What’s up Gastro december 2023

Restkød til danskerne

Et spisekammer fyldt til randen med Danmarkshistorie. Sådan beskriver Kulturmuseet i Vejle sin udstilling om mad, som kan opleves frem til 5. maj 2024. Fortællingen starter for 6000 år siden, da danskerne blev bønder, og fortsætter til i dag, hvor Danmark er det mest intensivt dyrkede land i Europa. Der fortælles om 1900-tallets eksporteventyr af bacon til England, så vi selv måtte spise resten af grisen. Andre nedslag i madens historie er stenalderen, hvor skove blev ryddet til fordel for korndyrkning, og middelalderen hvor sild blev en vigtig føde- og handelsvare. Til sidst spørges, hvad vi skal spise i fremtiden, og hvordan det vil påvirke vores hverdag og verden omkring os. Adgangen er gratis.

Avocado om morgenen

Nordjyderne spiser mest lasagne, og deres livret er stjerneskud! Østdanskere i København og Nordsjælland går derimod efter sushi og tapas. Nord for København drikkes 50 procent mere vin end i andre landsdele, og i storbyerne spises mest avocado til morgenmad. I Østdanmark spises morgenæg og salat og pitabrød til frokost. I Vestjylland har man en forkærlighed for tarteletter til aftensmad og rugbrød til frokost. Nordsjællænderne er bedst til formiddagskaffe, mens vestjyderne drikker aftenkaffe. Disse underholdende, regionale forskelle står at læse i Coops mad-o-meter.

Marked med lækkerier

Det traditionsrige julemarked på Højbro Plads tilbyder stande og boder, hvor publikum kan smage og købe alskens julespecialiteter. Det er blandt andet pølser på grill, hjemmebagte æbleskiver, brændte mandler, gløgg, kakao med flødeskum, punch af æblesaft, nelliker, anis og appelsin, danske egnsretter, risalamande, økologiske delikatesser og gourmetburgere. Gå samtidig på julegavejagt i de pyntede hytter med glaskunst, papirklip, uldsokker og bæredygtigt strik.

Spis frokost på skibet

Judie hedder et nyt restaurantskib med frokostservering på øverste dæk onsdag-søndag. Bag den flydende restaurant står Marc van Hauen, Frede Madsen og Chris Franklin Gammelgaard Andersen. De to førstnævnte har i et års tid drevet vinbaren Janice på Vesterbro men drømte om at få en klassisk frokostrestaurant. Derfor gik de sammen med Chris Franklin Gammelgaard Andersen, som tidligere har vundet DM i smørrebrød, om at åbne i Nyhavn 26. Indretningen er nordisk med lyse træmøbler. Her laves mad fra bunden i form af madder med et personligt touch. Det kan være rejer med sichuanpeber, rød, karry og roastbeef af culotte. Priserne begynder ved 95 kr.

Fisk fanget med garn

Anna Kirstine Borg har skiftet hverdagen som designer af kjoler, tasker og kostumer ud med livet som indehaver af fiskefirmaet Annas Fiskekasser. Firmaet sælger online og sender flamingokasser med enkeltfrosne fisk ud til kunderne med post. Fiskekasserne indeholder skånsomt fanget fisk og skaldyr uden brug af trawl. Anna Kirstine Borg kommer oprindeligt fra Thy, hvor en gren af hendes familie var i fiskebranchen i Hanstholm. Fiskene fileterer, hakker og pakker hun selv på lageret i Skovlunde. De fisk, abonnenter kan købe, er fanget af kystfiskere ved såkaldt passivt fiskeri med garn, mens taskekrabber fanges i ruser. En basiskasse med 800 gram færøsk laks, 600 gram fileter og 1 kg fiskekars fås for 590 kr., mens 1 kg kammuslinger koster 345 kr.

Grisens liv er vigtigst

Det er vigtigt, at en gris har haft et godt liv, hvis forbrugerne skal betale mere for kødet. Det skriver dagligvarehandelen.dk: Tre ud af fire danskere er villige til at betale mere for svinekødet, hvis det er bæredygtigt med bedre dyrevelfærd, lavere klimaaftryk, mindre brug af antibiotika, sygdomsfrit og ikke fodret med soya, som belaster klimaet. Men det er ikke klimaet, forbrugerne vægter højest, skriver magasinet, som refererer til en forbrugerundersøgelse i Storbritannien og Kina. Her svarer forbrugerne, at det er vigtigere for dem, at grisene har haft det godt, end at produktionen er klimavenlig. Og sådan ser mange forbrugere i Danmark også på det, når de skal vælge et stykke kød til aftensmaden ude i supermarkedet. Mange føler, at de i højere grad kan gøre noget for den enkelte gris, mens klimaaftrykket er mindre direkte. www.dagligvarehandelen.dk