Boligstil fortsætter ud i havemøblerne

Træ, metal og kunststof har alle fordele og ulemper når det kommer til havemøbler. Nogen skal bare have en hurtig afvaskning, når det bliver forår, mens andre kræver slibning, oliering og maling. Og så gælder valget også udseendet, og om møblerne matcher huset og det, der er indeni.

FET_Havemøbler_11900-Album-2015-1_w423_crop

 

Valg af havemøbler og deres materialer afhænger af smag men også af boligens stil, husets udseende og haveindretningen. Dertil kommer, hvad man som haveejer realistisk har tid til – og får gjort – af vedligeholdelse og pasning inklusiv rengøring, maling, behandling mm. Kunstmaterialer, metaller og træ har hver især både nogle fordele og ulemper. De skal behand- les forskelligt her i forårssæsonen, hvor de trækkes frem i lyset og får deres debut på terrasse og græsplæne.

Havedesigner Birgitte Busch, København, har stor erfaring i at tegne haveplaner. Hun har skrevet flere bøger, blandt andet ”Design din have”, som netop er udkommet i en ny udgave her i 2017. Ifølge hende bør havemøbler afspejle bolig- ens og husets stil og ikke mindst beboernes personlighed:

”Et parcelhus eller moderne funkis med arkitekttegnede møbler vil kalde på den mere stramme stil til havens møbler. Bor man derimod i patricier- eller murermestervilla er en mere romantisk og nostalgisk havemøbelstil oplagt,” synes Birgitte Busch, som driver firmaet Have og Design.

Hun er skeptisk overfor de dominerende loungemøbler, der er kommet ind i de danske haver fra tagterrasser under varmere himmelstrøg. I det danske klima har hjørnesofaer og andre pladskrævende møbler en tilbøjelighed til at tage naturen ud af haven og gøre den til en forlænget dagligstue:

”Enkelhed er godt. Det kan sagtens være med et langt bord med plads til besøg af hele familien. Så kan der suppleres med flere opholds -og siddepladser forskellige steder i en have af normalstørrelse, Nogen af dem kan være mindre caféborde med et par stole, hvor man kan gå hen og opleve solnedgangen med et glas vin,” mener havedesigneren, som tilføjer:

”Udekøkkener, kæmpegrills og terrassevarmere fylder meget i havebilledet. Omvendt kan det også blive for skrabet, hvis der står et bord med fire stole og intet andet,” synes havedesigneren, som foreslår lidt men godt og en kombination, hvor et af møblerne kan være en gammel klunset parkbænk som kontrast til det nye og moderne.

 

FET_Havemøbler_ilva-click2

Den farverige Click-stol fra Ilva er del af en serie med spisebordsstole og gyngestol m.m. til have og strand.

FET_Havemøbler_copenhagen_46_F-1600px

FET_Havemøbler_150-2-cedar-green-bench-200-cm_full_product

Bænk er Louisiane Sofa 200 fra Fermob, som fås i flere farver.

 

FET_Havemøbler_270-67-poppy-chair_full_product_8

Franske Fermob havemøbler, hvoraf flere er designet tilbage i 1923 af Frédéric Sofia til Luxembourghaven i Paris, fås i 24 farver. De har vejr- og UV-bestandig overfladebehandling med epoxycoating (pulverlakeret) og fås blandt andet i flere netbutikker.

 

En kærlig hånd

Vedligeholdelse af havemøbler kan sjældent helt undgås men kan minimeres.
Det sker ved:
At tørre pytter af, når det har regnet, og undgå fugt nedefra.
At stille møblerne ind om vinteren og undgå direkte sol og regn om sommeren.
At vælge teak med naturligt og beskyttende olieindhold.
At købe overtræk til
At skærme mod regn og sne.

Kilder: husoghavesiden.dk, coop.dk, xl-byg.dk, haveogdesign.dk m.fl. 

 

FET_Havemøbler_Belllevie-Ferrmob-1_w423_cropFET_Havemøbler_Ilva-click-gyngestol

Click gyngestol er fra Ilva.

 

FET_Havemøbler_100Copenhagen_table_bench_city_white_roofterrace_2-1600px

FET_Havemøbler_Amaze_diningchairs_Core_table_lava-grey_210x100_10c_model_4_R-1600px

 

Rengøring, vedligehold og opbevaring

Havemøbler af plast, nonwood (vejrbestandigt kunsttræ) og polyrattan (kunstfiberflet) kan i princippet stå ude hele året men bliver let misfarvede og jordslåede med algebelægninger, hvis de ikke kommer under tag. Polyrattan af mindre god kvalitet kan knække i frosten. De skal fastgøres under blæst og er generelt ikke så robuste som de mere solide træ- og metalmøbler. Når foråret kommer, gøres de lettest rene i vand med almindeligt rengøringsmiddel og klud eller børste. Skyl efter med rent vand. Samme metode bruges til malede og lakerede træmøbler. De kan skylles med vandslange, mens højtryksspuling bør undgås, da det er for hårdhændet og fjerner løs maling.  

Aluminium har den fordel, at det ikke ruster. Det gør jernmøbler derimod, så det vil være en god idé at tage dem ind om vinteren. Teaktræ og andre eksotiske træsorter kan rengøres som ovenfor eventuelt tilsat lidt trærens. Man kan lade dem stå ude året rundt, hvis man er villig til, at de får patina af sol og vind og dermed opnår et gråligt look. Efter slibning med sandpapir og bortrensning af støv, kan træmøblerne dog også gives specialolie for at få et varmt look. Træmøbler – malede eller ej – har dog godt af husly om vinteren som minimum under en carport som beskyttelse mod frost, regn og slud. 

Hvidmalede/lakerede træmøbler er – trods forhandlerens forsikring om flere robuste lakeringer – næsten altid sarte i det danske klima. De bliver let misfarvede og skaller af, så man skal være parat til slibning, spartling og malerarbejde – eller en udskiftning! Træmøbler af god kvalitet holder længere ved indendørs opbevaring og jævnlig oliering og eventuelt maling. Investering i overtræk til havemøbler forlænger levetiden. Også i regnperioder om sommeren. Overtræk fås sågar åndbare og med beskyttelse mod sollys.

 

FET_Havemøbler_9890T-Evelyn_beach_hf

Flere af forårets stole til haven er hængende og kræver et træ, en krog under et tagudhæng eller lignende. Hængestolen her med stribet kanvas-betræk er fra
Bloomingville.

 

FET_Havemøbler_bussan-s-kkestol-inde-ude-orange__0390218_PE559785_S4

Bussan hedder den orange sækkestol fra Ikea, som er velegnet til at tage med ud i haven.