What’s up Gastronomi September 2024
What’s up Gastronomi September 2024
En prisbelønnet kro, ny fransk restaurant, tilløb til julen og anderledes vinsalg står på programmet dette efterår.
Hæder på hæder til kro
For nylig er Søllerød Kro flere gange blevet fremhævet for sin udsøgte madlavning. Da dette års Michelin-stjerner i Norden blev afsløret, viste det sig, at Søllerød Kro for 18. gang i træk har bibeholdt en stjerne i guiden. Det er køkkenchef Brian Mark Hansen, som selv var til stede ved ceremonien i Helsinki, stolt af. Lige efter udgav restaurantlisten OAD, Opinionated About Dining, sin årlige liste over Europas bedste klassiske restauranter i 2024. 397 spisesteder blev nævnt med Søllerød Kro på plads nummer 21, hvilket er en forbedring i forhold til sidste års 32. plads. Listen er baseret på stemmer fra madanmeldere og private madelskere. Endelig er Brian Mørk Hansen nomineret til Årets Ret 2024 af foreningen Danske Madanmeldere med retten morkler, porrer og grisetæer. Konkurrencen foregår på Hotel & Restaurantskolen, hvor vindere i flere kategorier kåres. www.soelleroed-kro.dk
Nu er det snart jul igen
Torvehallerne ved Nørreport lægger så småt an til julen med forskellige tiltag, fortæller marketingkoordinator Amanda Lillegaard Nielsen. Med spørgsmålet ”Er du klar til en mundfuld, så englene synger?” inviteres til gastronomisk julemarked 16. november på Torvepladsen. Her tør man godt love, at julesokken kommer til at bugne med alt, hvad hjertet begærer. Dagen efter, 17. november, byder Torvehallerne desuden velkommen til Danmarksmesterskabet i gløgg. Her kan man få varmet krop og sind, når der inviteres til det uofficielle mesterskab i den traditionelle juledrik. Passionerede gløgg-o-loger og glade amatører står bag de glohede gløgg-gryder, når der brygges efter alle kunstens regler. www.torvehallernekbh.dk
Pluk æbler i slotsparken
Nu er pluk selv-sæsonen for æbler atter i gang på Frydenlund Slot i Vedbæk. Oktober ud i weekender og i efterårsferien holder man åbent kl. 10-16. Det er gratis at komme ind på området, hvor der er park og en lille shop. Æblerne, man selv plukker, betaler man 24 kr. pr. kg for. Det er også muligt at købe kaffe og æblekage samt tage specialiteter som cider, brændevin, gin og marmelade lavet på egne æbler og pærer med hjem. www.frydenlundslot.dk
Folkekøkken på torsdage
Tag familie og naboer under armen og kom til fællesspisning på Esrum Kloster & Møllegård. Torsdage i efteråret inviterer Møllecafeen på Esrum Møllegård ved siden af klostret til folkekøkken, hvor kokke og STU-elever (særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse) står bag menuen, som serveres i tidsrummet kl. 18.30-20 på dagene 3.oktober og 7.november. Priser for voksne er 135 kr., mens børn slipper med 80 kr. Menu til september og oktober ligger fast: Til september får man serveret svinekød i kål med rodfrugter og dessert bagefter. Menuen i oktober står på vegetarisk Shepherds pie og lidt sødt til ganen. Billetter købes på forhånd. www.esrum.dk www.billetto.dk
Smagning hos vinbønder
Første weekend i november er der vinsmagning i stor skala i Byens Hus på Hellerupvej 24. Ved vinsmagningen kommer vinbønder fra Kobajs platform til byen, og så er der mulighed for at finde favoritter til vinkælder eller vinkøleskab. 175 forskellige vine vil blive proppet op til smagning. Der er mulighed for at få en snak med bønderne og høre, hvordan de producerer deres vine for at få det maksimale ud af druerne. 1.-2- november kommer 30 vinbønder fra hele verden og blandt smagsprøverne vil være Champagne, Barolo, Brunello, Bourgogne, Amarone og Ribera. Kobaj.dk forbinder forbrugere direkte med 350 vinproducenter verden rundt. Forbrugeren sparer 20-40 procent i forhold til almindelig vinhandel. Bønderne tjener mere på konceptet og tager sig af udgifter til fragt, told ogmoms. www.kobaj.dkwww.billetsalg.dk
Fransk til hverdagspriser
17.september åbner den nye restaurant La Table på Skovridderkroen i Charlottenlund. Bag spisestedet i restaurerede lokaler med terrasse til 100 gæster står erfarne kræfter fra Copenhagen Concepts (Mash, Levi, Sommelier m.fl.). La Table lægger sig op ad tendensen med prisvenlige koncepter, som serverer franske madklassikere til overkommelige hverdagspriser. Som for eksempel rørt tatar med salat til 68 kr., Moules marinéres til 79 kr., Steak Frites til 168 kr., seks østers til 159 kr. og Creme Brulee til 56 kr. Det prisvenlige segment, som La Table lægger sig i slipstrømmen af, har rødder tilbage til 1800-tallets Frankrig, hvor der opstod mange bistroer, brasserier og bouillons, som serverede solid mad til menigmand. Vin i karafler sælges således til 68 kr. for 25 cl og op til 190 kr. for 75 cl. Åbningstider er kl. 11.30 til 22 hele ugen. www.latable.dk