkenet et leverum, der skal have den samme opmærksomhed som resten af din boligindretning – og lidt til. De grafiske plakater fra Desenio er en fin lille cadeau til sydens natur. Cote d’Azur i Frankrig og den fantastiske bjergkæde Pyrenæerne emmer af ferie, sol og sommer. Har du ikke mulighed for at hænge Miró, Degas eller Picasso på væggen, er dette bestemt ikke et dårligt alternativ.

www.desenio.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-10

 

Italiensk elegance

Det italienske firma Dada laver smukt og moderne køkkendesign med fokus på tekniske og ergonomiske løsninger. Med Dada er der stor mulighed for at personliggøre sit eget køkken og kombinere solide materialer som aluminium og træ. Dada Primes grebsfri fronter er formet i en 45 graders vinkel i overkant, hvilket gør åbningen enkel at benytte. Gribekanten løber på elegant vis hele vejen langs køkkenet og på tværs af højskabe. Det italienske mærke repræsenterer et lækkert sydlandsk design, der let kan forenes med skandinavisk minimalisme.

www.interstudio.dk 

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-5

 

Smagen af sommer

Sommertrøfler i solsikkeolie fra Italien, olivenolie i Provence-flaske eller fransk havsalt. Nicolas Vahé har skabt en serie af gourmetprodukter, der bringer sydlandsk smag og stemning ind i dit køkken. Nicolas Vahé er selv franskmand og mesterkok, og har du oplevet ham live, ved du, at han sprudler af madglæde og elsker gode råvarer. Produkterne kommer i fine indpakninger, som absolut ikke skal gemmes væk i skabet. Lad dem pynte på køkkenbordet og give smag til din hverdag.   

www.luxoliving.dk

 

FET_Køkken_Tendenser_billede-6

 

Fin flet 

Herhjemme lægger vi ofte ting som æg og tomater i køleskabet, mens man sydpå har det stående fremme i køkkenet. De fine flettede kurve kan bruges som opbevaring til frugt, grønt og andet, der i sig selv pynter på køkkenbordet. Fletkurvene har noget hjemligt over sig, og minder om tasker og anden opbevaring, man kan købe på de sydlandske markeder. Sæt gerne mange kurve i forskellige størrelser sammen for et skønt og uformelt udtryk.