What’s up – Lidt om alt

Universet, socialt udsatte, ny bydel og bevaringsværdige huse. Der er nok at interessere sig for her i årets mørkeste måned.

Ingels’ strandvejsvilla 

Arkitekt Bjarke Ingels har købt en 225 m2 villa på en knap 1.000 m2 grund på Strandvejen i Klampenborg. Prisen på villaen fra 1978 med glasfacader mod Øresund og i alt fem værelser kostede 32, 5 million kr., skriver boligmediet Boliga, som også kan oplyse, at huset senest blev handlet i 2014 for 5, 5 millioner kr. mindre. Bjarke Ingels, som står bag arkitektgruppen BIG, har i forvejen hjem flere steder i verden – blandt en penthouselejlighed i New York, en gammel færge i København og et hus i Barcelona – sammen med sin spanskfødte hustru, som er arkitekt og designer. BIG har kontorer i de samme byer samt i London og i den kinesiske storby Shenzhen.

Stjerneforsker fortæller

”Stjernestøv og planeter” hedder et foredrag 20. januar kl. 20-22 på Nørrebro Teater af professor, astronomi- og astrofysiker, forsker og forfatter Anja Cetti Andersen, som til daglig arbejder på Niels Bohr Instituttet under Københavns Universitet. Hun har på en snes år modtaget ikke færre end 15 priser for sin forståelige formidling af ganske komplekst stof om himmelrummet og det, der findes derude. Foredraget handler om universet og månen fra Big Bang til nu! Med indsigt og humor får publikum et overblik over begreber som solsystemet og de fjerneste galakser. Desuden bliver der tid til indblik i overraskende kendsgerninger, hårdføre konspirationsteorier samt viden om stjernestøv og planetdannelse. Billetpriser ligger på 269 og 344 kr.

Socialt udsat i storby

En byvandring med Gadens Stemmer i Indre by eller på Vesterbro eller Nørrebro er ingen almindelig tur, hvor man beundrer historiske bygninger. Det er en vandring med guidens historie om at være hjemløs, stofmisbruger, kriminel, prostitueret og på anden måde udsat i fokus. 20. januar kl. 17 kan man møde Phillip på Nørre Voldgade 76 og på gåturen høre hans personlige historie om at være adopteret, have en alkoholiseret far, være tidligere spilafhængig og kriminel. Dagen efter er der endnu en byvandring med guiden Jan med start på Rådhuspladsen kl. 11. Her fortælles om fjernelse fra hjemmet, anbringelser, fængselsophold, misbrug, kriminalitet og at være trækkerdreng og engageret i rockergrupper – og om først at se sin søn ni år efter hans fødsel! Ture varer halvanden time og koster 149 kr.

Cirkelhus snart fortid

Det såkaldte Format-projekt i Kokkedal er nået et skridt længere. Projektet, der omfatter hele Cirkelhus-grunden, skal udover boliger og butikker også rumme biograf, hotel og nye lokaler til Nordsjællands Grundskole & Gymnasium. I følge Fredensborg kommunes borgmester Thomas Lykke Pedersen er det godt nyt for Kokkedal at opnå et løft med lokale arbejdspladser og tidssvarende skole, som skal bo i midlertidige lokaler, imens Cirkelhuset fra 1970 jævnes med jorden og en ny skole opføres. I følge Lars Simonsen – formand for Plan-, Trafik- og Klimaudvalget – har området længe trængt til forandring med bymidte, liv og handel. Det kan ændre det faktum, at Fredensborg Kommune har et årligt handelsunderskud på 700 millioner kr., fordi borgerne kører andre steder hen for at købe ind. Af hensyn til trafikken indledes samarbejde med Hørsholm kommune om at udvikle Usserød Kongevej ved den nye bydel.

Gammelt skal bevares

Helsingør er en af de kommuner i landet med flest bevaringsværdige bygninger i by og på land. Bygninger er bevaringsværdige, når de har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter. Det kan både være boliger, boligområder og for eksempel gamle industrianlæg som området ved Hammermøllen og hallerne ved det tidligere Helsingør værft. Nu barsler Helsingør kommune med en såkaldt temalokalplan for bevaringsværdige bygninger. En del bygninger med høj bevaringsværdi er allerede sikret mod nedrivning og uhensigtsmæssig ombygning i bevarende lokalplaner. Men findes en sådan ikke, er de gamle bygninger ikke sikret tilstrækkeligt. Forslaget til temalokalplanen skal først i høring. Vedtages planen, må man ikke nedrive, ombygge eller på anden måde ændre bygningens ydre uden kommunens tilladelse. Almindelig vedligeholdelse kræver fortsat ingen tilladelse, hvis planen vedtages.

Foredrag om lyskunst

Copenhagen Light Festival løber af stablen igen til februar men denne gang i en energibesparende udgave, hvor hovedstadens gader forvandles til 30 stedspecifikke kunstværker. De præsenteres og forklares ved flere foredrag for FOF af Frederik Lindskov, som foruden at være cand.mag. i kunsthistorie og filosofi også er opfinder og konceptudvikler blandt andet med en permanent udstilling på Bernstorff Slot bag sig. Der er fastsat foredrag 5., 8. og 24. februar kl. 19-21 med mødested foran Skuespilhuset på Sankt Annæ Plads 36. Billetprisen er 150 kr.