What’s up – Kultur Oktober

Mangeartede aktiviteter med teater, festival, Stand-Up, jagt og meget mere sætter scenen for efterårets livlige kulturunivers.

1. Fra legendarisk radio til teater

I anledning af 50 årsjubilæet for starten på DR´s legendariske radioprogram ”Tværs” på daværende P4 har Aveny Teatret 22. oktober premiere på forestillingen af samme navn, som spiller frem til 12. november. Der lægges op til en rørende, tragikomisk og intim teaterforestilling om at være ung i dag sat i historisk perspektiv. Det bliver en totaloplevelse, hvor både virkelighed og fiktion danner rammen for scenerne. For de, der ikke ved det, var Tværs en radiobrevkasse, hvor unge lyttere ringede ind og forelagde deres problemer for socialrådgiver Tine Bryld, som tilbød samtale og gode råd, så de unge kunne komme videre og få løst udfordringer med forældre, venner m.m. Instruktør er Emil Rostrup, dramatiker er William Lippert. Medvirkende er blandt andre Sofie Cukic, Lucia Vinde Dirchsen og Tobias Leander. www.aveny-t.dk

2. Fejrer gode, gamle Holberg

300 året for dansk teater markeres på Folketeatret i Nørregade markeres i København fra 18. oktober, hvor skuespilforfatter Ludvig Holberg samtidig hyldes. Han slog gennem sit virke med stykker som ”Jeppe på Bjerget” og ”Barselsstuen” sit navn fast som en af landets største kulturpersonligheder og teatermænd. ”Den poetiske Raptus” portrætterer Holberg og minder os om kunstens nødvendige rolle for vores samfund og verdensbillede. På det daværende teater i Lille Grønnegade så den franske, flamboyante og fremsynede teaterchef Montaigu lyset i Holberg, som fik den kontroversielle idé at opføre komedier på dansk, selv om oplysning og kultur for folket var en åbenlys trussel mod enevælden. ”Den poetiske raptus” har blandt andre Karoline Brygmann, Marie Louise Wille og Anders Juul på rollelisten. www.folketeatret.dk

3. Festival i Aarhus for seriefans

2.-6.november vender publikumsfestivalen Aarhus Series tilbage for fjerde gang. Da danner en række århusianske kulturinstitutioner rammen om flere snigpremierer, talks og meet&greets med nogle af serieverdenens skuespillere, forfattere og instruktører. Til at skyde begivenheden i gang, uddeles 3. november i Filmby Aarhus serieprisen ”Series Awards” for andet år i træk og hylder seriebranchen med 11 forskellige kategorier Prisuddelingen er en hyldest til den danske seriebranche, der spænder fra den bedste miniserie til det bedste manuskript. Som noget nyt uddeles i år en pris til årets skuespillerpræstation for også at hylde dem foran kameraet. Publikumsfestivalen er for alle, som elsker serier og streaming, og i fjor besøgte mere end 3.000 film- og serieinteresserede festivalen på fem dage. Igen i år byder folkene bag serien indenfor til gratis serie-binge og premierer. www.arhusseries.com

4. DM i Stand-Up for 30. gang

DM i Stand-Ups 30 årsjubilæum foregår 27. oktober i Falkoner Salen ved et storslået finaleshow med radio- og podcastværter Hav & Kamal som værter. De har i forvejen været landet rundt på jubilæums-tour for at finde de bedste blandt i alt 42 kandidater, som dyster om en gevinst på 100.000 kr., retten til en optræden på Smukfest i Skanderborg i 2023 og en medvirken ved næste års DM. Gennem årene har DM i Stand-up været springbræt for talenter, der siden er blevet etablerede navne. Det er eksempelvis Anders Matthesen, Linda P., Jonatan Spang, Heino Hansen, Simon Talbot, Melvin Kakooza, Jan Gintberg og Lars Hjortshøj. Men også nye ansigter er på vej: 29.oktober er Mahamed Habane klar med sit oneman-show ”Ham der komikeren” fuldt af show, positivisme og skarpe jokes i Falkoner Salen.www.dmistandup.dk www.scandichotels.dk

5. Rødjakkers jagt siden 1900

Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af tidligere tiders parforcejagter, som Dyrehaven oprindelig var anlagt til med et stjerneformet stisystem fra 1680´erne. Jagten holdes den første søndag i november i Dyrehavens smukke efterårsfarver, hvor rytterne mødes kl. 10 foran Peter Lieps Hus. Der deltager 160 jagtryttere, mens 40.000 tilskuere finder vej. Begivenheden opkaldt efter jagtens skytsengel har på nær nogle år under Anden Verdenskrig været afholdt siden år 1900. For rytterne er jagten afslutningen på en sæson med jagter i Dyrehaven, i sjællandske skove og på godser samt i Tyskland. Rytterne kan opleves i dramatiske spring over grøfter og Magasindam, hvor flere må tage sig en dukkert i det kolde, mudrede vand til stor morskab for tilskuerne. Der er i alt 35 forhindringer på den 13 km lange rute, hvor ryttere med rævehaler ridder forrest. Der holdes pause ved Eremitageslottet, mens opløbet foregår på den gamle galopbane, inden vinderen får overdraget Hubertuskæden. www.hubertusjagt.dk

6. Uhygge i Hillerød og Sundby

Uhyggen breder sig i Hillerød, når byen i weekenden 30.-31. oktober går halloween-amok i butikkernes åbningstid, hvor der bydes på slik, sjov og ballade til udklædte børn, som kommer forbi. I gågaderne kan alle butikker med et græskar stående udenfor hjemsøges for at tigge om godter, og det samme gælder for Slotsarkaderne, hvor hekse deler ”giftige” æbler ud til børnene kl. 11-15. www.visitnordsjaelland.dk www.hilleroed.nu Også butikkerne på Amagerbrogade og sidegader i Sundby har halloweenløjer på programmet, og det er en hel uge fra 24. til 31. oktober kl. 10-17. Læs mere om aktiviteterne for børn og barnlige sjæle på www.amagerbutikkerne.dk