What’s up kultur februar 2024

Italienske drømmebiler

Frem til 17. marts kan man nyde særudstillingen “Maserati – passion og fuldblod” på Sommer Automobile Museum i Nærum. Der vises nyere og ældre modeller samlet af tidligere Volvo-forhandler Ole Sommer samt Maserati-modeller udlånt af andre samlere og museer. I 1959 søsatte nu afdøde Ole Sommer sin drøm om at skabe et automobilmuseum, og det skete med købet af hans første historiske bil. I en årrække derefter blev de første biler udlånt til forskellige danske museer. I 1980 blev de ældre biler fortrinsvis af mærkerne Volvo og Jaguar samlet over bilforretningen i Nærum og i 2004 flyttet til en nybygget tre etagers museumsbygning på Nærum Hovedgade 3. Museets åbningstider er onsdag kl. 18-21 og søndag kl. 14-17. Entre koster 50 kr. www.sommerautomobilemuseum.dk

Museumshjælp til unge

I en fælles front mod den udbredte mistrivsel blandt danske unge igangsætter fem danske kunstmuseer – heriblandt Nivaagaard – i år en række indsatser for at styrke unges trivsel. Målgruppen er især 6. klasser, som kunstmuseerne og forskere fra Aalborg Universitet skal udvikle formidlingsmetoder til. Det sker med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens pulje til udvikling af bæredygtige initiativer på museer. Projektet sigter imod at lære af unge og integrere deres perspektiver i udviklingen af workshops og ungefællesskaber på kunstmuseerne. Om projektet siger Nivaagaards direktør Andrea Rygg Karberg: ”Vi skylder en hel ungdomsårgang at finde veje til øget trivsel, og museerne er klar til at være del af løsningen. Vi ser frem til at gøre en indsats”. www.nivaagaard.dk

Gang i Frilandsmuseet

Frilandsmuseet har flere nyheder på programmet det kommende forår og sommer. 23. marts-1. april skrues op for påsketraditionerne, så børn og voksne kan møde påskeharen, lave påskepynt, hoppe på påskepyntet forhindringsbane og meget mere. 29. juni-13. juli får museets svenske gårde besøg af Astrid Lindgrens klassiske gavtyv Emil og andre figurer fra Lønneberg til teater for hele familien. Der vil desuden være ræs på kæpheste i smålandsbakkerne, snitteværksted, papirblomstværksted og meget mere. 14. juli holder Frilandsmuseet åbningsfest i den nye Frøsnapperlandsby, som vil være åben året rundt i museets åbningstid. 15.juli-4. august er der frøsnapperfestival med cirkus, boder, æblerov og hop amok m.m. i Ole Lund Kirkegaards klassiske børneunivers med Otto, Ivan, Lille Virgil m.fl. www.natmus.dk

Byens betændte bagside

Københavns kriminelle underverden belyses ved et foredrag med tre senior politibetjente, som samlet har arbejdet 70 år i frontlinjen. 25. februar i Imperial Bio fortæller Bjarne Christensen, Flemming Sloth Andersen og René Dahl Andersen om nogle af de mest afgørende episoder i deres respektive karrierer som betjente. Bjarne var gadegeneral og gik forrest, når Christiania skulle ryddes. Flemming var den betjent, der blev synonym med 18.maj-urolighederne på Nørrebro i 1993, og René var narkobetjenten, der arbejdede undercover og siden blev fyret. Nu fortæller de tre hver for sig, og publikum kan derefter stille spørgsmål. Priser fra 299-379 kr. www.tikko.dk

Odense er et must visit

Det amerikanske magasin Forbes fremhæver Odense som en turistattraktion, man ikke bør gå glip af i 2024. Det er byens kulturhistorie og den kommende 110 km lydvandring ”Carl Nielsen Camino”, som udspringer af byens historiske bymidte og snor sig gennem gader og parker. Dele af ruten kan allerede opleves nu i den centrale del af Odense, mens den samlede vandretur på tværs af Fyn først står færdig til sommer. De seneste år er der kommet stigende udenlandsk fokus på Odense som turistdestination for både danske og udenlandske turister.  Foruden ruten fremhæver Forbes Odense som H.C. Andersens fødeby, hvor det nye H.C. Andersens Hus fremhæves som et sted, hvor eventyr bringes til live. www.carlnielsencamino.dk

At tage kontrol over AI

Kultur- og kommunikationsekspert Christian Haves bog om kunstig intelligens fra 2023 er udkommet på engelsk. ”Kunstig intelligens – Kunstens storhed eller fald” blev i en anmeldelse kaldt ”et must for enhver, der ikke vil gå ned på teknologiske udfordringer”. Siden udgivelsen af Christian Have debatteret bogens tematikker og holdt foredrag om dem blandt andet på Folkemødet og i Rotary Danmark. Muusmann Forlag har udsendt den engelske udgave i fysisk form og som e-bog med henblik på et internationalt publikum under titlen: ”Artificial Intelligence: The Blossoming or Withering of Art”. Haves syn på AI kan blandt andet opsummeres på følgende måde: ”Vi bør hverken bekæmpe, ignorere eller flygte fra AI men forstå fænomenet og bevare kontrollen”. Bogen fås for 178 kr. www.muusmann-forlag.dk