Højlændernes plaid havnede i sofaen

Det gæliske ord for et skotskternet tæppe at tage om sig og sidde på i de kolde og fugtige skotske bjergegne har bredt sig til danske dagligstuer. Her er en blød og varm plaid af uld, bomuld, fleece, kunstpels mm uundværlig til at lune sig med på kølige sensommer- og efterårsaftener

 

FET_Plaider_Hay

Hay Checket Out plaiden af Merinould koster 1.299 kr. 

 

Plaide er et gælisk ord – med tiden adopteret til engelsk – der simpelt-
hen betyder tæppe. Plaiden var oprindelig et tæppe af uld, som hørte til de skotske højlænderes nationaldragt og blev båret sammenfoldet over den ene skulder klar til brug. Plaiden var i den enkelte klans karakteristiske tern og farver og kunne bruges til at sætte sig på eller dække sig med i kulde og fugtigt vejr i bjergene. Senere er ordet anvendt om uldne tæpper ofte med frynser og i flere forskellige farver og mønstre.

Plaider bruges efterhånden til at holde sig varm både inde og ude. Plaider er til at tage over sig liggende eller siddende i sofa eller lænestol på kølige efterårs- og vintermåneder, sommetider bare for hyggens skyld. Plaider har desuden samme funktion som puder, at de kan skiftes ud og tilføre boligindretningen farve og en fornemmelse af blødhed og hjemlig hygge. De fleste restauranter og cafeer med udendørs servering samt teatre med udendørs forestillinger har så godt som altid plaider liggende til rådighed for gæsterne.

Kilder: Wikipedia.org, ordnet.dk, denstoredanske.dk

 

FET_Plaider_Ferm-Square

Ferm Living Squares bomuldsplaiden med geometrisk mønster koster 749 kr. hos livingshop.dk 

 

FET_Plaider_Zara-Home-plaid

Den jacquardvævede blå plaid af uld/viskose koster 399 kr. hos Zara Home.

 

FET_Plaider_Geismar-plaid

Den stribede plaid fra Geismar til 1595 kr. er af finkæmmet lambswool fra fårenes første klipning, hvor ulden er lettere og blødere.  

 

FET_Plaider_Missoni-Jocker

Humbert plaiden fra italienske Missoni Home er af 87 procent uld og 13 procent polyamid til 2325 kr. i Illums Bolighus.

 

FET_Plaider_Pels-plaid

Margit Brandt plaiden af imiteret pels passer til en serie puder og koster 999 kr. hos Bahne.