What’s up gastro juni 2023

What’s up gastro juni 2023

Stegt flæsk, populære rodfrugter, mindre madspild, Danmarks største vingård til salg og færre børn i køkkenet. Nyhederne på gastronomifronten er mange.

Flæsk og drag-banko

Meyers Spisehus på Handelspladsen 10 i Lyngby tilbyder meget andet end mad. Således står restauranten bag gratis morgenløb, som efterfølges af lune boller, kold æblemost og varm kaffe til løberne. Næste løb er 21. juni kl. 7.30 og en time frem. 27. august kl. 17-21 tilbyder spisehuset drag-banko med Miss OTB, hvor billetter inklusiv servering af stegt flæsk med persillesovs koster 345 kr. og bestilles på forhånd. Miss OTB er drag-queen og diva til fingerspidserne og leder et brag af et bankoshow, hvor drikkevarer kan købes under vejs.

Vi elsker gulerødder

Danskernes appetit på rodfrugter vokser og vokser især for de 55-74-årige. Salget er næsten fordoblet mellem 2002 og 2021, og det er især de 55-74-årige, som går efter gulerødder (som udgør 85 procent af rodfrugtsalget), rødbede (også syltede) knoldselleri, pastinak, persillerod, jordskokker m.fl. Salget af rodfrugter er størst i januar, hvor der sælges 1,8 gange så mange som i juni, hvor de udkonkurreres af salat, tomater, agurk m.m. Danskere under 35 år er mindst glade for rødbeder. Det er færre end én ud af 50 i den aldersgruppe, som på en almindelig dag spiser rødbeder, mens 3,3 procent af de 35-54-årige spiser dem hver dag. Særligt nordsjællændere og fynboer er glade for den røde rodfrugt.

Madspildet skal ned

Scandic er gået i gang med at bekæmpe madspild på hotelkædens 30 restauranter. For at opnå det er der investeret millioner af kr. i ny teknologi. Danmarks største hotelkæde har indarbejdet et madspildsværktøj, og indsatsen er led i hotelkædens mål om at mindske spildet med 25 procent frem mod 2025 sammenlignet med 2019. Den nye teknologi måler automatisk det samlede madspild for hvert enkelt hotel og holder det op mod antallet af gæster. Derved kan måles og indsamles værdifulde data, som eksempelvis CO2-aftrykket på tværs af hotellerne. At reducere mad der smides i skraldespanden, er ikke nyt for Scandic. I 2017-2022 samarbejdede kæden med madspildsappen Too Good To Go, hvilket har reddet 100.000 måltider.

Vil du være vinbonde?

Landets største vingård ”Dyrehøj”, som ligger på den solrige halvø Røsnæs nord for Kalundborg, kan nu erhverves for den, som har pengene og går og drømmer om at blive selvstændig vinbonde. Gården er sat til salg for 39 millioner kr. hos ejendomsmægler Poul Erik Bech. Med i udbudsprisen følger 53, 5 hektar (535.400 m2) landbrugsjord med vinmarker, mulighed for jagt og i alt ni bygninger. De rummer blandt andet 310 m2 beboelse samt vinproduktion, vinbutik og vinbar. Gården er bygget i 1917 og er de senere år steget gevaldigt i pris: Historikken viser en salgspris på knap 3,6 millioner kr. i 1998, på 15 millioner kr. i 2007 og altså mere end det dobbelte i dag.

Børnefri madlavning

Færre børn er med i køkkenet, når der skal steges, koges og bages. Det sker kun i hver tiende børnefamilie på hverdage, selv om over halvdelen af danske børn gerne vil lave mad derhjemme. I følge madkulturen.dk kan det på sigt være problematisk for vores madkultur, at der ikke er tid til små og halvstores medvirken i madlavningen. Samtidig har madkundskab i grundskolen trange kår, da der mangler tid og uddannede lærere i faget. Men da madkultur og evner i et køkken bliver grundlagt i barndommen, er det vigtigt, at næste generation lærer at lave mad såvel hjemme som i skolen.

Træning og en lille én

Gæster på Rungstedgård, Rungsted Strandvej 107, kan kombinere et professionelt møde eller konference med ”det lille ekstra”, som hotellet kalder det. Mulighederne er blandt andet oplevelser, som kan styrke relationerne i teamet med aktiviteter som: Drinks & Drager, Bikes & Beers og Blixen & Bobler. Det kan også være andre gøremål under åben himmel, som kan udføres i en pause i dagens program som eksempelvis træning morgen og aften med professionelle instruktører, som også er uddannet kostvejledere. Fitnessarealer ude og inde kan desuden benyttes på egen hånd uden træner.