What’s up kultur januar

Biografens mørke passer godt til vinterens mørkeste måned, men på de københavnske scener er der også alternativer.

Røvere igen igen

En uopslidelig evergreen. Det er og bliver ”Folk og røvere i Kardemommeby”, der får premiere som animationsfilm op til vinterferien 9. februar. Når filmen rammer biograferne, bliver det også et genhør med Halfdan Rasmussens klassikere ”Røvervise” og ”Papegøjen fra Amerika”, som han skrev til norske Thorbjørn Egners uopslidelige fortælling fra 1955 for børn og barnlige sjæle. I filmen ses de kære røvere Kasper, Jesper og Jonatan, tante Sofie, politimester Bastian m.fl. Historien er allerede en af dansk teaters mest sete forestillinger gennem tiden med tæt på en million solgte billetter. Filmen er instrueret af Rasmus A. Sivertsen, der stod bag animationsfilmen ”Hakkebakkeskoven”. Røvernes stemmer er indtalt af Niels Olsen, Jon Lange og Frederik Cilius.

Belastende samvær

Forestillingen ”The Humans” starter i disse dage op på Folketeatret i Nørregade. Det er en fortælling, der skildrer genkendelige familiedynamikker. Ikke mindst med alt det, der lurer under overfladen, når vi traditionen tro samles til højtider. Publikum møder en ret almindelig iransk-amerikansk familie. De ses ikke tit men samles til højtiden, hvor det åbenbares, hvor klaustrofobisk samværet i familiens ujævne gruppe er – uanset kærlighed og familiebånd. Meningen er, at de skal hygge sig. Men når forventninger, frustrationer og skuffelser sidder med ved bordet, skal der så lidt til, før tingene går skævt. The Humans er instrueret af Kim Bjarke, som også har oversat Stephen Karams manus. På scenen ses Ditte Hansen, Lars Brygmann, Marianne Høgsbro og Paw Henriksen.

Moderne paradoks

”Jolly Weltschmertz!” er en musikforestilling med sort humor om mennesket og verden i krise. Forestillingen åbnede for et år siden teatret Riddersalens kunstnerkabaret, og til foråret kan den opleves på ny på Frederiksberg. ”Jolly Weltschmertz!” er en livskraftig, musikalsk og æstetisk hyldest til det mirakuløse og besværlige menneskeliv med grundlæggende ensomhed i fællesskabet. Forestillingen handler også om paradokset i at være et moderne menneske med frihed, privilegier og gode muligheder, der alligevel kan følges af en smertefuld og kompliceret eksistens. Kunstnerkabareten, hvor publikum foråret igennem inviteres indenfor til teater, koncerter, oplæsninger og debatter, er samtidig blevet et nyt gå-ud-sted og beværtning på Allégade.

Ikke at passe ind

Hella Joofs længe ventede filmatisering af bestselleren ”Meter i sekundet” får premiere 2. februar med Sofie Torp og Thomas Hwan i hovedrollerne. Det er en moderne komedie om de tilhørsforhold og det fællesskab, man ser tydeligst, når man står udenfor og gerne vil ind. Handlingen er i korte træk, at Maries liv bliver vendt op og ned, da hun lidt modvilligt tager med fra København til Vestjylland, fordi hendes kæreste har fået stilling på en højskole. Han suges hurtigt ind i miljøet, hvorimod hun ikke føler, hun passer ind, og hvor hun oplever flytningen som et kulturchok. Men langsomt finder hun – via den brevkasse hun bestyrer – ud af at hun måske alligevel har noget at tilbyde det lille samfund.

Nonne der tvivler

Filmen ”Den store stilhed” har i disse dage premiere i biograferne. Det er et dansk drama instrueret af debutanten Katrine Brocks, som selv er vokset op i et kristent bofællesskab. Filmen er et intenst portræt af en ung kvinde, der i en katolsk klostertilværelse som nonne har valgt at vie sit liv til Gud på baggrund af en hemmelighed, hun forsøger at fortrænge. Da hendes utilpassede bror uventet dukker op, åbenbares den mørke hemmelighed, Alma har gjort alt for at skjule. Hun blev hjemsøgt at minder og tvivl og får pludseligt svært ved at mærke den Gud, som skulle frelse hende. ”Den store stilhed” fortæller om ansvar, skam, tilgivelse og familiens stærke bånd. I hovedrollen som Alma ses Kristine Kujath Thorp.

En fælles skæbne

Det stort anlagte romantiske drama ”Kysset” med Bille August som instruktør vises i biograferne fra 23. februar. Med Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, Rosalinde Mynster og David Dencik i de bærende roller handler filmen om gode mennesker på afveje, kærlighedens væsen og selvopofrelsens kunst. Handlingen foregår i 1913, hvor Første Verdenskrig truer i horisonten. Unge Anton Abildgaard er pligtopfyldende og ønsker at afslutte sin officersuddannelse med ære. Skæbnesvangert bliver det, da han inviteres til bal hos den lokale baron, hvis smukke datter – lam efter en rideulykke – forelsker sig i ham. Af medlidenhed spindes han ind i et net af løgne og løfter, som besegler parrets fælles skæbne. Imens rykker krigen nærmere.