What’s up kultur maj 2023

What’s Up kultur maj 2023

Kunst, koncert, cirkus, film og festival. Der er nok at deltage i denne forsommer.

Erró`s islandske livsværk

Frem til september kan udstillingen ”The Power of Images” med værker af den 90-årige islandske kunstner Erró ses på Aros i Aarhus. Udstillingen er den hidtil største retrospektive udstilling i Danmark med den internationalt anerkendte kunstner, der kan kaldes faderen til den malede collage. Det er en refleksion over Errò`s livsværk, og hvordan han gennem sin mere end 70 år lange karriere har sat sit præg på europæisk avantgarde i 1950´erne og 60´erne. Han var del af Proto-Pop og Pop Art-bølgen med inspiration fra U.S.A. og Frankrig, og hans kunst giver stadig stof til eftertanke på tværs af generationer. Udstillingen er baseret på værkerne fra en kunstdonation til Reykjavik by, der i dag består af næsten 4.000 værker. Udstillingen er blevet til i samarbejde med Reykjavik Art Museum.

Kan ikke undvære hinanden

15. juni har animationsfilmen ”Shabholm” premiere i biograferne. Hovedrollen er Hassan, som er træt af Danmark, hvor han ofte bliver diskrimineret. Da han hører, at en oliesheik har købt Bornholm og forvandlet øen til et mellemøstligt ferieparadis kun for udlændinge, tager han straks derover. Det er en provokerende og selvironisk fortælling om fællesskab, mangfoldighed og os-og-dem-opdelinger. ”Shabholm” er skrevet, instrueret og animeret af det kreative kollektiv Gigi, som tilbyder gensyn med karaktererne Ali, Ahmed, Abdi med flere fra hans debutfilm ”Blokhavn”. Der er tale om samfundskritisk satire om danskhed og indvandrere, som ønsker at nedbryde skel og kløfter gennem humor og provokation, og belyse hvorfor etnisk-danskere og nydanskere ikke kan undvære hinanden.

Festival ved Egeskov Slot

8. juni og to dage frem slår Heartland-festivalen dørene op i Egeskov slotspark ved Kværndrup på Midtfyn, hvor man første gang kunne være med i 2016. Her kan man opleve topnavne fra hele verden inden for festivalens fire programsøjler med tidens mest moderne og banebrydende kunstnere: Musik, samtidskunst, mad og livesamtaler. Blandt årets hovednavne finder man også klassikere som Robbie Williams, Sting, The Minds of 99, The Cardigans og sågar 82-årige Sergio Mendes fra Brasilien samt navne som Bret Easton Ellis, der skrev bestselleren ”American Psyco” i 1991. Programmet er stort, men flere navne og programpunkter vil blive offentliggjort løbende. Partoutbillet til hele festivalen koster 2.540 kr. plus gebyr, mens en endagsbillet koster 1.240 kr. plus gebyr.

Ukendt Mozart-koncert

2. juli kl. 16 kan publikum se frem til en eftermiddag med mange musikalske højdepunkter i Tivolis Koncertsal. Danmarks Underholdningsorkester præsenterer en dansk førsteopførelse af et ”nyt” Mozartværk i selskab med to af morgendagens stjerner inden for klassisk musik. Det er den danske sopran Clara Cecilie Thomsen og den tyske cellist Gabriel Schwabe. Der vil være et alsidigt program med musik af blandt andet Beethoven og Mahler samt uropførelsen af Mozarts cellokoncert, som ikke er hørt før. Beethovens legendariske ”Leonora Ouverture 3” dirigeres af Adam Fischer, som har et særligt greb om denne komponist. Efter pausen kan publikum nyde Mahlers 4. symfoni, hvor Clara Cecilie Thomsen er solist i symfoniens sidste sats.

Feel-good-drama i 2024

Glæd dig allerede nu til premieren på det romantiske feel-good-drama ”Rom” begyndelsen af 2024. I hovedrollerne ses Bodil Jørgensen og Kristian Halken, som tidligere har spillet over for hinanden i ”Badehotellet” på TV2. Nu er de ægteparret Gerda og Kristoffer og spiller sammen med svenske Rolf Lassgård, som også har en bærende rolle. Niclas Bendixen er instruktør, og optagelserne er netop begyndt på location i den italienske hovedstad. Plottet er en både morsom og livsbekræftende kærlighedsfortælling om at gå på opdagelse i hinanden og sig selv igen. Handlingen er i korte træk, at Gerda og Kristoffer er taget på forlænget weekend til Rom for at fejre bryllupsdag i byen, hvor Gerda som ung gik på kunstskole. Men turen går ikke som forventet, da Gerda møder sin gamle lærer og flamme.

Børnecirkus spiller igen

DR Big Band og Muskelsvindfonden præsenterer denne sommer Cirkus Summarum ”Den magiske juvel”. Ramasjang-favoritterne Onkel Reje, Motor Mille, Hr. Skæg og Silja vender tilbage til manegen til en cirkusforestilling med magi, musik og mangfoldighed. I år flankeres de af musicalstjernen Pelle Emil Hebsgaard i rollen som Kommunemanden. Cirkus Summarum kan opleves fra 22. juni på Marbækvej 5 ved Harrestrup Ådal i Ballerup, og 19. juli fortsætter løjerne i Aarhus. Hele overskuddet går til Muskelsvindfonden. Forestillingen er instrueret af Thomas Agerholm, og Jacob Riising er kunstnerisk konsulent. Uden for teltet diskes op med aktiviteter for store og små: Man kan hygge i krea-teltet, klæde sig i disco, dyrke yoga og deltage i skattejagt.