What’s up gastronomi maj 2023

What’s up gastronomi maj 2023

Delikatesser fra lokale producenter, mindre kød og gin på vilde blomster. Der er lækkerier på madfronten og kurser til sommerferien.

Gin på haveblomster

Ginfirmaet Hendrick´s lancerer en ny Flora Adora-gin med blomsterfusion. Der er tale om en limited edition skabt af masterdestiller Lesley Gracie i hendes destilleri i Girvan i Skotland. Den nye gin til 395 kr. for 70 cl er fra hendes Cabinet of Curiosities – et skabt fyldt med kuriøse eksperimenter. Inspirationen til Flora Adora kommer fra det frodige blomsterhav, der omkranser Hendricks Gin Palace, og det appellerer til Lesley Gracies næse og kemibaggrund. Hun har fremtryllet essensen af havens vilde blomster med 11 botaniske ingredienser foruden ginens kerne af enebær og koriander. Med respekt for havens økosystem og for at værne om biodiversiteten høstes kun blomster, når sommerfugle og bier har fået deres andel.

Ny gårdbutik på slot

Frydenlund Slot i Trørød åbnede i marts en ny klassisk indrettet gårdbutik med salg af produkter af egne råvarer som eksempelvis æblecidereddike, pæremost og honning i tidsrummet kl. 8-18. Frydenlund Slot på Frydenlunds Allé 23B blev opført i 1669 og udvidet i 1722-23, og der har altid været dyrket frugt som æbler og pærer på jorderne. Stedet var Dronning Caroline Mathildes lystejendom, hvilket dog fik en brat afslutning i 1772 efter affæren med kongens livlæge Struensee. Senere ejere har blandt andet været entertainer Victor Borge og erhvervsmanden Haldor Topsøe.

Pris blacklister kød

Prisstigninger på kød har fået hver fjerde dansker til at vælge kødet fra, når indkøbskurven skal fyldes. Pris er blevet den vigtigste årsag til at spise mindre eller slet intet kød, men klima og sundhed har også noget at sige. 2022 er indtil videre det år, hvor flest danskere har tre-seks kødfrie dage uden hverken kød, kødpålæg, fjerkræ eller fisk på tallerkenen. Samtidig er andelen, der spiser mindre end ét kødfrit måltid om ugen, på sit laveste med 57 procent – altså lidt over halvdelen af danskerne. Det skriver Coop Analyse i sin årlige vegetaranalyse. Mens en fjerdedel af de adspurgte angiver pris som grunden til at udelade kød, er der stadig 34 procent, som nævner klima, miljø og sundhed som grunde til at spise kød sjældnere. For første gang rangerer dyrevelfærd lavere end pris, når danskerne vælger kødet fra.

Delikatesser fra øen

Engang var det første, der poppede op, når man sagde Bornholm: Rundkirker og røgede sild. I dag forbindes øen især med diverse delikatesser. Man kan selv få smag for smagen hos Den Bornholmske Kjömmajn, der i Torvehallerne ved Nørreport forhandler nogle af øens ypperligste madvarer. Det er alt fra rapsolie, pasta, spegepølser, ost og sennep til kryddersild, lammekød, og marmelader – blandt andet en med økologisk havtorn. Til de stærkere varer hører vin, øl og snaps og så er der noget til den søde tand. Det hele kommer fra dedikerede producenter og er håndplukket af stadeholderne med bornholmske rødder.

Udeservering er ok

Fire ud af fem borgere i København er positivt stemte, når talen falder på udeservering, skriver Horesta, som er hotellers og restauranters interesseorganisation. 81 procent af københavnerne svarer, at udeservering er af det gode, mens seks procent er imod. Det er Horestas kommercielle direktør Jeppe Møller-Herskinds oplevelse, at en lille gruppe borgere i indre by har sat en dagsorden, som sender truende skyer ind over restauranter og cafeer i det centrale København ved for eksempel at foreslå, at al udeservering skal lukke kl. 22. Halvdelen af borgerne i undersøgelsen synes ikke, der er noget dårligt ved at bo i en by med udeserveringer, viser Megafon-undersøgelsen, som Horesta refererer til.

Madkursus i ferien

Suhrs Højskole på Pustervig 8 ved Kultorvet tilbyder to sommerkurser à én uges varighed, og prisen er 5.000 kr., hvis man overnatter derhjemme. ”Smag på havet” med start 25. juni lærer kursisterne at lave dansk, fransk og japansk mad med fisk, tang og skaldyr. Der vil være tangsafari ved Sjællands Odde, østerssmagning med bobler og besøg hos Havhøst, som dyrker muslinger og tang i Københavns havn. Kursisterne lærer at håndtere, tilsmage og bruge fisk og skaldyr i maden – med hjælp fra dygtige kokke. Kurset ”Verdenskøkken” er fra 2. juli og lærer kursisterne at lave blandt andet majstortillas, pizzabunde (ved kok Gorm Wisweh) og siciliansk is. Det vil være en kulinarisk rundtur til blandt andet Marokko og Japan, intro til nye teknikker, vinsmagning og frokost i byen under ledelse af Kirsten Høgh Fogt, forfatter til ”God mad let at lave”.