Cruise Control

FET_CruiseControl_Ford_Capri

Månedens klassiker – Ford Consul Capri

Typisk for mange europæiske biler ville de så gerne tilføje lidt glamour og Hollywood til deres ellers så fodformede modeller. Engelske Fords svar herpå i begyndelsen af 1960’erne hed Consul Capri, som med dens fire store lygter, finner bagtil og rammeløse vinduer i dørene da også gav bilen lidt svung og sportslige linjer. Den ligner nærmest en Ford Thunderbird, som har været en tur i kogevasken, og det med sport skulle man også tage med et vis gran salt. Den 1.4 liter 89 hk. motor fik den småtunge bil til at bruge hele 22 sekunder til at nå fra 0 til 100 km/t.

Den var også ret besværlig at producere, og dens mere kedelige ophav, bare med betegnelsen Consul Classic (to- og firedørs modeller), havde det heller ikke meget nemmere. Så produktionen stoppede allerede i 1964 efter kun tre år. De er dog meget eftertragtede biler i dag, især denne Consul Capri på billedet her, som også havde en af klassens største og mest praktiske bagagerum og på udstyrslisten noget helt nyt i den tids biler: en cigarlighter i instrumentbordet.

 

FET_CruiseControl_Fiesta

 

Forrygende Fiesta

600 heldige englændere kan nu købe Fiestas ultimative model, ST, i en performance-model, alle i en dyb orange lakering. Udover 18” nydesignede letmetalsfælge, har performance-modellen også fået ny undervogn og ophæng, som sænker den 15 mm fortil og 10 mm bagtil. På udstyrslisten er der også et stort B&O-anlæg. Der er ikke noget nyt om, hvornår man kan købe denne model herhjemme, eller om den overhovedet bliver hjemtaget til det danske marked.

 

FET_CruiseControl_A194138_large

 

 

Kør ikke bil, når du kører bil

Audi er langt fremme i bussen, når det gælder fuldautomatiske biler, som kan køre selv. Nu har de lige introduceret endnu en elektrisk konceptbil, AI:ME, på bilmessen i Shanghai, som er en såkaldt level 4-bil. Systemer med level 4 har ikke længere brug for hjælp fra føreren, men er dog begrænsede til et bestemt funktionsområde, for eksempel motorvej, eller til et særligt udstyret areal i storbymiljøer. Her kan man i ro og mag overdrage den komplette kørselsopgave til systemet, læse sin avis eller sidde og snakke med sine passagerer. Man skal først overtage kontrollen igen, når bilen forlader det område, der er defineret til fuldautomatisk kørsel. I modsætning til den permanent fuldt autonome Audi AIcon – en bil med level 5-funktion – er Audi AI:ME af denne årsag stadig udstyret med de traditionelle styreelementer som rat og pedaler.

 

FET_CruiseControl_Kina

 

Elektrisk boble

I Kina er der nu registreret 486 producenter af elektriske biler. Mere end dobbelt så mange som for to år siden. Og selv om der regnes med et salg på hele 1.6 mio. af den slags biler i landet i år, er der ikke nok til, at der er plads til alle på dette marked. Så analytikere spår en blodig kamp, hvor mange af producenterne ikke overlever.

 

FET_CruiseControl_Koeniggsegg

 

Elektrisk boble

I Kina er der nu registreret 486 producenter af elektriske biler. Mere end dobbelt så mange som for to år siden. Og selv om der regnes med et salg på hele 1.6 mio. af den slags biler i landet i år, er der ikke nok til, at der er plads til alle på dette marked. Så analytikere spår en blodig kamp, hvor mange af producenterne ikke overlever.