En weekend I ”Skams” fodspor

Oslo er mere og andet end skihopbakken Holmenkollen og gågaden Karl Johan.
Byen er efter tv-serien SKAM blevet yderst populær blandt unge og har med en ny SKAM-guide og et hipt café- og restaurantmiljø rigtig meget at tilbyde alle aldre.

 

FET_SKAM_norge_Sorenga-sjobad-3-2-2459760

Sørenga Sjøbad. Ligesom København har Oslo naturligvis også et ”havnebad”
Foto:visitoslo/Anne Sofie Bjørge

 

En lille hovedstad, men med store oplevelser. Sådan karakteriserer Norges hovedstad Oslo ofte sig selv, og sandt er det.

Smukt omgivet af store skove og søer ligger byen godt for et weekendbesøg fra Danmark, og nu har den lille hovedstad søsat endnu en stor oplevelse. I hvert fald stor, hvis man er en af de mange danskere, som er fan af den norske tv-serie SKAM, som ganske uventet er blevet et mega-hit langt udenfor Norges grænser.

VisitOSLO har lavet intet mindre end en SKAM-Guide. En vejviser rundt i det mere ukendte Oslo, som følger i sporerne på Evas, Nooras, Isaks, Evens og Sanas oplevelser og tager den besøgende med til de steder, hvor vigtige scener i tv-serien er indspillet, for stederne er ikke ”studie-optagelser”, men eksisterer i virkeligheden.

Sana er ny hovedperson

I serien SKAM kredser handlingen om en gruppe unge, som går på Hartvig Nissens Skole i Oslo. I tre sæsoner har seerne kunnet følge først Eva, siden Noora og sidst Isak i meget tætte og nærgående portrætter af ungdommens og pubertetens mange følelsesmæssigt, dybtgående problematikker. Og netop disse problematikker har serien skildret så fremragende, at også mange ældre har fulgt serien intenst. Senest meldte den danske folketingspolitiker Bertel Haarder ud, at han så SKAM og anbefalede alle at gøre det. Den nyeste sæson, som netop er lagt ud, følger den unge tørklædeklædte,muslimske pige Sana, og alle danske seere kan nu se de nye afsnit på DR3.

Den nye SKAM-Guide kan enten følges via et download fra nettet, eller man kan købe en guidet rundvisning med dedikerede, unge, norske guider.

Undervejs på SKAM-ruten kommer man bl.a. forbi Kaffebrenneriet, hvor Even og Isak mødes, inden de sammen tager på Radisson Blu Plaza Hotel i et af de sidste afsnit. Turen går også forbi skolen, som alle de unge går på – Hartvig Nissen Skole, der har ligget i Oslo siden 1849. Men også broen, hvor Noora og William kysser første gang, lejligheden, de senere flytter ind i, samt mange, mange flere steder er på ruten og viser nu turisterne et ”nyt” og mindre kendt Oslo.

I alt indeholder SKAM-guiden 16 steder, og et rutekort kan ses på
www.visitoslo.com.

Klikker man på kortet, linkes der i øvrigt til de filmklip, som kan lokaliseres til stedet, og det er også muligt at høre musikken fra tv-serien. På samme webside kan man også booke en tur med de  ”levende” SKAM-guider.

 

Isak (Tarjei Sandvik Moe)

Isak (Tarjei Sandvik Moe)

FET_SKAM_norge_SKAM-season2-copyright-NRK-limited-use

Seriens kvindelige skuespillere, hvoraf tre af dem har været hovedpersoner.
Sana med tørklædet er hovedpersonen i den nyeste SKAM- sæson, som netop nu kan ses på DR3.

FET_SKAM_norge_Skam-season-2-Noora-William--copyright-NRK---limited-use

Noora og Williams kærlighedshistorie fyldte i sæson 2.

 

5 fantastiske seværdigheder i Oslo:

Ud over at gå SKAM-ruten, skal man naturligvis se andet i Oslo også – uanset alder. For at Oslo er en by med kultur, hersker der ikke tvivl om.

Her findes bl.a. Nobels Fredspris-museum (Nobel Peace Center), som viser både permanente og skiftende udstillinger, der alle vedrører krig, fred og konfliktløsning. Centret ligger centralt på Rådhuspladsen i Oslo, og er i disse tider måske vigtigere end nogensinde at besøge.

Se mere på www.nobelpeacecenter.org

Munch-Museet er et andet must. Her findes det berømte maleri ”Skriget” sammen med en enorm samling af øvrige Munch-malerier,
tegninger, møbler fra malerens hjem, brevsamlinger med mere. I øjeblikket er der en udstilling om kærligheden og Edward Munch.

Se mere på www.munchmuseet.no 

Vigeland Skulptur Park er nok Norges mest kendte turistattraktion, men ikke desto mindre et sted, man SKAL besøge. Her finder man de smukkeste skulpturer af nøgne mennesker i alle afskygninger, og det er også her at Monolitten, 121 tæt sammenslyngede menneskekroppe står. Skulpturerne er alle lavet af den berømte, norske billedhugger, Gustav Vigeland, og en hel park er skabt til hans værker. Parken er i øvrigt åben døgnet rundt.

Se mere på www.vigeland.museum.no

Om vikinger, Thor Heyerdahl og polarekspeditioner kan man få alt at vide, hvis man tager havnebussen fra Bryggen ved Rådhuset og
over til øen Bygdø – også kaldet Museumsøen. Her finder man Vikingeskibsmuseet, Kon-Tiki-
Museet og Fram-museet, hvor man på sidstnævnte blandt andet kan gå ombord på skibet Fram, der blev bygget til norske polar-ekspeditioner i 1892. Thor Heyerdahls tømmerflåde af balsatræ, Kon-Tiki er her naturligvis også.

Se mere på www.visitoslo.no

Skal udsigten ud over Oslo nydes, bør et besøg i byens Operahus prioriteres. Oslos operahus er tegnet af det norske arkitektfirma ”Snøhetta,”  der forestiller et isbjerg, som stiger op af havet og fra det skrå tag, som man kan gå op på, er der en formidabel udsigt ud over bugten ved Oslo. I øvrigt er huset 38.500 kvadratmeter stort og har kostet 3,9 milliarder norske kroner.

Se mere på www.operaen.no

 

FET_SKAM_norge_operaen-i-oslo_people_photo_erik_berg

Operaen, Foto:visitoslo/Tord Barklund
Fra taget af operaen kan man se ud over hele Oslo-bugten.

 

FET_SKAM_norge_Opera-21-2473361

OSLO 20060911: EKSTERIÿR NOBELS FREDSSENTER Foto: HÂkon Mosvold Larsen / SCANPIX

OSLO 20060911:
EKSTERIÿR NOBELS FREDSSENTER
Foto: HÂkon Mosvold Larsen / SCANPIX

FET_SKAM_norge_NPC-HSV-APNING-10-3-1336609

Nobels Fredscenter, Foto: visitoslo/Johannes Granseth.

FET_SKAM_norge_6210290-96273

Vigeland Skulptur Park, Foto: visitoslo/Nancy Bundt.

FET_SKAM_norge_P1330234-1606522

Vigelandsparken, Foto: visitoslo/ Sabine Zoller.