What’s up gastronomi april 2023

,

Inspirerende foredrag, sanketure og flere asiatiske restauranter er blandt aktiviteterne i april!

Klassiker til maden

Det sidste af en række klassikerforedrag kombineret med spisning foregår 20. april kl. 17-21 på Dyssegårds Bibliotek og henvender sig alene til voksne. Foredraget handler om den engelske skuespilforfatter og digter fra 1500-tallet William Shakespeare, hvis skuespil stadig taler til os i nutiden. Lise Lotte Frederiksen er cand.mag. i dansk, engelsk og teatervidenskab og vil fortælle om Shakespeare, hans verdensbillede samt myterne og mennesket bag forfatteren. Hun dykker særligt ned i værkerne Macbeth og The Tempest (Stormen), og værkerne kan bestilles hjem af biblioteket for dem, som vil læse dem på forhånd. Biblioteket byder på et glas vin, og maden til fællesspisningen for 95 kr. kommer fra Café Henning.

Find egne urter

Grøn Guide i Gentofte leder en sanketur ud i Ermelunden og området omkring Torsdals Mose 3. maj kl. 16-18. På turen gives introduktion til hvilke planter og urter, man trygt kan spise, og hvilke som smager godt. Man kan blive inspireret til selv at arbejde videre med Vild Mad-universet hjemme i køkkenet ved hjælp af bøger og Apps. Efter turen bydes på kaffe og te, og der er mulighed for at låne bøger om at sanke og lave retter med fangsten bagefter. Turen afgår fra Jægersborg Bibliotek med ankomst i god tid iført sko og overtøj til vejret og en kurv til fangsten.

Mælk blev upopulær

Mælkeforbruget er faldende, og det er gået stærkt de seneste år. På ti år er andelen af danskere, der drikker mælk gået ned fra fem til 3,5 ud af ti. Og det er særligt de unge, som før var de største mælkedrikkere, der siger nej tak til den protein- og kalkholdige drik. Det viser Coops Mad-O-meter. Minimælk overtog i 2007 førstepladsen som danskernes foretrukne fra letmælken, men siden 2010 er salget af samtlige mælketyper gået ned. Plantebaserede drikke fra havre, soja, mandel og ris er vokset til lidt over fire procent af det samlede salg og kan altså ikke forklare mælkesalgets tilbagegang. I 2009 drak 35 procent af danskerne mælk om morgenen mod nu kun 29 procent. Forbruget af mælk til frokost og aften er næsten halveret på 13 år. Mest markant har faldet været blandt de 15-34-årige. Mens 42 procent af de unge drak mælk i 2009, var det kun 28 procent 12 år senere. De 35-54-årige har også skruet ned, mens de 55-74-årige ligger stabilt med 28-29 procent mælkedrikkere.

Energitillæg ikke ok

Flere restauranter har lagt et energitillæg oven på regningen som konsekvens af energikrisen. Men Forbrugerombudsmanden ser mere restriktivt på brugen af tillæg end tidligere. I oktober meddelte Forbrugerombudsmanden, at brug af energitillæg var i orden på grund af den særlige situation med stigende energipriser og inflation. Men efter en dialog med Forbrugerombudsmanden om generelt at lægge tillæg på hotel- og restaurantpriser, er svaret til branchen, at der nu ses strengere på brugen af tillæg. Det oplyser Horesta, som er brancheorganisation for restaurant-, hotel- og turisterhvervet. Forbrugerombudsmanden indskærper, at der som udgangspunkt ikke længere må lægges på prisen til opvarmning og andet energiforbrug med mindre tillægget afspejler en helt særlig og midlertidig situation.

Stigning i elevtal

Mens landets erhvervsuddannelser over en bred kam kæmper mod faldende elevtal, havde Hotel- og Restaurantskolen i Valby efter nytår det største optag på otte år med en stigning på 30 procent. Elevoptaget på landets erhvervsskoler ramte i 2022 det laveste punkt i ti år. Men med 343 nystartede elever er Hotel- og Restaurantskolens optag på grundforløb 2 næsten en tredjedel større end året før. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning for at vende elevflugten, lyder det fra skolen, hvor man blandt andet kan blive kok, bager og tjener. Det er ellers længe gået den forkerte vej med færre optagne på erhvervsuddasnnelser, hvilket man også har mærket på Hotel- og Restaurantskolen. Frem mod 2019 mistede skolen 45 procent af sine elever gennem fald i søgning og frafald under vejs.

En asiatisk bølge

En ny kantonesisk restaurant med kinesisk mad fra øverste hylde er for nylig åbnet ved Kongens Nytorv 8 i København K. Goldfinch, som Will King-Smith står bag, er del af en asiatisk bølge med restauranter som Juju, JaTak, Kappo Ando og Propaganda. Restauranten har været to år under vejs med planer om servering af kantonesiske retter af høj kvalitet med de bedste råvarer. Et rødt neonskilt med en fugl leder ind til en baggård, hvor restauranten ligger tilbagetrukket fra gaden. Foruden et stort cocktailkort vil man kunne nyde dumplings, bao og Dan Dan-nudler og meget andet herinde.