At skabe en have er som at male et billede

For billed- og maskemager Marianne Martins hænger haven på Søllerødvej tæt sammen med hendes malerier. At opbygge en have kan sammenlignes med at male billeder, synes hun, for natur er en evig kilde til inspiration.

 

FET_busskur_i_haven

For nogle år siden købte Marianne Martins et gammelt busskur af Helsingør kommune og omdannede det til et eventyrligt lysthus i sin have.

HVOR?

En lille kunstnerisk have i hjertet af det gamle Søllerød har været rammen om Marianne Martins kreative liv, siden hun flyttede hertil i 1972.
Det gamle bindingsværks- hus er fra 1897 med en fortryllende beliggenhed op til Kirkeskoven.
www.mmart.dk

 

“Jeg bruger mine øjne og bestemmer, hvordan haven skal holdes. Alle planterne er mine babyer, som jeg passer og taler med som levende væsener. Hvis en plante eller busk ikke trives et sted, så flytter jeg den. Det sker også, hvis væksten vil se bedre ud et andet sted. Jeg er meget visuel,” forklarer Marianne Martins, som ikke tøver med at klippe det væk, som generer hende:

”Haven inspirerer mig til at male, men malerierne inspirerer omvendt også i haven. Jeg sørger for at holde alting nede i et niveau, hvor jeg kan styre det. Jeg har noget, der blomstrer over hele sæsonen. Lige fra blåregn, syren og rododendron til dronningebusk, roser og hortensia. Men jeg kan også lide det stedsegrønne, som jeg har glæde af om vinteren,” forklarer Marianne Martins, som har en forkærlighed for bløde farver som rosa.

Hun er ikke bange for at tage en rask beslutning og fjerne en gren, der skygger for noget smukkere. Sådan et indgreb har hun aldrig fortrudt. Hvis en busk visner, skynder hun sig at plante en ny:

”I baghaven har jeg skoven. Den har den fordel, at jeg ikke selv skal passe den.”

Busskur som lysthus

For nogle år siden blev haven beriget med et meget specielt busskur, der blev til et lysthus. Det var et af de runde i glasfiber, som blev sat op ved stoppesteder i 70’erne og ind i 80’erne. Sådan et fik hun for 900 kr. fra det kommunale materieldepot i Helsingør. Kranvognen med skuret betalte hun selv for. Siden dekorerede hun skuret indvendigt med bladløv og lod det bevokse med dronningebusk, laurbær og andre vækster. Bænken fik hynder og tilhørende sofabord på havefliser, så otte personer kan sidde herinde i ly for regn, dug og sol:

”Når jeg holder åbent galleri i sidste weekend af september, er vejret ofte så godt, at begivenheden kan foregå i atelier og have, hvor jeg udstiller mine billeder og masker og byder på et glas og en kunstsnak,” fortæller Marianne Martins.

 

FET_rododendron-copy

 

Mariannes bedste råd

Undgå bede med bar jord, hvor ukrudt kan spire og gro.

Undlad mange planer – nyd haven så pragtfuld, som den er!

Hold beplantning i øjenhøjde, hvor du nemt kan beskære. 

 

FET_græsk-gud-af-plast

En græsk gud af hård plast fundet på genbrugsstationen er del af udsmykningen i den meget personlige 500 m2  have.

 

FET_blåregn

Blomster afløser hinanden gennem sæsonen. Fra syren, blåregn og rododendron til dronningebusk, roser og hortensia.

 

FET_slangepiger-copy

Et maleri kan sagtens inspirere til at skabe en have. Det behøver ikke altid være omvendt, synes billed- og maskemager Marianne Martins. 

 

FET_haven

FET_46_havefest

Når Marianne Martins holder åbent galleri sidst i september, udstiller hun sine billeder i haven, hvis vejret tillader det.