Påskegult året rundt

Gul er påskens og forårets farve men ses kun sjældent i danskernes boligindretning og garderober. Den stærkt lysende farve, som kan ses på lang afstand, er dog både fuld af energi, humør og optimisme. De sindstilstande kan smitte af på os, hvis vi er villige til at dosere bare en smule gult i vore hjem.

 

FET10_Paaske

 

De Gule Sider, Gul og Gratis, Den gule førertrøje, på gule plader. Gul i flere nuancer, man ikke kan undgå at lægge mærke til, fanger opmærksomheden mere end nogen anden farve. Gul er som bekendt også påskens farve med masser af æggeblommer og det tidlige forårs løgplanter som erantis, krokus og påskeliljer. Farven ses ikke ret ofte i danske hjem på møbler og indbo og også kun sjældent på tøj og tilbehør.

Måske er farven for påtrængende, virker billig og kras, klæder ikke den lyse nordiske hud og passer ikke til andre farver. Denne antagelse er dog ikke altid fair, for gul kan sagtens have en plads i både boligen og klædeskabet, bare man vælger den nuance og tone, der går sammen med én selv og omgivelserne.

Ifølge Jacob Olesen, som driver sitet www.farvernesbetydning.dk, repræsenterer gul ungdom, lykke, munterhed og energi og forekommer derfor tit på legetøj som f.eks.badeanden. Gul siges at inspirere til tanker, lærdom, kreativitet, idérigdom, begejstring, optimisme, handlekraft, gå på mod og nysgerrighed. Gul er farven for kommunikation – skriftlig såvel som mundtlig, analyserende, kritisk og underholdende. Gul kan endda hjælpe mennesker til at fokusere og huske, men kan modsat også virke direkte angstfremkaldende og appellere til misundelse.

Gul appellerer i højere grad til fornuft end til følelser for vedkommende, som stoler mest på sig selv uden at lade sig følelsesmæssigt involvere i andre.

Gul kan være en svær farve at omgive sig med, hvis man er i krise eller oplever voldsomme omvæltninger. Men modviljen er kun forbigående. Gul kan dog virke mindre stressende, hvis den kombineres med grøn og orange.

Lysegul forbindes med intelligens, friskhed og glæde, mens mørkere gul ligefrem repræsenterer forsigtighed, jalousi, forfald og sygdom.

Gul påvirker os til at tænke klart og lettere kunne tage beslutninger. Dertil giver farven os en bedre hukommelse og evne til koncentration. Gul bil – og måske også gule møbler – udstråler ungdom, højt humør og humoristisk sans.

 

FET_EASTER_tablecloth_Lemon-Curd_interior_1000_800

 

… Farvens betydning

Gul er falskhedens farve, siger man. Men der er også positive energier i gul, som kan gøre mennesker fantasifulde, kreative, fulde af humør m.m. Doseret med måde kan en gul stol eller en gul genstand være en gevinst i boligindretningen.

 

FET_kunstpels-Nelly

 

FET_Paaske14