What’s Up gastro juni 2025

Lækkerier på flaske, glas og karton eller ude fra naturen. Og priser til spisesteder i en branche som kan have udfordringer.

Hvidvin vinder terræn

Danskerne er fortsat mest til rødvin, men hvidvin og rosé gør indhug i salget, viser tal fra Coop. Udviklingen peger mod et markant og tilsyneladende blivende fald i afsætningen på rødvin. For 15 år siden var 68 procent af al solgt vin af den røde slags, mens cirka hver femte flaske var hvid. En ud af 20 flasker var mousserende vin og én ud af 25 rosé. Men det er ændret nu: Nu udgør rødvin kun 48 procent af vinsalget, mens hvidvin er steget til 31 procent og rosé 13 procent. Resten – mousserende vin, sherry og portvin – har holdt sig stabilt på de resterende godt otte procent. www.coopanalyse.dk

Maden fra fri natur

Sommerens bærplukning og efterårets svampeture er velkendte aktiviteter. Men naturens spisekammer byder på smagsoplevelser hele året. Det kan opleves ved en sanketur, som arrangeres af Kulturværftet i Helsingør 17. september kl. 16 med start fra shelteret Edens Have i Hellebæk Skov ved Ålsgårde. Billetter til 150 kr. købes allerede nu. Efter introduktion til sankning stilles skarpt på, hvad deltagerne skal finde og hvor. Under introduktionen kan deltagerne se, dufte og smage på de råvarer, der skal bruges i madlavningen. Derefter går man ud i hold for at finde ingredienserne i skov og på eng. Den del tager halvanden time, hvorefter kok og vært for turen fortæller, hvad sankefangsten kan bruges til. De to tilbereder hovedparten af maden, og sammen afslutter deltagerne måltidet. Dagen er forbi efter tre timer. www.kuto.dk

Mælk for gourmet´ er

Gourmetprisen indstiftet af Mejeriforeningen gik i fjor til biodynamisk mælk fra Øllingegård Mejeri i Skævinge. Om den biodynamiske mælk lød den poetiske begrundelse: ”Det her er dansk sommer i et glas! En sjælden manifestation af den romantiske forestilling om den perfekte mælk”. Når Gourmetprisen uddeles på ny, smager et dommerpanel sig igennem diverse mælkeprodukter for at kåre de gastronomisk mest spændende her i 2025 inden for mælk, ost, smør og desserter. De tre dommere er Søllerød Kro` s køkkenchef Brian Mark Hansen, køkkenchef og medejer af restaurant Jordnær i Gentofte, Eric Vildgaard, og tv-personlighed Timm Vladimir, som foruden at være skuespiller driver madskolen Timm Vladimirs Køkken. Den biodynamiske mælk med Demeter-mærket (internationalt kontrolmærke for biodynamiske produkter) fås hos Meny. www.mejeri.dkwww.oellingegaard.dk

Den bedste restaurant

Ved en gallamiddag på Kokkedal Slot afslører Den Danske Spiseguide årets vindere inden for flere kategorier på danske restauranter. Blandt de nominerede er steder som The Samuel og Søllerød Kro i selskab med københavnske, jyske, fynske og sjællandske spisesteder. Fra det øvrige Nordsjælland er kun én nomineret nemlig restaurant Knud på Hundested Havn i kategorien Årets Fisk & Skaldyrsrestaurant. Søllerød Kro er nomineret som Årets Restaurant samt for Årets Dessert, Årets restaurantchefprofil og Årets Kokkeprofil. The Samuel er også nomineret som Årets Restaurant samt for Årets Sommelier og Årets Fine Wine. Den Danske Spiseguide er en bog og app med anmeldelser og anbefalinger af godt 300 danske restauranter. Den blev første gang udgivet i 1978 og har siden 1992 uddelt priser inden for flere kategorier. www.dendanskespiseguide.dk

Fødselsdag på italiensk

Det er hele tre jubilæer, der fejres, når Nordens største italienske specialbutik Supermarco holder fødselsdag over to weekender i juni. Det er nemlig 30 år siden, Supermarco første gang slog dørene op for privatkunder i den tidligere bygning i Fiskerihavnsgade, mens den nuværende placering i den ombyggede stålhal har ti år på bagen. Endelig er det 100 år siden, at selve bygningen blev opført langs den daværende havnekant. Kom og hyld det italienske køkken og den italienske livsstil med masser af producenter, der byder på alt fra oste og pølser til vin og pasta, ligesom der er opstillet udendørs Spritz-bar. Det foregår henholdsvis den 13. og 14. juni samt 20. og 21. juni. Sidste dag endda med besøg på parkeringspladsen fra Ferrari Owner’s Club Denmark.

Flere spiser hjemme

Restaurationsbranchen har nået et mætningspunkt, skriver restaurant.dk på grundlag af tal fra FødevareWatch. Efter en fremgang i kølvandet på corona, er der nu flere spisesteder, end efterspørgslen kan bære. Anders Aagaard, indehaver af restaurantkæden Madklubben med 40 restauranter, peger på at de senere års vækst har medført en overkapacitet, som nu rammer hårdt. Efter optimismen oven på epidemien med investeringer, nyåbninger og udvidelser – især i København – er kunderne begyndt at prioritere anderledes. Der er simpelthen for mange restauranter i forhold til antallet af gæster, mener Anders Aagaard. Han fortæller, at selv veletablerede steder kæmper med at fylde bordene, også i weekenderne. Camilla R. Kornerup-Bang, ejendomsmægler med speciale i restaurantbranchen, oplever hvordan 30 procent flere restauratører ønsker at sælge eller afvikle deres forretning. www.fodevarewatch.dk www.restaurant.dk