What’s up kultur december

Kendte musicals og en børneteaterklassiker, punkrock og eksperimenterende kunst. December byder på kultur, som ikke har med jul at gøre!

Ny runde for kultmusical

Det Kongelige Teater har sat Leonard Bernsteins musicalklassiker West Side Story op på Operaen med Thomas Bendixen som instruktør. På scenen frem til 28. december er over 30 syngende og dansende akkompagneret af Det Kongelige Kapel. Den unge prisbelønnede performer Søren Torpegaard Lund spiller Tony, mens det norske musicaltalent Astrid Giske har rollen som Maria. Desuden er Julie Steincke Anita, og blandt de øvrige medvirkende er Peter Oliver Hansen, Josephine Raahauge og Steen Stig Lommer. Shakespeares tragiske kærlighedshistorie om Romeo og Julie inspirerede i sin tid Bernstein og tekstforfatter Stephen Sondheim til de to elskende og to rivaliserende bander i 1950´ernes New York. West Side Story indeholder både symfoniske klange og jazzede, latinamerikanske rytmer. Blandt de ikoniske numre fra forestillingen er ”America”, ”I Feel Pretty” og ”Maria”. Billetpriser: 155-645 kr.

Find events i en ny app

Events inden for kulturen i Lyngby-Taarbæk kan nu annonceres via en app. Kommunen har indgået samarbejde med Wonderful Copenhagen, VisitLyngby og kultur- og eventguiden Gogoo om en ny app, som giver brugerne overblik over kulturelle arrangementer i nærheden og landsdækkende. Et bredt udbud samles, så brugerne på ét sted kan finde oplevelser, der passer til den enkelte, og app`en fungerer dermed som personlig eventguide. Gogoo kan downloades i App Store og Google Play. I forbindelse med samarbejdet er der udviklet et specielt site for Lyngby-Taarbæk, hvor borgere og turister får let og overskuelig adgang til information om kulturelle begivenheder i lokalområdet. Byens aktører kan gratis oprette deres events, som dog ikke må have kommercielt indhold.  Der kan oprettes via Gogoo eller Kultunaut.

Keltisk punk fra U.S.A.

Dropkick Murphys er et keltisk punkband formet i 1996 i det irsk-katolske arbejderklasseområde i Quincy i det sydlige Boston på U.S.A.´s østkyst. Musikken er en blanding af punkrock og irsk folkemusik blandt andet med inspiration fra The Clash og Little Fingers. Bandet kommer til Falkonersalen på Frederiksberg 28. januar kl. 19, hvortil billetter kan købes for 445 kr. Dropkick Murphys siger selv, at de er sat i verden for at spille musik, som får menneskers smerte til at forsvinde. Det sker blandt andet med det nye album ”Turn up that Dial”. Bandet sparker døren ind med albummet, der ”rammer dig i fjæset”. Medlemmer er blandt andre Al Barr, Ken Casey og James Kynch.

Ført sammen af skæbnen

Det Ny Teater lancerer endnu en kendt musical, som vises fra 9. februar-7. maj 2023. Miss Saigon fik premiere i London i 1989 og to år senere på Broadway i New York. Det er blevet en moderne klassiker af ophavsmændene til Les Miserables med musik af Claude-Michel Schönberg og tekster af Alain Boublil og Richard Maltby Jr. Musicalen er baseret på temaet fra Puccinis opera Madame Butterfly fra 1904, der også handler om en asiatisk kvinde forladt af sin amerikanske mand. Miss Saigon foregår i 1975 få dage før Vietnam-krigens afslutning, hvor en amerikansk marinesoldat og en 17-årig sydvietnamesisk pige bliver stormende forelskede. I krigens kaos bliver de skilt fra hinanden, men skæbnen fører dem sammen igen. Billetpriser ligger på 244-652 kr., og spilletiden er knap tre timer.

Kære røvere går igen

Frem til jul holdes en teatertradition i hævd for 41. gang på Bellevue Teatret i Klampenborg. Da vises ”Folk og røvere i Kardemomme By”, som er norske Thorbjørn Egners 1955-stykke for børn og barnlige sjæle. Her kan man møde de kendte, skøre og rare figurer som skrappe Tante Sofie, godmodige politimester Bastian og de tre røvere Kasper, Jesper og Jonatan, der lister sig afsted på tå for at stjæle og lave ballade. Og ikke mindst opleve ørehængere som ”Røvervise” og ”Papegøjen fra Amerika”. Instruktør er endnu engang Peter Aude, som selv medvirker. Desuden vil man på scenen kunne se rutinerede folk som Farshad Kholghi og Le Münster-Swendsen – sidstnævnte i rollen som den uundværlige tante Sofie. Billetter fås for 145-400 kr.

Største fælles projekt

Frem til 22. januar viser Tranen, udstillingsplatform for ny kunst på Gentofte Hovedbibliotek, en udstilling, som er et samarbejde mellem maler og videokunstner Masar Sohail, 41, og serieskaber og billedkunstner Halfdan Pisket, 38. Udgangspunktet er et filmmanus af Sohail fortolket som tegneserie af Pisket. Fortællingen handler om en skriftklog gadedrengs udvikling fra kastebold mellem rettroende, bander og dæmoner til vampyrbesat kriger. Udstillingen kan besøges gratis og udfolder tegneserien som totalinstallation i grænselandet mellem temapark, pop-op-bog og litterær biblioteksudstilling. De to danske kunstnere har plejet en kunstnerisk dialog siden deres uddannelsestid på kunstakademiet, hvor de tog afgang i 2009. Men dette er deres mest omfattende fælles projekt.