I et gammelt hus skal man konstant holde trit

Arbejdet med et gammelt hus holder aldrig op. Helle og Viggo Alex Petersen havde prøvet det før, da de for 19 år siden flyttede til en villa fra 1906 i ly af Geels Bakke i Virum. De vidste, hvad det krævede med årelangt byggeri, forbedringer og moderniseringer. Men i dag ville de stadig vælge det gamle med charme og finurlige detaljer. Også selv om det har sine fejl og aldrig bliver helt perfekt.

 

FET_Boligreportage_44A9054

Det 110 år gamle hus bag Geels Bakke i Virum er i skønvirke-stil med ornamentik og detaljer. Facaden er pudset og malet hvid, mens soklen og flere felter træder frem i røde mursten.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

FET_Boligreportage_44A9071

HER BOR

Helle Alex Petersen, 42
Viggo Alex Petersen, 51
Hugo, 18, Valdemar, 15,
og Folmer på 7.
To Basset-hunde, en gravhund og en kat.

 

HUSET

Hus på 276 m2 fra 1906 på 2000 m2 grund ved Geels Skov i Virum. Huset var oprindelig mindre, men er udvidet med en spisestue i 1931, et køkken i 2001 og et soveværelse i en tidligere garage i 2002.

Huset er i skønvirkestil med flere af tidens dekorative detaljer som blyindfattede ruder med blomstermotiver og små udspring samt en blanding ed pudset mur og mursten på facaden. Et stort vindue med lodrette sprosser i spisestuen er dog i udpræget funkisstil

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

Det er et stort gammelt hus, som har vokset sig endnu større med årene – villaen som familien Alex Petersen bor i. Her bag Geels Bakke i Virum med baghave til skoven har familien plads nok at boltre sig på. De tre sønner på 7, 15 og 18 år bor på første sal, mens forældrene har soveværelse i en ombygget garage. Dertil kommer et stort køkken bygget i 2001, hvor der tidligere var gårdhave i en vinkel ved spisestuen. Den er i øvrigt også tilbygget – i 1931 med spor af funkis i et stort vindue mod haven med lodrette sprosser.

Så vidt vides har huset altid været helårsbolig og er et af de først byggede på den lille villavej mellem Kongevejen og Skodsborgvej. Her er konstant noget at sætte i stand, og kapløbet for at holde trit og få nye ideer ført ud i livet går ægteparret ind i med åben pande. De støder jævnligt på fejl, noget som skal udbedres, forbedres eller vedligeholdes. Selv er de ikke bange for at tage fat men må også sommetider hente hjælp udefra til større byggeprojekter som det senest afsluttede: Etablering af jordvarme to meter under græsplænen til erstatning for et ældre oliefyr, som var blevet meget dyrt i drift og olieforbrug.

”Vi er i gang med noget hele tiden. Den flittigste er Helle, som er på deltid som marketingmedarbejder i firmaet. I sommerhalvåret deltager drengene i udvendigt malerarbejde, for det er en del af opdragelsen og vigtigt at kunne, når man en dag flytter hjemmefra”, mener Viggo Alex Petersen, som er en af Danmarks få aktive faguddannede buntmagere og indehaver af pelsfirmaet Alex Petersen.

 

Sjældne svenske møbler

Familien har indrettet sig med en skønsom blanding af gammelt, antikt, møbelklassikere og nyt, som i flere tilfælde er i gammel stil eller af genbrugsmaterialer. Der er blandt andet en stor selvtegnet reol i gustaviansk stil, stuens lædermøbler, som er tegnet af den svenske arkitekt Arne Norell, hvis designs man sjældent ser i danske hjem, er købt brugt på auktion. Et tungt bord i spisestuen er af gamle egeplanker, og et fire m2 sofabord er bygget af gamle gulvplanker. På væggene hænger moderne kunst erhvervet til fordelagtig pris på auktion. Direkte på væggen i klaverstuen har drengene malet diverse motiver og tekst, de selv har valgt:

”Vi har boet i et gammelt men mindre hus før og vidste, at det krævede kræfter og en årelang indsats. Det stresser os nu ikke, og vi ved, at opgaverne vil dukke op ad hoc. Heldigvis har vi også evnen til at lægge det fra os og tage en pause som nu efter det med jordvarmen”, forklarer parret.

 

FET_Boligreportage_44A9097

Helle Alex Petersen går tur med familiens hunde, inklusiv Basset-hunden Carlos i Geels Skov lige bag huset.

 

FET_Boligreportage_44A9099

Et blyindfattet vindue fra 1907 har fået plads i et udhus i baghaven.

 

FET_Boligreportage_44A9060

Det 110 år gamle hus bag Geels Bakke i Virum er i skønvirke-stil med ornamentik og detaljer. Facaden er pudset og malet hvid, mens soklen og flere felter træder frem i røde mursten. 

 

FET_Boligreportage_44A9058

FET_Boligreportage_44A9100

 

FET_Boligreportage_44A9007

Entreen findes i en karnap med blyindfattede ruder, som familien værner om. En rude i døren er engang knust og erstattet af en matteret rude.

 

FET_Boligreportage_44A9004

Når man nu er gift med en buntmager … 

 

FET_Boligreportage_44A9008

FET_Boligreportage_44A9031

På trappen til første sal er kokostæppe og loftslampe fra ILVA.

 

FET_Boligreportage_44A8947

Stuen har karnap og stuk med ornamenteringer i gipsloftet. Lædermøblerne i brunt og grønt er tegnet af den svenske møbelarkitekt Arne Norell (1917-71), hvis designs kun sjældent ses i danske hjem. Det store sofabord fra Jytte Demuth i Hellerup er bygget af bejdsede gulvbrædder, som hviler på et stativ af jern.

 

FET_Boligreportage_44A8952

FET_Boligreportage_44A8958

FET_Boligreportage_44A8961

FET_Boligreportage_44A8968

Stuen har karnap og stuk med ornamenteringer i gipsloftet. Lædermøblerne i brunt og grønt er tegnet af den svenske møbelarkitekt Arne Norell (1917-71), hvis designs kun sjældent ses i danske hjem. Det store sofabord fra Jytte Demuth i Hellerup er bygget af bejdsede gulvbrædder, som hviler på et stativ af jern. 

 

FET_Boligreportage_44A8976

Helle Alex Petersens brudekjole fra 1996 hænger indrammet som et minde i mellemstuen med Arne Norell-læderstol og pelspuder.

 

FET_Boligreportage_44A8979

FET_Boligreportage_44A8963

De tunge radiatorer formentlig fra 1930´rne er bevaret, selv om huset har fået topmoderne jordvarme. Lampen er fra ILVA, og kommoden et arvestykke. Skulpturen er købt på auktion i Sverige.

 

FET_Boligreportage_44A8969

Parret har selv tegnet reolen og fået den bygget af en snedker. Stilen med søjler og gulvfelter er tilstræbt gustaviansk. Drengene har malet diverse motiver på væggen. På gulvet er et sort minktæppe fra egen butik.

 

FET_Boligreportage_44A8974

FET_Boligreportage_44A8980

Spisestuen er bygget til i 1931, hvor der er opsat stuk men ingen dekoration på loftet i øvrigt. Det tunge egetræsbord er fra Campo i Skodsborg. Stole er et miks købt forskellige steder i Nordsjælland. Billeder er malet af Gerry Dinnage. 

 

FET_Boligreportage_44A8989

Nichen er oprindelig og med hylder til vinglas. Skabet fra 1930´rne stammer fra Helle Alex Petersens mormor og står i oprindelig farve.

 

FET_Boligreportage_44A8997

Det tidligere lille køkken er nu ”pejsestue” og gennemgangsrum mellem entre og familiens store køkken.

 

FET_Boligreportage_44A8994

I et hjørne af soveværelset står Arne Norell-stol fra midt i 1950´erne. Lampen er fra ILVA.

 

FET_Boligreportage_44A8991

Garagen blev i 2002 ombygget til soveværelse med fritliggende bjælker. Den gamle jernseng er fra Hatens købt for 19 år siden.  På gulvet er egeplanker med gummifuger.

 

FET_Boligreportage_44A9012

Køkkenet på 30 m2 er tilbygget i 2001, hvor der før var gårdhave. Stilen er nostalgisk med hårdtbrændte fliser på gulvet. Læderstolene er fra ILVA.

 

FET_Boligreportage_44A9016

FET_Boligreportage_44A9026

Badeværelset blev renoveret med vandfarvede mosaikker, nogle år efter familien indflytning i 1997.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Skønvirke

Er en dansk parallel til Jugendstil, Art Nouveau og Arts and Crafts i henholdsvis Tyskland, Frankrig og England inden for kunstværkværk, dekorativ kunst, arkitektur mm. Skønvirke florerede omkring år 1900 med inspiration fra naturen, japansk ornamentik og nordisk nationalromantik. Motiverne var blandt andet vilde blomster, insekter og havets flora og fauna.

Første gang begrebet blev omtalt og navngivet var i et udstillings- katalog fra 1907.

Inden for arkitekturen sås Martin Nyrup (København Rådhus fra 1905), Anton Rosen (Palace Hotel fra 1910) og Caspar Leuning Borch (Villa Solheim i Vedbæk).

Kilder: Gyldendals Leksikon og Wikipedia.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….