What’s up Hellerup!

Kendt filmunivers, ny park og revitaliseret hotel, foredrag og længe efterspurgt mulighed for at købe legetøj. Hellerup byder på flere nyheder i december.

Tjenestepiger fra Skåne

Gentofte Kommune og dermed også Hellerup har en lang historie med tjenestefolk, hvoraf mange var svenske. Op gennem 1800-tallet og ind i 1900-tallet kom en stor gruppe fattige kvinder og mænd fra sydsvenske landdistrikter til Danmark i håb om en bedre fremtid. Mange af de unge kvinder endte som tjenestepiger i hovedstaden og Gentofte. Lokalarkivar og historiker Søren Stubkjær har i anledning af arkivets kvindehistoriske fokus forsket i de svenske tjenestepigers historie, som han vil give et indblik i 13. december kl. 16.30-18 på Gentofte Hovedbibliotek. For hvem var kvinderne, hvor mange af dem endte i Hellerup og Gentofte, og hvordan blev deres liv dér? Foredraget er gratis men kræver tilmelding.

Prøv Pixars univers af

Oplev videnskaben bag Pixars filmunivers, lover Experimentarium, der som de første i Europa præsenterer udstillingen ”The Science behind Pixar” frem til 10. april 2023. Der vil være mulighed for at prøve filmskabernes værktøjer og opleve hvordan kunst, teknologi og videnskab spiller sammen, når Pixar skaber sine animationsfilm. Børn fra otte år kan eksperimentere med filmskabernes værktøjer og blandt andet modellere en virtuel Pixar-robot med simple 3D-former og bringe Buzz Lightyear og andre karakterer fra film som Toy Story, Monsters Inc. og ”Inderst inde” til live. Udstillingen er lagt an som et underholdende og lærerigt kig ind i animationens verden. Rejseudstillingen er produceret af Museum of Science i Boston i samarbejde med Pixar. Entrepriser er 125 kr. for børn og 199 kr. for voksne.

Vildnis blev naturpark

Hellerups formentlig yngste park – som i høj grad kan besøges om vinteren – er Ryvangens Naturpark på Rymarksvej 123 med indkørsel fra Tuborgvej ved bus nr. 14´s endestation. Parken syd for Mindelunden var tidligere en del af Svanemøllens Kaserne og et gammelt øvelsesterræn med central sø, som i lang tid lå og forfaldt. I 1990´erne var stedet vildtvoksende med stier, graffiti på gamle militære bunkers, bakker, søer, hjemmebyggede huler og broer og rustne genstande rundt omkring. Området havde gennem tiden været tilholdssted for et blandet klientel, og det havde sat sit præg. Københavns Kommune renoverede parken med stier, bænke og grills og gav den fredede 12 hektarer store park sit nuværende navn.

Efterlyst butik er åbnet

Kundernes ønskeseddel til Hellerup Handelsstands formand Jørgen Simmelsgaard fra Kop & Kande efterspurgte en legetøjsforretning i byen, efter at Fætter BR i Hellerup lukkede for et par år siden. ”Den åbner jeg selv”, tænkte Jørgen Simmelsgaard. Han lukkede resolut den smørrebrødsforretning ved siden af den butik Kop & Kande på Strandvejen 157, han i nogle år har drevet – og åbnede Legekæden derinde i stedet sammen med sin hustru Ulla. Legetøjsbutikken er direkte forbundet med isenkræmmeren, og flere medarbejdere og juleassistance er for længst ansat. Modsat legetøjsbutikken Gyngehesten, som sælger trælegetøj m.m. på Margrethevej i Hellerup, er Legekæden en mere allround-legetøjsbutik, som også sælger spil til voksne.

”Nyt” hotel åbner snart

Går alt vel, åbner Hellerup Park Hotel i en ny udgave med 80 revitaliserede værelser og helt nye og anderledes indmad efter nytår. Hotellet lægger sidste hånd på en total transformation med hjælp fra en kendt hoteldesigner, som også havde fingre med i spillet på hotellerne Nimb og Sankt Petri i København. Alt er revet ud ind til murene, og de før 71 værelser er blevet til ni mere, inklusive to store lejligheder. I spidsen står den nye direktør og tidligere landsholdsspiller Michael Gravgaard, som har en bachelor i økonomi, er medaktionær og har erfaring med byggeri og byggestyring, skriver Ejendomswatch.dk Ejendommen, som Hellerup Park Hotel ligger i, er ejet af Mikael Goldschmidt, som også ejer Kokkedal Slot og isenkræmmerkæden Imerco. For to år siden fik driftsselskabet Hellerup Park Hotel 2021 Aps en 30-årig lejekontrakt på ejendommen.

Få nye klimavenlige råd

På Gentofte Hovedbibliotek på Ahlmanns Allé 6 gives der fra 21. december kl. 10-12 og øvrige onsdage i ulige uger klimavenlige råd gratis og til alle – uden at tilmelding er nødvendig. Der vil være inspiration til at spise klimavenligt, transportere sig grønnere og spare energi i hjemmet. Her op til jul og efter nytår gives også råd om affaldssortering, mere genbrug og hvordan der til foråret skabes en have, som summer af liv. På lige uger holdes et tilsvarende arrangement på Gentoftegades Bibliotek, Gentoftegade 45.