What’s up gastronomi december!

Delikatesser og lækkerier hører sig til i december. De fås på julebordet, på sejltur og på torvet.

Kendt drik fylder år

Et alternativ til decembers gløgg er den klassiske Irish Coffee, som i 2023 kan fejre 70 årsjubilæum. Kaffedrikken, som er populær blandt danskerne, blev opfundet på cafeen Buena Vista i San Francisco, hvor den fortsat serveres. I vinteren 1943 måtte et fly lande på vandet tæt ved Foynes Lufthavn i Irland, hvorefter de forfrosne passagerer blev sejlet ind til land i små joller. Ved ankomsten til lufthavnens restaurant fik de serveret kaffe med whiskey at varme sig på. Siden blev Irish Coffee  lufthavnens faste velkomstdrink, hvilket en amerikansk journalist oplevede ved et besøg på stedet i 1952. Ved hjemkomsten fortalte han en ven, ejeren af Buena Vista Café, om drikken og så designede de kombinationen med irsk whiskey, kaffe, brun farin og let pisket flødeskum.

Godbidder på torvet

Klar til mundfulde så englene synger? Så fås det på Torvehallernes gastronomiske julemarked 17.-23. december på Israels Plads ved Nørreport. Arrangørerne lover, at ”Julesokken kommer til at bugne med alt, hvad madhjertet begærer”. Det er også muligt at få en stand og sælge selv: ”Har du en særlig delikatesse til en himmelsk mundfuld? Vil du lære byens madører, hvad de skal servere på julebordet? Så kom og tag del i det frodige og farverige handelsliv!”, lyder tilbuddet fra Torvehallerne. De betaler dagslejen på 400 kr., så man som lille producent med lokale, hjemmedyrkede eller hjemmelavede specialiteter kan koncentrere sig om at skrue op for stemningen.

Hvid asparges er in

På ti år er salget af friske asparges steget med godt en tredjedel. De seneste 12 år har som noget nyt budt på stigende kærlighed til ferske hvide asparges, som hidtil ikke har været så almindelige i Danmark. Nu er hver tiende solgte friske asparges hvid, hvilket er en fordobling. Modsat på Nordtysklands sandede jorde hvor hvide asparges dyrkes i stor stil og hyldes ved festivaler med mere, har hvide asparges i Danmark mest været brugt til tarteletfyld, hvor de kom fra dåse eller glas. Men salget af henkogte asparges er faldet i takt med stigningen i salget af friske. Ferske grønne og hvide asparges har sæson fra 1.maj frem til Sankt Hans. Især grønne asparges fås dog året rundt, hvor de importeres fra Fjernøsten. Asparges er rig på kostfibre, B- og C-vitamin og folsyre.

Julebordsklassikere

Årets julefrokost kan holdes på et par timer i Meyers Spisehus i Lyngby i perioden frem til lillejuleaften. På menuen, som fås for 395 kr. eksklusiv drikkevarer, står klassikere som sild, laks, fiskefilet, hønsesalat, flæskesteg og andelår med tilbehør og risalamande. Bordbestilling er obligatorisk og skal være til mindst fire personer.

Vindirektøren er ny

Grundlægger af vinfirmaet American Wine, Keld Johnsen, går på pension, mens sommelier Anne Aamot fortsætter som ejer og direktør. Derudover kommer Frederik Kreutzer til som kommerciel direktør. Han har mange års erfaring i den danske vinbranche og skal nu udvikle firmaet, så danskerne kommer til at drikke mere vin fra U.S.A. Foruden at befinde sig på lageret på Tuborg Parkvej 10 i Hellerup vil Frederik Kreutzer uddanne branchefolk og private samt stå for vinsmagninger, vinmiddage og åbent hus. Han skal også finde nye vingårde og vine. Sortimentet vil bestå af vin fra mange stater for at vise forskellighederne i det store vinland, som er meget andet end Californien. Vinsmagning tilbydes fredage kl. 15-18 og lørdage kl. 14-16.

Glaskartofler nej tak

Danskerne foretrækker åbenbart at koge og pille juleaftens små og senere sukkerbrunede kartofler selv. Pillede og kogte kartofler på glas sælges derfor mindre og mindre.  Kartofler solgt på glas er blevet mere sjældne, idet salget er faldet med 24 procent fra 2010 til 2021. Glaskartofler er en udpræget sæsonspise med kronede dage i december. Færrest kartofler på glas køber danskere i og uden for de større byer, hvorimod blandt andet sønderjyder og sydsjællændere køber flest. I Nord-, Vest og Sydjylland spises generelt og til hverdag flere ferske kartofler end i andre landsdele.