What’s up gastronomi januar

Spis med Steffensen

29. januar klokken 18.30-21.30 holder Meyers Spisehus på Handelspladsen i Lyngby endnu et samtalekøkken. Her interviewer firmaets chef Claus Meyer journalist, radio- og tv-vært Mads Steffensen indenfor til samtale. Siden 2010 har det været en tradition, at Claus Meyer inviterer kulturpersonligheder, han beundrer, indenfor til en aften, hvor samtalen slippes løs foran et sultent publikum. Og ikke to aftener har hidtil været ens. I samråd med gæsten tilberedes en fire-retters menu, som er inklusive i den forudbestilte billet til 385 kr.

Ønsker kødforbrug ned

Knap to ud af fem danskere mener, at afgifter på fødevarer bør afspejle produkternes klimaaftryk. Det vil navnlig gøre kød dyrere, understreger en undersøgelse fra Coop i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening. Syv ud af ti danskere spiser kød til de fleste måltider. Andelen faldt dog til 77 procent i 2019. I august 2023 svarede en femtedel, at de spiste fleksitarisk (både kød og vegetarisk), pescetarisk (med fisk), vegetarisk eller vegansk (uden noget fra dyr). Det er den højeste andel på fire år. Mere end to ud af fem ønsker kødforbruget ned, og 43 procent mener, at det samlede kødforbrug i Danmark bør reduceres. Og 79 procent synes, det er forbrugernes eget ansvar.

Fremtidens kokke in spe?

Hotel- og Restaurantskolen i Valby holder infodag, infomiddag og åbent hus for – måske – kommende elever, som overvejer en uddannelse inden for de fag, skolen udbyder. 20. januar er infodag, hvor der gives en smagsprøve på forskellige uddannelser og snak med elever, lærere og studievejleder. Ved en infomiddag 31. januar kl. 18 serveres menu på skolens restaurant ”Spisehuset”, og imens fortælles om uddannelserne. 7. februar inviteres til Åbent Hus med velkomst af skolens direktør, efterfulgt af rundvisninger, som ledere og undervisere står for. Derved kan man se og høre om netop den uddannelse, som er relevant for en selv. Alle arrangementer kræver tilmelding.

Regler tegner katastrofalt

Hvordan reglerne for udeservering i København kommer til at se ud, er der stadig uvished om. Horesta, som er hoteller og restauranters interesseorganisation, finder ligefrem et af forslagene til regler katastrofalt. Selv om udeservering – måske qua årstiden – ikke længere er på alles læber, lever forslaget om at lukke udeserveringen i København klokken 22 fortsat. Og det er stadig uvist, hvilken model Borgerrepræsentationen vedtager. Hvis udeserveringen begrænses mellem søndag og torsdag i Middelalderbyen og på Indre Nørrebro kan det få alvorlige konsekvenser for den dynamiske hovedstad. Så vil især sommerturisterne søge mod andre storbyer, mener Horesta.

Gulerod som superfood

32 gram gulerod – svarende til to små gulerødder – er ifølge forskere på Syddansk Universitet nok til at nedsætte risikoen for kræft. Det er især tarmkræft og lungekræft men muligvis også leukæmi og kræft i bugspytkirtlen, som gulerødder kan forebygge. Et befolkningsstudie viser at de, som spiser gulerødder dagligt, har 17 procent mindre risiko for at udvikle kræft i tarmen. Det fortæller Morten Kobæk Larsen, som er lektor på Det Biomedicinske Laboratorium og Den Kirurgiske Forskningsenhed på SDU. I forsøget blev der taget blodprøver af personer, som drak gulerodsjuice og nogen, som ikke gjorde. Resultaterne peger på, at stofferne falcarinol og falcarindiol i gulerødder hæmmer betændelse og forebygger tarmkræft.