Sund og skøn Tema – Sådan nogenlunde sund

, ,

Er man kun sund, hvis man går all in? Skal man løbe en halvmaraton for at kalde sig løber, og kan man kun tabe sig, hvis man spiser KETO-kost? Eller kan man nøjes med meget mindre. Det undersøger vi i artiklen her.

Vi kender det nok alle sammen. Et nyt år står for døren, og fortsætterne for det kommende år skal laves. De går som så ofte før på at tabe sig, dyrke mere motion, spise sundere og generelt leve sundere. Januar er et helvede, mens man styrter rundt i vintermørket og forsøger at nå både at sætte linserne i blød til aftensmaden, være med på crossfit-holdet kl. 17 og samtidig nå opvasken, før man skal nå at læse et kapitel i den første ud af de fire bøger, som er målet for måneden.

Lige så stille smuldrer planerne og de gode intentioner. Rygraden bliver blød som en regnorms og lige så stille springer man en træningsgang over, og det hvide brød og sofaen trækker. Vi har igen slået et meget større brød op, end vi kunne magte, for det er faktisk de færreste, der kan overkomme at springe til at være sund på alle parametre på én gang.

Heldigvis er der en talemåde, der siger, at lidt er bedre end slet ingenting. Læs videre og bliv guidet til halvhjertede løsninger i forhold til at tabe sig og leve sundere, hvis du har rygrad som en regnorm og gerne vil starte der, hvor gærdet er lavest.

 

 

Hvad er målet?

Gør først og fremmest op med dig selv, hvad dit mål er. Vil du tabe dig og hvor mange kilo? Vil du blot stramme op, komme i god form og få en stærk krop? Vil du bare spise sundere og være mere sund indefra? Eller vil du pleje din hud og krop med cremer og kosttilskud eller vitaminer.

Det er meget lettere at gennemføre, hvis du vælger ét mål at arbejde ud fra og sætter små delmål, så det ikke virker for uoverskueligt.

 

Effektiv motion

Du kan sjældent tabe dig ved motion alene, hvis ikke kosten følger med. Men til gengæld kan du holde kroppens forbrænding høj, hvis du dyrker motion. Men hvilken motion, taber du dig lettest og mest ved?

Cardio-træning er den hurtigste måde at tabe sig på. Du får pulsen op og forbrænder kalorier. På fem minutter forbrænder du flest kalorier ved at løbetræne, hvis du løber med en fart på 9,5 km/t.

Spis mindre, end du indtager

En af de mest effektive måder at tabe sig på er ikke ved træning. Forskning viser nemlig, at du let kan smide en masse kilo, hvis du regner kalorier og ikke spiser flere kalorier, end du har forbrændt – og helst færre, hvis du vil tabe dig.

Teknologiforskeren Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet afprøvede en metode, hvor han måtte spise alt det, han plejede, og det kun var vægten af maden, der var vigtig. Her vejede han sig selv før og efter hvert måltid. Det, han vejede efter morgenmaden, skulle han trække fra det han vejede før frokosten og så spise det beløb mindre i vægt. Man kan også vælge at veje sig fra dag til dag, og så blot veje sin mad i løbet af dagen, så det samlet set vejer mindre end det, man har forbrændt dagen før. Altså generelt spise mindre mad i vægt, end kroppen forbrænder.

Health and vegan life concept, yellow banana placed on a digital electronic scale

 

Små justeringer i hverdagen

Har du ikke overskud til hverken træningshold eller kostomlægning, kan du sagtens lave små justeringer i hverdagen, som gør dig sundere og i lidt bedre form. Med hensyn til motionen handler det om at tage trappen i stedet for elevatoren og cyklen i stedet for bilen eller bussen. Gåture giver faktisk også meget mere motion, end man skulle tro, så rejs dig op og gå rundt, hver gang du taler i telefon eller snup en gåtur rundt om bygningen i frokostpausen.

Når det kommer til kosten, kan du også foretage små ændringer. Spis kun én portion mad – selvom du føler dig mere sulten, kan kroppen vænne sig til det. Læg mere af det grønne på tallerkenen og færre kartofler, ris og hvidt brød. Skift din eftermiddagssnack ud til et sundt alternativ.

 

Mange bække små

Sundhedstyrelsen har udgivet en folder, der hedder ”Små skridt til vægttab – der holder”. Her er princippet mange bække små og handler om at skifte vaner et trin ad gangen. Drikker du gerne en sodavand eller anden sukkerholdig drik hver dag så skift hver anden ud til en light-udgave, indtil du er klar til, at det er light hver gang. Herefter kan du skifte til, at du kun drikker sodavand hver anden dag og postevand de resterende dage. Til sidst kan det ende ud i, at du kun drikker postevand til daglig og sodavand til særlige lejligheder.

 

Men hvad med alkohollen?

Når det kommer til kalorier, er rødvinen den største synder. Der er 134 kalorier i et glas rødvin på 14%, mens der til sammenligning er 125 kalorier i en pilsner. Til gengæld kan du roligt drikke en snaps, da en enkelt indeholder 95 kalorier. Til gengæld har øl den fordel, at langsommere, og drikker man det sammen med maden, spiser man ofte mindre, da øllen giver en mættende fornemmelse.

Hvilke snacks feder mest

  • Chips er fyldt med kalorier. Men holder du meget af den salte, knasende smag så skift dem ud med popcorn. Bare vælg den fedtholdige type til mikroovnen fra – de fås heldigvis i fedtfattige varianter.
  • En myslibar eller rawbar er fyldt med kalorier og er bedst i forbindelse med motion og ikke som snack på kontoret.
  • Elsker du chokolade, så vælg den kaloriefyldte snickers fra, og køb i stedet en plade mørk chokolade med en høj kakaoprocent (gerne over 70%). Snup et lille tern i stedet for hele pladen.